Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2009

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS,OTE,INTRACOM...ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ...

Χάριν της Intracom και της Siemens και ιδιαίτερα χάριν των ωφελειών που αυτές εξασφάλισαν με υπερτιμημένες αμοιβές και με συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, η δεύτερη τακτική ανακρίτρια Βασιλική Μπάστα καλεί έντεκα του ΟΤΕ για απολογία.

Πρόκειται για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων (του 2004 και του 2005) που υπερψήφισαν τις παχυλές αμοιβές υποστήριξης υπέρ των προμηθευτών οίκων (γιατί υπήρξαν και μειοψηφήσαντες σύμβουλοι) και για τον τότε γενικό διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων Γ. Ιωαννίδη (νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Romtelecom) που εισηγήθηκε τις απλόχερες «δωρεές».

Οπως έγινε γνωστό, η 2η τακτική ανακρίτρια από προχθές άρχισε να αποστέλλει κλήσεις για απολογία προς έντεκα κατηγορούμενους για το αδικήμα της απιστίας (κακούργημα) κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση (το τελευταίο αφορά όσους μετείχαν στη λήψη όλων των σχετικών αποφάσεων) για την Παρασκευή το πρωί. Πρόκειται για τη δεύτερη σοβαρή δίωξη που ασκείται -μετά απ' αυτήν της υπόθεσης ΓΕΡΜΑΝΟΣ - COSMOTE- σε βάρος του κ. Π. Βουρλούμη κ.ά., ο οποίος εν μέσω και «ανθρωποθυσιών» επέλεξε να ικανοποιήσει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των εθνικών προμηθευτών, παρά το γεγονός ότι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες (Ν. Μπαριτάκης και επτά υποδιευθυντές) είχαν τεκμηριώσει και εισηγηθεί υπέρ της καταβολής σχεδόν του μισού τιμήματος απ' αυτό που τελικά καταβλήθηκε.

Από την ανάκριση προκύπτει ότι όσοι εισηγήθηκαν και ψήφισαν υπέρ της καταβολής των «bonus» στους προμηθευτές, παρά το ότι γνώριζαν ότι δεν υπάρχουν παραστατικά εργασιών τεχνικής υποστήριξης, επέφεραν ζημία της τάξεως των 54 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ. Πώς όμως άλλη μια υπόθεση με τις Intracom και Siemens ποινικοποιήθηκε και μάλιστα επί «νέας διακυβέρνησης»;

Το 2002, όταν ολοκληρώνονταν οι διαβόητες προγραμματικές αναθέσεις του ΟΤΕ, οι εθνικοί προμηθευτές Intracom και Siemens αποπειράθηκαν να βάλουν στο χέρι τον τομέα της τεχνικής υποστήριξης του οργανισμού για να διατηρήσουν ψηλά τα έσοδα και τα κέρδη τους. Μέσα από ένα μπαράζ προτάσεων έφτασαν να διεκδικούν 230 εκατ. ευρώ (και οι δύο) για υποστήριξη του εξοπλισμού που είχαν πουλήσει στον ΟΤΕ. Τότε έγινε «σεισμός» στον ΟΤΕ και το θέμα έφτασε ώς το γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με συνέπεια να μην εγκριθεί η εκχώρηση της λειτουργίας αυτής στους οίκους, οι οποίοι ωστόσο παρείχαν τεχνική υποστήριξη στα δικά τους συστήματα.

Οι παρασκηνιακές πιέσεις συνεχίστηκαν και το 2003 και το 2004 μέχρι τις εκλογές, δίχως ο ΟΤΕ να έχει υπογράψει συμβάσεις για τις υπηρεσίες που αναγκαστικά λάμβανε από τους οίκους και τιμολογούνταν μέσω διαδικασίας που ίσχυε. Η εκκρεμότητα των συμβάσεων καθώς και το παρασκήνιο των απαιτήσεων των οίκων (που είχαν και από μέσα υποστηρικτές) αμέσως περιήλθε σε γνώση της διοίκησης Βουρλούμη. Ο τελευταίος, για τη διερεύνηση του θέματος αυτού όρισε τριμελή επιτροπή με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης υπέρ του ΟΤΕ. Ομως, όταν η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης (ΔΔΔκ' Σ) βαλλόταν γιατί δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις των προμηθευτών που ζητούσαν πανωπροίκια (τα οποία είχαν υποσχεθεί ανώτερα στελέχη) διελύθη. Το μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ Απ. Μπαράτσης που διαπίστωσε και έγραψε στον Π. Βουρλούμη για όσα γίνονταν παρασκηνιακώς σε βάρος των συμφερόντων του ΟΤΕ, υποχρεώθηκε σε παραίτηση, καθώς συντάχθηκε με τις θέσεις της αρμόδιας διεύθυνσης, η οποία -παραδόξως- δεν είχε αλωθεί.

Η εκκρεμότητα των αμοιβών των οίκων (Intracom και Siemens κυρίως) έφθασε τον Δεκέμβριο του 2004 στο Δ.Σ. του ΟΤΕ. Ο αρμόδιος γενικός διευθυντής Γ. Ιωαννίδης, παραποιώντας την εισήγηση της υπηρεσίας, πρότεινε οι οίκοι να αμειφθούν για δεδουλευμένες υπηρεσίες τους υποστήριξης (το 2003 και το 2004) με 40,6 εκατ. ευρώ αντί των 26,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία υπήρχαν στοιχεία και εγγραφές που να δικαιολογούν τιμολόγηση. Η ΔΔΔκ'Σ αρνήθηκε να εφεύρει τιμολόγια για τα 14,1 εκατ. ευρώ επιπλέον και αυτή την ευθύνη την ανέλαβε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΟΤΕ. Την απόφαση για το «bonus» των 14,1 εκατ. ευρώ καταψήφισαν τρία μέλη του Δ.Σ. με πρωτοστατούντα τον Γ. Λιναρδάτο, ο οποίος και με επιστολή του προειδοποίησε για τη βλάβη του οργανισμού αλλά και για τυχόν ποινικές συνέπειες. Μαζί του συντάχθηκαν οι Γ. Τζοβλάς και Θ. Βενιάμης που επίσης καταψήφισαν, έχοντας απέναντί τους τους Π. Βουρλούμη, Ν. Στεφάνου, Η. Γούναρη, Ιάκ. Γεωργάνα, Χ. Δημητρίου, Γ. Μπήτρο, Ξ. Σκορίνη-Παπαρρηγοπούλου και Π. Ταμπούρλο, οι οποίοι τώρα καλούνται σε απολογία από την ανακρίτρια.

Το υπερτίμημα όμως που δόθηκε για τη διετία 2003-2004 προκάλεσε ντόμινο επιβαρύνσεων και στην τριετή αντίστοιχη σύμβαση (2005-2007) που συνήφθη τον Ιούλιο του 2005 με τους οίκους, βάσει άλλης απόφασης του Δ.Σ. του ΟΤΕ. Κι αυτό γιατί οι απλόχερες και άνευ παραστατικών αμοιβές του 2003 και του 2004 αποτέλεσαν το εφαλτήριο για νέα πλουσιοπάροχα συμβόλαια, στα οποία προστέθηκε και η Ericsson που πλέον υποστήριζε η ίδια τα συστήματά της, τα οποία είχε πουλήσει διά Intracom. Για τις τριετείς συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης δόθηκαν 80 εκατ. ευρώ, αντί των 40 εκατ. ευρώ που είχε εισηγηθεί η αρμόδια διεύθυνση του ΟΤΕ. Το Δ.Σ. ενέκρινε το ποσόν, μειοψηφούντος του Γ. Τζοβλά, ενώ ο Γ. Λιναρδάτος είχε αντικατασταθεί από τον Γ. Γεραπετρίτη ως «αντιφρονών». Ετσι όσοι σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της καταβολής 40 εκατ. ευρώ επιπλέον, σήμερα είναι κατηγορούμενοι.

Εν τω μεταξύ, πριν από τη λήψη και της δεύτερης απόφασης, τον Ιανουάριο του 2005, διατάχθηκε αυτεπαγγέλτως προκαταρκτική έρευνα που ανετέθη στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη. Αφορμή της έρευνας ήταν εκτενή δημοσιεύματα του Τύπου και κυρίως η ισχυρή μειοψηφία στην απόφαση του Δ.Σ. του Δεκεμβρίου του 2004.

