Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2009

Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΑΡΓΩΣ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ,ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ...

Σε ανάκληση της άδειας για την ίδρυση του οικοτροφείου «Αργώς» στη Λευκίμμη Κέρκυρας προχώρησε το υπουργείο Υγείας, με απόφαση (2/7/2009) που φέρει την υπογραφή του Δ. Αβραμόπουλου.
Μελετώντας την απόφαση, εκτιμούμε ότι στο ελάχιστο δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος που προέκυψε αναφορικά με το «Αργώς», αντιθέτως την προσπερνά, την αγνοεί ως να μην υπάρχει. Και αυτό γιατί:

Η ουσία του προβλήματος είναι η βάναυση κακοποίηση των ηλικιωμένων που περιθάλπονται για προβλήματα ψυχικής υγείας στο Οικοτροφείο. Κακοποίηση πιστοποιημένη με ιατροδικαστική έκθεση, αποσπάσματα της οποίας αποκάλυψε δημοσιοποιώντας τα προχθές η ελευθεροτυπια.Εξίσου ουσιώδες είναι ότι οι κακοποιήσεις (βασανισμοί) δεν ήταν συγκυριακοί αλλά γίνονταν από τριετίας! Το σημαντικότερο όμως είναι αυτό που μας κατήγγειλε μέλος του προσωπικού, ότι δηλαδή στο «ίδρυμα» έχει επιβληθεί καθεστώς τρόμου από τους δράστες για να μη γίνουν αποκαλύψεις από όσους γνωρίζουν την ταυτότητά τους. Η κοινή λογική λέει ότι η ανατροπή του καθεστώτος φόβου μέσω της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού εξ ορισμού θα διευκόλυνε την εξελισσόμενη εισαγγελική έρευνα να προσωποποιήσει τάχιστα τις ευθύνες μια και θα διευκόλυνε να «ανοίξουν στόματα». Το ίδιο επακριβώς πρεσβεύει και η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ψυχικά Ασθενών υπό τον καθηγητή Βλ. Τομαρά σε γνωμοδότησή της, που είναι η μόνη επί της ουσίας ενδεδειγμένη παρέμβαση για κάθαρση. Επ' αυτού, η ανάκληση της άδειας όχι απλώς δεν απαντά (το αφήνει να αιωρείται), αλλά αντιθέτως κάποιες φράσεις-διατυπώσεις που εμπεριέχει γεννούν συνειρμούς περί προθέσεως συγκάλυψης.

Συγκεκριμένα: «Τα έννομα αποτελέσματα της παρούσης», αναφέρει η υπουργική απόφαση στη σελίδα 5, «επέρχονται αναδρομικά από 26/6/2009». Τη συγκεκριμένη ημερομηνία η φέρουσα την επιστημονική ευθύνη του «Αργώς» ΜΚΟ «Κλίμακα», υιοθετώντας πλήρως τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ψυχικά Ασθενών, είχε προχωρήσει στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού. Πρακτικώς, λοιπόν, η υπουργική απόφαση καθιστά αναδρομικά κενή περιεχομένου την καταγγελία των συμβάσεων, εμπράκτως εφαρμόζοντας τη δήλωση-θέση της γενικής γραμματέως Πρόνοιας Μ. Τροχάνη στην «Ε» (1/7/2009): «Είμαστε εναντίον της καταγγελίας των συμβάσεων». Μεταξύ των οποίων υπάρχουν και πιθανοί βασανιστές. Για τους τελευταίους -κοινή λογική- η αναδρομική ισχύς της απόφασης ομοιάζει με πιστοποιητικό ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι.

Μόνο ατιμώρητοι; Σε άλλο σημείο η απόφαση Αβραμόπουλου ορίζει ότι από τις 26 Ιουνίου το υπουργείο Υγείας «αναλαμβάνει τη συνέχιση της λειτουργίας του Οικοτροφείου, με την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση» και «αναθέτει προσωρινά τη διαχείριση λειτουργίας του "Αργώς" στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας». Εδώ, πλέον, όλα τα περί ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «αυτονόητα» πάνε περίπατο! «Πίσω στο άσυλο» το πρώτο επιλεγέν βήμα, ακολούθως δε η επαναφορά στην «προτέρα κατάσταση». Σε απλά ελληνικά, «προτέρα κατάσταση» σημαίνει ότι όλα επαναφέρονται ως είχαν (τρόμος και κακοποιήσεις επί σειρά ετών), με δεδομένη τη συμμετοχή και των πιθανών βασανιστών! Οι οποίοι -αυτό και το τραγικότερο- δεν αποκλείεται να επιβραβευτούν κιόλας αναβαθμιζόμενοι σε δημοσίους υπαλλήλους, δεδομένης πλέον της ανάθεσης του «Αργώς» στο Ψ.Ν. Κέρκυρας, εκμεταλλευόμενοι πρόσφατα ψηφισθέντα σχετικό νόμο (3527/07)!

Ακόμα και αυτό είναι πλέον πιθανό...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ,ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
8-7-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΒΕΝΤΟΥΖΑ ΒΕΝΤΟΥΖΑ