Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2009

ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ,ΕΝΩ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι εργαζομενοι σε θυγατρικές των Ελληνικών Πετρελαίων και της Ψυττάλειας είναι οι πρώτοι που εντάσσονται στην αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ μέχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να προωθηθεί η τελική λίστα, που θα αποχαρακτηρίζει δεκάδες ειδικότητες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν (αφορά 250.000-270.000 νεοεισερχόμενους εργαζόμενους), θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ τον μήνα, θα επιβαρυνθούν με 5 έτη εργασίας προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως και 20%.

Τα συνδικάτα ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το πόρισμα της προηγούμενης επιτροπής, για τον αποχαρακτηρισμό περίπου εκατό ειδικοτήτων, καθώς τα κριτήρια εξαίρεσής τους και οι προϋποθέσεις ένταξης στη λίστα είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.

Χτες το πρωί δημιουργήθηκε ένταση, όταν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) διέκοψαν τη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής για τα Βαρέα στο υπουργείο Απασχόλησης και προειδοποίησαν ότι θα εναντιωθούν στις περικοπές επαγγελμάτων από τη λίστα. Ο γενικός γραμματέας Ασφάλισης κ. Δημοσθένης Μαμμωνάς, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για περικοπές.

Μεταξύ των ειδικοτήτων που βγαίνουν από τη λίστα, με βάση την πρόταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, είναι όσοι απασχολούνται στην παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών, αρωμάτων, κτηνιατρικών φαρμάκων, θαλαμηπόλοι ευαγών ιδρυμάτων, κτίστες βιομηχανικών κλιβάνων, εργατοτεχνίτες πλύσης και λεύκανσης, σιδερώτριες και διαλογείς ιματισμού και εργαζόμενοι εκτός χώρων σφαγείων. Επίσης, οι υπάλληλοι γραφείων βιομηχανιών, μεταλλείων, εταιρειών πετρελαιοειδών, τεχνικοί και εκφωνητές ραδιοφώνου, καμαριέρες ξενοδοχείων, σερβιτόροι, ζαχαροπλάστες και αρτεργάτες, ταμίες στα σούπερ μάρκετ, σταθμάρχες και ελεγκτές αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, χειριστές μηχανών προβολής κινηματογράφου, κουρείς, κομμωτές, υποδηματεργάτες, πωλητές χονδρικής της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, συνοδοί κλιναμαξών του ΟΣΕ και φορτοεκφορτωτές κιβωτίων και βαρελιών ζυθοποιίας, κ.ά.

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΑΦΗΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ,ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: