Σάββατο, Ιουνίου 13, 2009

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ SECURITY,ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ...

Την ανεργία και την οικονομική κρίση εκμεταλλεύονται εταιρείες στον κλάδο του Προσωπικού Ασφαλείας, καταστρατηγώντας τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενίοτε μάλιστα με τη συνενοχή κρατικών φορέων και τη σιωπή των συνδικαλιστών. Πολλοί «σεκιουριτάδες» δουλεύουν ανασφάλιστοι, με εξοντωτικά ωράρια, δεν λαμβάνουν τις νόμιμες προσαυξήσεις στον μισθό τους, απολύονται χωρίς αποζημίωση κ.λπ. Σύμφωνα με καταγγελίες αυτή η εικόνα επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του κλάδου.

Σήμερα υπάρχουν εν ενεργεία περίπου 50.500 άδειες για Προσωπικό Ασφαλείας (Π.Α.). Οπως εκτιμούν εκπρόσωποι του κλάδου και συνδικαλιστές, από αυτούς εργάζονται μόνιμα ως σεκιούριτι περίπου 30 - 35.000 άτομα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από πηγές της ΓΣΕΕ, λιγότεροι από 8.000 είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Οι υπόλοιποι θεωρούνται είτε ως μερικής απασχόλησης είτε απλώς δεν έχουν καμία ασφάλιση ακόμα και όταν δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα, στον ιδιωτικό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο φορέα (ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, πανεπιστήμια), ενώ ο κλάδος της ασφάλειας αναπτύσσεται με τζίρο που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μεγάλες εταιρείες, εκμεταλλευόμενες τον νόμο περί «δανεισμού προσωπικού» συνάπτουν συμφωνίες για φύλαξη και στη συνέχεια παραχωρούν τμήματα του έργου σε μικρότερες εταιρείες με χαμηλότερο κόστος και παρακρατώντας τη διαφορά. «Οι λεγόμενες υπεργολαβίες αποτελούν τη μεγαλύτερη μάστιγα του κλάδου. Ενώ ο πελάτης μπορεί να πληρώνει για 6 - 7 ευρώ την εργατοώρα τελικά στον υπάλληλο φτάνουν λιγότερα από 3 ευρώ», σχολιάζει ο κ. Κώστας Ηλιόπουλος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Φύλαξης (ΠΑΣΕΦ). «Φέρνω για παράδειγμα το καθεστώς που υπάρχει σήμερα για τους εργαζόμενους στη φύλαξη των ΗΣΑΠ», συμπληρώνει.

Οι διατάξεις υπάρχουν (δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα -στις 08/05/2006 και 16/11/2006 που ζητούν να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας), αλλά δεν εφαρμόζονται. Η «υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας για την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας -νόμιμες αποδοχές, ωράριο, ασφαλιστική κάλυψη, όροι υγιεινής και ασφάλειας- σε αντίθετη περίπτωση οι συμβάσεις θα καταγγέλλονται» μένει γράμμα κενό.

Μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, υπάρχει στα νοσοκομεία, όπου τα χρήματα που διατίθενται για φύλαξη συχνά δεν επαρκούν μολονότι ο τζίρος είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΥΑ κ. Β. Αντωνόπουλο, κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενδεικτικά, το κόστος φύλαξης του «Γ. Γεννηματάς» ξεπερνά το 1,15 εκατ. ευρώ ετησίως, του «Αλεξάνδρα» τις 224.400 ευρώ, του «Μεταξά» τις 400.000.

ΤΑ ΣΥΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...
ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΑΙ,Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΦΥΛΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ,ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΤΛ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ SECURITY,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΝΕΙ...

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2009

kathimerini.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ
ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
http://jimmysgreek-security.blogspot.com