Κυριακή, Ιουλίου 12, 2009

ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ...ΚΑΘΩΣ Ο ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ...ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ...

Τουλάχιστον 400 στρέμματα γης χρειάζονται για να θάψουμε τα 4 εκατ. τόνους σκουπίδια που παράγουμε κάθε χρόνο στη χώρα μας. Στην Αττική υπολογίζεται ότι την επόμενη 20ετία θα απαιτηθούν γι' αυτό το σκοπό περίπου 3.200 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 60% του εξαγγελθέντος μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό!

Οι 6.500 τόνοι απορριμμάτων ολόκληρης της Αττικής καταλήγουν σήμερα στη χωματερή-μαμούθ της Φυλής, αν και οι κοινοτικές οδηγίες θέτουν ως ανώτερο όριο τους 1.500 τόνους, για λόγους ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Η τοποθεσία επιλέχθηκε το 2003 ύστερα από 15 χρόνια μελετών και «γκρίνιας», μαζί με το Γραμματικό και την Κερατέα, ώστε να εξασφαλιστεί σωστότερη κατανομή μιας οχλούσας χρήσης, που κανένας δήμος δεν θέλει στην «αυλή» του.

Παράλληλα, τέθηκε ως αναγκαία προϋπόθεση η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών τουλάχιστον κατά 30% και να παραταθεί η «ζωή» των χωματερών, που με τη σημερινή τους μορφή πρέπει να πάψουν να λειτουργούν ώς το 2013.
Ο μοναδικός ΧΥΤΑ λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ) και υπολογίζεται ότι θα κορεστεί σε 2,5 έως 3 χρόνια. Δεν αποκλείεται το χρονικό περιθώριο να είναι ακόμη μικρότερο, αφού όπως έχει καταγγείλει ο πρόεδρος των εργαζομένων Γ. Χάρδας, η συγκεκριμένη εγκατάσταση στην πραγματικότητα «δέχεται τα σκουπίδια της μισής Ελλάδας».

Υπό την απειλή ιδιαίτερα τσουχτερού προστίμου από την Κομισιόν, που υπολογίζεται σε 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε παράνομη χωματερή, έκλεισαν την τελευταία διετία περισσότεροι από 1.500 σκουπιδότοποι, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις και έτσι τα απορρίμματα από αρκετούς δήμους της Πελοποννήσου και της Στερεάς, με διάφορα «καμουφλάζ», καταλήγουν στην Δυτική Αττική!

Στη «διακεκαυμένη» ζώνη των περίπου 3.000 στρεμμάτων στις περιοχές Ανω Λιοσίων και Φυλής λειτουργεί η μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης που επεξεργάζεται 1.200 τόνους σκουπιδιών την ημέρα.
Από την ποσότητα αυτή οδηγούνται για θάψιμο 300 τόνοι. Σε ετήσια βάση περνούν από τη διαδικασία διαλογής 250.000 τόνοι σκουπιδιών και εξασφαλίζονται 100.000 τόνοι RDF, που προς το παρόν παραμένουν αναξιοποίητοι! Παράγονται, επίσης, 50.000 τόνοι κομπόστ, που χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό στις φυτεύσεις, καθώς και 5.000 τόνοι μετάλλων που αποδίδουν έσοδα στον ΕΣΚΔΝΑ.
Οι προγραμματισμοί για Γραμματικό και Κερατέα «πάγωσαν» λόγω προσφυγών των τοπικών φορέων και της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, αλλά δεν ξεκόλλησαν και μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο τέλος του 2007. Δεν προχώρησε όμως ούτε η αντιπρόταση που προβάλλουν για θερμική επεξεργασία σκουπιδιών.

ΒΡΩΜΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ...ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΟΥΔΙΑ ΜΑΣ...ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ...


ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: