Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2009

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,ΖΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Σειρά συγκεκριμένων νομοθετικών μέτρων που θα προστατεύουν αποτελεσματικά το δικαίωμα εργασίας με αξιοπρεπείς όρους, όσων απασχολούνται σε εργολαβικές εταιρείες, εισηγείται στην κυβέρνηση η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΕΔΑ).

Ζητεί να αμείβονται με βάση τη Συλλογική Σύμβαση εργασίας και οι συμβάσεις εργολαβίας που συνάπτει το Δημόσιο να υπερβαίνουν τόσο το σύνολο των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων με βάση τη Συλλογική Σύμβαση όσο και το ελάχιστο κόστος των υλικών.
Προτείνει ακόμη να ενισχυχθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το Δημόσιο να καταγγέλλει τη σύμβαση και να αποκλείει μελλοντικά αναδόχους που σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτικών φορέων έχουν υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα.

Με αφορμή την πρόσφατη αποτρόπαιη δολοφονική απόπειρα κατά της συνδικαλίστριας Κων. Κούνεβα, η ΕΕΔΑ διαπιστώνει έλλειμμα στη προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όσων εργάζονται με εργολαβικές αναθέσεις (έργα φύλαξης χώρων, καθαρισμού γραφείων, εκτέλεση εργασιών λογιστηρίου κ.ά.).

Οι εργολαβίες αυτές λειτουργούν στην πράξη, ιδιαίτερα εις βάρος εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης ή ανειδίκευτων, ως μηχανισμοί παράκαμψης νομίμων αποδοχών και όρων εργασίας, αναφέρει η ΕΕΔΑ. Συνηθέστατα οι καταβαλλόμενες αποδοχές υπολείπονται των αντίστοιχων προσαυξήσεων προϋπηρεσίας, εξειδίκευσης, οικογενειακής κατάστασης, ενώ δεν καταβάλλονται υπερωρίες και αμοιβές για Κυριακές και αργίες.
Πολύ συχνά παραβιάζονται οι κανόνες υγειινής και ασφάλειας, ενώ παρατηρείται έξαρση των διακρίσεων, κυρίως σε βάρος των αλλοδαπών εργαζομένων. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών είναι ελάχιστοι και γίνονται μόνο από καταγγελίες, οι οποίες επίσης σπανίζουν.

Καλείται, τέλος, το Δημόσιο να διασφαλίσει την ελεύθερη και ακώλυτη άσκηση δικαιωμάτων συνδικαλιστικής ελευθερίας των εργαζομένων σε εργολαβικές εταιρείες, καθώς πολλοί τρομοκρατούνται ή απολύονται λόγω συνδικαλιστικής δράσης.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡA...
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ PART TIME ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ,ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΟΛΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΠΑΡΓΑΝΑ...ΤΗΝ ΠΟΥΤΣΙΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ.

ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: