Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2009

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ,ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ

Έκθεση-καταπέλτη για την ελληνική οικονομία που συνιστά κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, πάγωμα μισθών, αύξηση φόρων- ιδίως του ΦΠΑ και των φόρων στα ακίνητα- και απελευθέρωση απολύσεων έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

O διεθνής οργανισμός ζητά από την κυβέρνηση, από το 2010 και μετά μέχρι και το 2013, να λαμβάνει μέτρα ετήσιας απόδοσης που να αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 3,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει το υψηλό δημόσιο έλλειμμα και να συγκρατήσει το δημόσιο χρέος που έχουν ξεφύγει από τους στόχους.
Το ΔΝΤ- όπως πριν από μία εβδομάδα και ο ΟΟΣΑ σε αντίστοιχη έκθεσή του- βγάζει κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει επιδείνωση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει τόσο για το έλλειμμα όσο και για την ανάπτυξη. Το ΔΝΤ προβλέπει βαθιά ύφεση φέτος στην Ελλάδα με συρρίκνωση 1,7% και έκρηξη της ανεργίας στο 9,5% από 7,6% το 2008 και στο 10,5% το 2010.
Μάλιστα, στη σκληρή συνταγή του το ΔΝΤ περιλαμβάνει και πρόταση-σοκ για περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης από τους συνταξιούχους. Δηλαδή, το ΔΝΤ ζητά να καταργηθεί για τους συνταξιούχους το επίδομα διακοπών, το δώρο των Χριστουγέννων και το δώρο του Πάσχα!

Η έκθεση είναι κόλαφος για την κυβέρνηση, όχι μόνο λόγω των δυσμενών προβλέψεών της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και γιατί την καλεί να προχωρήσει χωρίς καμία αναβολή στη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού, όπως αναφέρει, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί μία νέα αύξηση στα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται ότι η σύσταση αυτή κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση της κυβερνητικής προσπάθειας για έγκριση παράστασης από τις Βρυξέλλες στη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να αποφύγει για προεκλο γικούς λόγους τη λήψη νέων σκληρών μέτρων λιτότητας το φθινόπωρο.

Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός δηλώνει την αντίθεσή του σε μια σειρά από μέτρα που έχει λάβει πρόσφατα η κυβέρνηση, όπως την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα, επειδή πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, αλλά και στην απόφαση να επιχορηγήσει με κονδύλια του ΟΑΕΔ την πρόσληψη έως 60.000 ανέργων στον δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρει, μπορεί το κόστος για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής να μην είναι μεγάλο, αλλά ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να μονιμοποιηθούν βαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον δημόσιο προϋπολογισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο οργανισμός στις ελληνικές εξαγωγές, τις οποίες χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ευάλωτες σε οικονομικές κρίσεις από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που, όπως αναφέρει, έχει μεγάλη έκθεση στην περιοχή αυτή.
Όσον αφορά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, το ΔΝΤ ζητά μεταξύ άλλων περιορισμό εκπτώσεων δαπανών από το εισόδημα και άλλων φοροαπαλλαγών. Επίσης, τη μείωση των αφορολόγητων ορίων στα ακίνητα και των επιδοτήσεων που προβλέπο ται για νέους επαγγελματίες. Ζητά ακόμη τη μείωση ειδικών φορολογικών καθεστώτων για ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρείες, όπως και την περικοπή των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις.

Για τον ΦΠΑ προτείνει μείωση συντελεστών σε δύο, μείωση αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με χαμηλό ΦΠΑ (δηλαδή μετάταξή τους στον ανώτερο 19%), καθώς και αύξηση κατώτατων ορίων ΦΠΑ. Ακόμη ζητά ενοποίηση συντελεστών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα, με τον υψηλότερο που ισχύει για τις επιχειρήσεις, καθώς και τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα όχι με βάση την αντικειμενική αξία τους, αλλά τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Για τους μισθούς ζητά περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων και ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα. Μεταξύ άλλων προτείνει τη χορήγηση συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο του και όχι τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας, όπως ισχύει σήμερα.
Το ΔΝΤ ζητά ακόμη μείωση αμυντικών δαπανών προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και καλύτερη διαχείριση δημόσιων νοσοκομείων.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΙ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ,ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
7-8-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: