Τρίτη, Ιουλίου 14, 2009

ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΑΘ,ΕΝΩ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ,ΔΕΠΑ,ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΛΑΡΚΟ (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

ΜΕTA ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ,ΟΛΠ,ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΣΕ,Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΑ:ΕΥΑΘ,ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ,ΔΕΠΑ,ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ,ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΛΑΡΚΟ

Εσοδα 50 εκατ. ευρώ προσδοκά το Δημόσιο από τη διάθεση του 23,02% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης σε στρατηγικό επενδυτή, που αποφάσισε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
Εάν ο διεθνής διαγωνισμός στεφθεί με επιτυχία, η συμμετοχή του Δημοσίου θα περιοριστεί στο 51%, από 74% περίπου που διαθέτει σήμερα. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αναλάβει και το μάνατζμεντ της εταιρείας, ενώ στον έλεγχο του Δημοσίου παραμένουν οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές και το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης, το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να ασκεί την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.

Αν και το πλαίσιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφυκτικό για τον στρατηγικό επενδυτή, το οικονομικό επιτελείο αναμένει ισχυρό ενδιαφέρον, κατ’ αρχάς για τον γαλλικό όμιλο Suez που ελέγχει το 5,01% της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Suez θα διεκδικήσει τον διαγωνισμό από κοινού με τον όμιλο Ελλάκτωρ. Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν επίσης η γαλλική Veolia, η ισπανική Aqualia, καθώς επίσης και μεγάλη εταιρεία διαχείρισης
υδάτινων πόρων από τη Γερμανία.

Τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι όμιλοι θεωρούν την ΕΥΑΘ τον προθάλαμο για την ΕΥΔΑΠ, εάν και όποτε η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην αποκρατικοποίησή της.

Μετά την απόφαση της ΔΕΑ για την πώληση του 5% του ΟΤΕ στους Γερμανούς, το υπουργείο Οικονομίας περιμένει να «εισπράξει» τα 674 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία, από τις 31 Ιουλίου και έπειτα. Ο ετήσιος στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για φέτος, ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ –και για να επιτευχθεί ο στόχος– το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να αναζητήσει έσοδα της τάξης περίπου των 250 εκατ. ευρώ.

Μέσα στις αποκρατικοποιήσεις που αναμένεται να «τρέξουν» φέτος, είναι αυτή της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές», στην οποία το Δημόσιο κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της. Επίσης, οι διαδικασίες του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για το 49% του Καζίνο της Πάρνηθας προχωρούν αυτή την στιγμή κανονικά, με τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση αυτή να υπολογίζονται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν συμπεριληφθεί και η περίπτωση της ΔΕΠΑ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος» και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, μέσω της πώλησης και επαναμίσθωσής τους (sale and lease back). Ωστόσο και οι τρεις αυτές περιπτώσεις φαίνεται ότι μετατίθενται στο 2010.

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, το οικονομικό επιτελείο έχει ορίσει ως συμβούλους του τις Alpha Bank, Deutsche Bank, Rothschild και UBS. Το Δημόσιο κατέχει το 65% της εταιρείας και δεν αποκλείεται να πωλήσει άνω του 35% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, για να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να βρεθεί πρώτα λύση κυρίως στο θέμα σχετικά με το αν θα ασκήσει η ΔΕΗ την οption που έχει για το 30% της εταιρείας. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ από ξένες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως οι γερμανικές Eon και RWE, οι ιταλικές Edison και Eni και η γαλλική Gaz de France.

Η μετοχοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος» δεν πρόκειται να προχωρήσει με το κλίμα που επικρατεί στις χρηματαγορές, ενώ η «τιτλοποίηση» των ακινήτων του Δημοσίου, που αναμένεται να φέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί το 2010, αφού, όπως όλα δείχνουν, οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν φέτος να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε επίσης τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών της ΛΑΡΚΟ, που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο, σε στρατηγικό επενδυτή.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτή τη στιγμή το Δημόσιο μετέχει με ποσοστό 35%, η Εθνική Τράπεζα με 36% και το 29% ανήκει στη ΔΕΗ. Οι δύο τελευταίες εμφανίζονται έτοιμες να πωλήσουν το ποσοστό τους.

Οι διεθνείς ανταγωνιστές της ΛΑΡΚΟ βλέπουν με «καλό μάτι» την περίπτωση εισόδου τους στην ελληνική επιχείρηση, καθώς είναι ο μοναδικός παραγωγός νικελίου από εγχώρια μεταλλεύματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράδειγμα αποτελεί η αυστραλιανή Western Mines, που είχε εκφράσει ενδιαφέρον και πριν από 8 χρόνια, αλλά και ο ολλανδικός όμιλος Cunico (με θυγατρική στη FYROM), ο οποίος ανήκει στις πολυεθνικές IMR και BSG. Ετοιμος να καταθέσει προσφορά φέρεται και ο όμιλος Μυτιληναίου.

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ...ΜΕ ΟΤΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΝ ΛΟΓΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2009


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: