Σάββατο, Ιουλίου 04, 2009

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΛΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ DNA ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ...---ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ---


Την ανταλλαγή δακτυλικών αποτυπωμάτων και βάσεων δεδομένων DΝΑ για την καταπολέμηση του εγκλήματος, καθώς και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των επιβατών, περιλαμβάνουν οι συμφωνίες που πριν από λίγες μέρες υπέγραψε η Αθήνα με την Ουάσιγκτον για την άρση του καθεστώτος της βίζας μέχρι το τέλος του χρόνου για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Oι συμφωνίες υπεγράφησαν την περασμένη Κυριακή στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ και αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver μέχρι τον Δεκέμβριο. Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα πρέπει να περάσει το «τεστ» των ειδικών αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα σε μερικές εβδομάδες για να επιθεωρήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροδρομίου και όχι μόνο και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Κατόπιν, θα συντάξουν σχετική έκθεση για να αποφανθούν αν τελικά η Ελλάδα πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές για να απαλλαγεί από το καθεστώς της βίζας μέχρι το τέλος του έτους.

Προσωπικά δεδομένα.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον, αλλά και η ίδια η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, επιθυμεί να τελειώσει με το θέμα γρήγορα, καθώς εκτιμά ότι αποτελεί το βασικό «αγκάθι» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε σχέση με άλλες χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνίες, στην ελληνική περίπτωση σεβάστηκαν κάποιες από τις ελληνικές ευαισθησίες που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Κυριακή («Μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια για το πρόγραμμα Visa Waiver και συναφή ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας») περιλαμβάνει, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, «γενικές πληροφορίες για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης Ταξιδιωτών (ΕSΤΑ)», το οποίο θα αντικαταστήσει ως βάση δεδομένων τις αιτήσεις που γίνονταν μέχρι σήμερα στην αμερικανική πρεσβεία.

Δηλαδή, ο ταξιδιώτης θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά μια φόρμα και θα την αποστέλλει στο σύστημα, το οποίο θα κρίνει αν ο ενδιαφερόμενος μπορεί ή όχι να ταξιδέψει προς τις ΗΠΑ. Στη δεύτερη συμφωνία («Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδος σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος»), η οποία μάλλον αποτελεί και αυτήν που δημιουργεί τα περισσότερα ερωτηματικά, συμπεριλαμβάνονται οι «διακανονισμοί για την ανταλλαγή δακτυλικών αποτυπωμάτων και δεδομένων DΝΑ σε θέματα εγκλήματος και οι σχετικοί διακανονισμοί για την προστασία και την ασφάλεια των στοιχείων».

Διακανονισμός.

Οι δύο αυτές συμφωνίες, οι οποίες αναμένεται να περάσουν και να ψηφιστούν από τα Θερινά Τμήματα της Βουλής, έρχονται να προστεθούν στον διακανονισμό που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες ανάμεσα στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ (εκ μέρους του Κέντρου Ελέγχου Τρομοκρατών των ΗΠΑ) και στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της ΕΛ.ΑΣ. και αφορά την τρομοκρατία και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, «τη δημιουργία διαδικασιών σε επίπεδο εργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, καθώς και το εύρος, τη χρήση, την εξακρίβωση και την προστασία τέτοιων πληροφοριών».

ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΠΟΛΕΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΚΙΝΗΣΗ,ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,Η ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΡΙΣΗ,ΕΦ'ΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: