Παρασκευή, Ιουλίου 17, 2009

27000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2009 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Απώλειες θέσεων εργασίας και πτωχεύσεις είναι το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στον κατασκευαστικό κλάδο τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών) για τις κατασκευές, προκύπτει ότι για πρώτη φορά από το 2008, παρουσιάζεται μείωση στην απασχόληση στον κλάδο κατά 7% (στοιχεία Α΄ τριμήνου), ή κατά 27.000 θέσεις εργασίας, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2008. Αυτό αντανακλάται και στη συμβολή του κλάδου στη συνολική απασχόληση, καθώς το ποσοστό του περιορίστηκε στο 8,2% (επί του συνόλου) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, έναντι 8,8%.

Η πτώση της απασχόλησης αποδίδεται στη μείωση των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς από το 2004 μέχρι και τα τέλη του 2008, το 20% των επιχειρήσεων της 6ης τάξης εργοληπτικού πτυχίου και το 21% των εταιρειών της ανώτατης 7ης τάξης, έχουν πάψει να λειτουργούν. Αντίστοιχα, περίπου 60 εταιρείες από την 3η έως και την 7η τάξη διαγράφηκαν από τα μητρώα κατά την ίδια περίοδο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,5% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των κατασκευών στα τέλη του 2004.

Η άσχημη εικόνα του κλάδου αποτυπώνεται και μετά την επεξεργασία των ισολογισμών των εταιρειών για το 2008. Βάσει αυτών, καταγράφεται αύξηση των υποχρεώσεων, καθώς κάθε εταιρεία εμφανίζεται να οφείλει 17,4 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο το 2008, από 10,5 εκατ. ευρώ το 2007. Οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 148,6% κατά μέσο όρο το 2008 (από 1,8 εκατ. ευρώ σε 4,6 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία), ενώ άνοδο της τάξεως του 58,6% σημείωσαν και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Οσον αφορά την κερδοφορία, αυτή καταγράφει μικρή άνοδο (προ φόρων) σε 806.000 ευρώ το 2008 (κατά μέσο όρο), έναντι 624.700 ευρώ το 2007, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος, μιας και διαμορφώθηκε σε 19,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά εταιρεία, έναντι 10,8 εκατ. ευρώ το 2007. «Αυτή η σημαντική υστέρηση του ρυθμού αύξησης των κερδών (29,1%) έναντι της ανόδου του κύκλου εργασιών (80,6%) οφείλεται στην αντίστοιχα μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής (68,4%)», επισημαίνει στην έκθεσή του ο ΣΑΤΕ.

Η συρρίκνωση του κλάδου αποδίδεται σε δύο κύριους παράγοντες, τον περιορισμό των δημοπρασιών δημοσίων έργων και τις καθυστερήσεις των πληρωμών του δημοσίου προς τις τεχνικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους, προκηρύχθηκαν 156 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, λίγο χαμηλότερα από το αντίστοιχο μέγεθος του 2007 (236 δημοπρασίες 2,25 δισ. ευρώ), αλλά αισθητά πιο κάτω από το 2006 (381 δημοπρασίες 3,87 δισ. ευρώ). Πάντως, το πρώτο εξάμηνο του 2008 η αξία των έργων που δημοπρατήθηκαν ήταν μόλις 950 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ένα σημαντικό μέρος των πόρων του ΠΔΕ που διατέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2009 δεν αφορούσε νέα έργα, αλλά την πληρωμή οφειλών του Δημοσίου για έργα προηγούμενων ετών.

ΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ...
ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΙΔΗΣΗ,ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ...

ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2009

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

στ'αρχιδια μασ,ετσι κι αλλιως αλβανοι ηταν οι περισσοτεροι

Ανώνυμος είπε...

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Φορολόγηση της μαριχουάνας;

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Νομοσχέδιο για τη φορολόγηση και τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια, όπως ισχύει με το αλκοόλ, θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και 1,4 δισ. δολάρια στα άδεια ταμεία της πολιτείας, όπως εκτιμούν τοπικοί αξιωματούχοι. Σχετική πρόταση έχει καταθέσει ο Δημοκρατικός βουλευτής Τομ Αμιάνο ήδη από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται σε ενήλικα άτομα άνω των 21 ετών να κατέχουν, φυτεύουν και πουλούν νομίμως μαριχουάνα. Ο Αμιάνο είχε καταθέσει την πρότασή του ως ένα μέσο αντιμετώπισης του ελλείμματος του προϋπολογισμού της πολιτείας. Οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας εκτιμούν ότι οι πωλήσεις της μαριχουάνας θα αυξηθούν, μετά τη νομιμοποίησή της, κατά τουλάχιστον 30%, αφού θα πέσει η τιμή της. Ενδεχόμενη νομιμοποίηση αναμένεται να θέσει σε σύγκρουση την Καλιφόρνια με την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι η χρήση μαριχουάνας απαγορεύεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά οι υποστηρικτές της ήδη μαζεύουν τις απαιτούμενες υπογραφές για την επιβολή της σχετικής φορολογίας.

Λοιπόν σε περιόδους κρίσης χρειάζονται ριζοσπαστικά μέτρα και ιδέες. Και αφού οι δικοί μας φωστήρες συμπεριλάβαν στο ΑΕΠ, για να φαίνονται πιο ωραία τα νούμερα,έσοδα από την παραοικονομία και το παραεμπόριο, πορνεία κλπ γιατί να μη νομιμοποιήσουν,φορολογώντας και τα ναρκωτικά,βγάζοντας από το περιθώριο εμπόρους και χρήστες και στερώντας από τους εμπόρους τα επιπλέον έσοδα της παράνομης δραστηριότητας. Έτσι θα μάθουμε και ποιοι είναι αυτοί που παρανομούσαν στο παρελθόν:)

Ανώνυμος είπε...

12 27 Λογικο να ειναι αλβανοι ποιοι θα κανουν τετοιες δουλειες κουραδες σαν εσενα?

Ανώνυμος είπε...

Πριν αρχισετε να αμολατε κουράδες ακουστε μερικές λεπτομερειες που ισως σας κανουν δισκοιλιους.

Οι αλβανοι βουλγαροι πολωνοι και ρουμανοι δεν ηρθαν μονοι τους

Τους καλέσαμε να ερθουν να χτίσουν τη Μεγαλη Ελλαδα του Σημιτη που την συνεχισε ο Καραμανλής

Βεβαια ο Σημιτης μπορεί και να μην το ηξερε, δεν τον εχω και για εξυπνο άνθρωπο, οτι του ειπαν εκανε.

Του ειπαν να επενδύσει στα βαλκανια να ανεβασει το επιπεδο τους για να ενταχθουν στην ΕΕ εστειλε κι αυτος τους δικους μα λαμογιους να αγορασουν βαλκανια

Οι αλβανοι ηρθαν γιατι ετσι προσταξε το αφεντικο τους απο τη Γιουσα, μουσουλμανοι ξεμουσουλμανοι αλλα αμερικανοφιλοι

Εκανε τους Ολυμπιακους ο Σημιτης, έφτιαξε τη φουσκα των ακινητων ο Καραμανλής μονο και μονο για να εχουν δουλεια οι βαλκανιοι, εντολες εκτελουσαν.

Εάν οι ντοπιοι εμειναν ανεργοι, αν τους εσπρωξαν σε συνταξεις και τι ΙΚΑ επεσε εξω δεν τους ενδιαφερει αρκεί να σώσουν τα βαλκανια.

Λοιπον παψτε να γκρινιαζετε με τους μεταναστες

Αμα ειστε ανεργοι, αμα δεν σας φτανουν τα μεροκαματα, να βγειτε στο δρομο να πουλατε ΠΡΕΖΑ, οπως κανουν χιλιαδες Ελληνες.

Ετσι θα σωθουν τα βαλκανια, το αφγανισταν το ιρακ και μετα θα εκδημοκρατισουμε το ιράν.

Ανώνυμος είπε...

Και καλα δεν χαιρεσται που οι καπιταλιστες εκμεταλλευτες υποφερουν και πτωχευουν. Η ταξικη παλη τωρα δικαιωνεται σουργελα...

Ανώνυμος είπε...

η έννοια κορεσμός σας λέει κάτι;;
πόσα να χτιστούν;
τα πάντα να γίνουν τσιμέντο;;
πόσα ακινητα να κατέχει κανείς;

κορεσμός

αλβανοί ξεαλβανοί,
και στη Γερμανία οι αλλοδαποί κανουν τις σκατοδουλειές

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΙΜΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΔΙΧΩΣ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΚΡΙΜΑ ΠΡΕΖΑ ΒΑΛΕ ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.