Ταυτόχρονα με τη δικαστική παρέμβαση εκδηλώθηκε πογκρόμ σε βάρος όλων των υπηρεσιακών παραγόντων που είχαν αρνηθεί να συμπράξουν στην «κατασκευή» τιμολογίων για τα υπερτιμήματα που είχαν εγκριθεί από το διχασμένο Δ.Σ. Ο αρμόδιος διευθυντής Ν. Μπαριτάκης απεπέμφθη από τη θέση του με την επίκληση «σοβαρών λόγων» που ποτέ δεν διατυπώθηκαν ευθέως, ένας από τους υποδιευθυντές, ο Α. Κωνσταντινόπουλος, εισήλθε σε «βαθιά υπηρεσιακή κατάψυξη» και οι υπόλοιποι ετέθησαν «υπό επιτήρηση». Πλην του Β. Ψαλλίδα, ο οποίος κατέχει μέχρι σήμερα τα ηνία της Διεύθυνσης παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά διαφωνήσει με τα υπερτιμήματα.

Χαρακτηριστικό της αγριότητας που ακολούθησε είναι το γεγονός ότι όλοι σχεδόν όσοι υπερασπίστηκαν το «εύλογο τίμημα» για τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από τους προμηθευτές, περιθωριοποιήθηκαν και αναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν με την... εθελουσία. Ωστόσο, τρεις αποφάσεις (Πρωτοδικείο, Εφετείο, Αρειος Πάγος) έδωσαν για την ίδια υπόθεση ράπισμα στον ΟΤΕ, καθώς δικαίωσαν τον ενάγοντα Ν. Μπαριτάκη που προσέφυγε για την υπηρεσιακή δίωξη που υπέστη. Ο ΟΤΕ όχι μόνο έχασε τις δίκες σε όλους τους βαθμούς, αλλά εξετέθη, καθώς τα δικαστήρια εισήλθαν και στην ουσία της υπόθεσης αναφέροντας: «...Οταν ο ενάγων (Ν. Μπαριτάκης) αρνήθηκε να αιτιολογήσει το ποσόν των 40,6 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ με την επίκληση προσχηματικών λόγων, τον τιμώρησε μόνον για τις άκαμπτες απόψεις του στο θέμα της πληρωμής των προμηθευτριών, αφού αυτές δεν ήταν αρεστές και μεταξύ άλλων άφηναν έκθετο τον Γενικό Διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων Γ. Ιωαννίδη». Σ' όλες τις δικαστικές αποφάσεις η καρατόμηση του τότε διευθυντή περιγράφεται «ως μειωτικός υποβιβασμός και βλαπτική μετακίνηση που υπαγορεύθηκε από εμπάθεια και δεν επιβλήθηκε από το αληθινό συμφέρον της εταιρείας». Επίσης υποχρεώνεται ο ΟΤΕ να επαναφέρει τον Ν. Μπαριτάκη στη θέση του, ενώ επιδικάζει υπέρ του και αποζημίωση.


Η υπόθεση αυτή διερευνήθηκε επί 2,5 χρόνια από την κ. Τουλουπάκη και άλλα δύο χρόνια διήρκεσε η ανάκριση που θα περατωθεί με τη λήψη των απολογιών.
Εκτιμάται ότι αύριο οι κατηγορούμενοι θα λάβουν γνώση του κατηγορητηρίου και θα λάβουν νέα προθεσμία για να απολογηθούν, εγείροντας τα δικά τους επιχειρήματα, για ένα ζήτημα το οποίο πολλοί θα ήθελαν να έχει πνιγεί πριν την ανάκριση.
Οπως άλλωστε έχει συμβεί και σ' όλες σχεδόν τις υποθέσεις του ΟΤΕ, της Intracom και της Siemens, με εξαίρεση την... εισαγόμενη των μαύρων ταμείων.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ...
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ...


ΠΡΕΖΑ TV
18-6-2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: