Τρίτη, Αυγούστου 04, 2009

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2009 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ,ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ...ΕΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΘ

Περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στα επίπεδα του 0% για το δεύτερο τρίμηνο του 2009, από 0,3% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, προβλέπει ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), κ. Εμμ. Κοντοπυράκης. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη του β΄ τριμήνου αναμένεται
να ανακοινωθούν επισήμως στα μέσα του μήνα.

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες στον κλάδο της μεταποίησης (δείκτης PMI) για τον Ιούλιο καταγράφουν δειλή ανάκαμψη σε σύγκριση με το πού βρίσκονταν τον Ιούνιο, αν και οι επιχειρησιακές συνθήκες επιδεινώθηκαν ελαφρώς.

Ο κ. Κοντοπυράκης, αν και ξεκαθαρίζει ότι τα ακριβή στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, θεωρεί ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο στα επίπεδα του δεύτερου περυσινού τριμήνου. Ενδέχεται, ωστόσο, να υπάρξει μικρή διακύμανση είτε θετική (έως το 0,2%), είτε αρνητική (μέχρι 0,2%).
Το «κλειδί» για το πού θα διαμορφωθεί τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης, είναι η πορεία του τουρισμού. Ο κ. Κοντοπυράκης υποστηρίζει ότι η η κατάσταση στον τουρισμό δεν εξελίσσεται τόσο δραματική όσο αρχικά αναμενόταν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστή η χρηματική επίπτωση της μείωσης της τουριστικής κίνησης που έχει σημειωθεί, δηλαδή κατά πόσο έχουν μειωθεί τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ θεωρεί ότι η πτώση στο τουριστικό συνάλλαγμα θα φθάσει το 15% περίπου το 2009, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Πέραν βέβαια του τουρισμού, η επιβράδυνση οφείλεται και στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε οικοδομή, ναυτιλία και βιομηχανία.
Χθες, ανακοινώθηκε και η εξέλιξη του δείκτη των προσδοκιών στη βιομηχανία, ο οποίος τον Ιούλιο (δηλαδή τον πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου) κατέγραψε μικρή άνοδο και διαμορφώθηκε στις 48,8 μονάδες από 47,7 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Ωστόσο, παρά την αύξηση αυτή, οι συνθήκες στον κλάδο της μεταποίησης επιδεινώθηκαν.
Η άνοδος της τιμής του δείκτη PMI προήλθε, σύμφωνα με το Ινστιτούτο που τον καταρτίζει, στη γενική σταθεροποίηση των επιπέδων παραγωγής, ενώ ο αριθμός των νέων παραγγελιών υποχώρησε οριακά. Τα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι η μικρή βελτίωση των προσδοκιών οφείλεται στην εγχώρια αγορά, καθώς οι νέες εργασίες από το εξωτερικό συρρικνώθηκαν απότομα και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις από τους πέντε δείκτες που συνιστούν τον PMI, παρουσίασαν βελτίωση τον Ιούλιο, ωθώντας τον κύριο δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, καταγράφεται για πρώτη φορά τους τελευταίους δέκα μήνες αύξηση του κόστους εισροών, ενώ συνεχίστηκε η πτώση των χρεώσεων.
Tα στοιχεία αυτά επιδεινώνουν την ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Ελλάδα υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη με βάση την ανταγωνιστικότητα και βρίσκεται πλέον πολύ χαμηλότερα όχι μόνο από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και από χώρες όπως η Τουρκία.

Επίσης, η χώρα μας θέτει τα υψηλότερα εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ανεπτυγμένες χώρες, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τις υπόλοιπες.
Η γραφειοκρατία είναι ικανή να πνίξει εν τη γενέσει της κάθε διάθεση για επιχειρηματική δραστηριότητα. Χρειάζεται να περάσει κανείς από 15 υπηρεσίες για να ανοίξει μια επιχείρηση. Σε καμία άλλη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου δεν απαιτούνται τόσο πολλές. Aκόμη και στην Ισπανία, που έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, οι διαδικασίες δεν ξεπερνούν τις δέκα.

Χειρότερες από αυτές των ελληνικών αρχών είναι οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος. Την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι περίπου μηδέν το 2009, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,3% και θα ανακάμψει οριακά του χρόνου, καταγράφοντας αύξηση 0,3%. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα σημειώσει αρνητικό ρυθμό της τάξης του 1,7% φέτος και η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2010 (-0,4%). Μάλιστα, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, μετά την ύφεση, δεν αναμένεται να φτάσει στο 2% έως το 2014. Πάντως, οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι το σενάριο της διετούς ύφεσης είναι δύσκολο να γίνει πραγματικότητα και υποστηρίζουν ότι το 2010 η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε θετικό έδαφος.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΈΚΡΗΞΗ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ

ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2009


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: