Δευτέρα, Ιουλίου 20, 2009

ΠΡΩΗΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ GUANTANAMO ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΟΝ GEORGE BUSH JUNIOR ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΕΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Σαμί αλ-Χάτζ, δημοσιογράφος και πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, πρόκειται να κινηθεί νομικά, μαζί με άλλους κρατούμενους, κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους, και διοικητών της φυλακής, με την κατηγορία της παράνομης κράτησης και της χρήσης βασανιστηρίων, των οποίων θύμα ήταν και ο ίδιος.
Για τον σκοπό αυτό, ο ρεπόρτερ του Αλ Τζαζίρα έγινε συνιδρυτής της οργάνωσης «Guantanamo Justice Centre», η οποία απευθύνεται σε πρώην κρατουμένους στην αμερικανική βάση και θα ξεκινήσει την δράση της στο τέλος του μήνα από την έδρα της στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ο Σαμί αλ-Χάτζ συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές ενώ εργαζόταν για το κανάλι Αλ Τζαζίρα και στη συνέχεια φυλακίστηκε παράνομα για περισσότερα από έξι χρόνια, χωρί να του αποδοθεί κάποια κατηγορία. Απελευθερώθηκε τον Μάιο του 2008.
«Με ρωτούσαν για σχέσεις του al-Jazeera με την Αλ Κάϊντα και μου συνέστησαν να συνεργαστώ με τις ΗΠΑ και να γίνω πράκτορας», είπε ο Χατζ ο οποίος είναι ο μοναδικός δημοσιογράφος που πέρασε ως κρατούμενος από το Γκουαντανάμο.
«Πρέπει να στήσουμε πρώτα την οργάνωσή μας και μετά να προετοιμάσουμε την υπόθεση. Δεν επιθυμούμε να κάνουμε μεμονωμένες κινήσεις. Είμαστε στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών από κάθε λογής ανθρώπους, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα», δήλωσε ο Σουδανός ρεπόρτερ.

Η συγκεκριμένη νομική δράση θα βασιστεί στο μοντέλο μιας προηγούμενης δράσης ενάντια στον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος συνελήφθη στην Βρετανία το 1998 μετά από μήνυση ενός Ισπανού κατήγορου για τους φόνους Ισπανών πολιτών στη Χιλή κατά την δικτατορία του.
«Τα βασανιστήρια συνεχίζονται στο Γκουαντάναμο. Ο Ομπάμα πρέπει να το κλείσει αμέσως», τόνισε ο Σαμί αλ-Χατζ, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται σήμερα στο δημοσιογραφικό τμήμα πολιτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αλ Τζαζίρα.
Στο βίντεο ο Σαμί αλ-Χατζ περιγράφει την κράτηση του στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο.


ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ...ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΟ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο BUSH...

ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2009


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: