Δευτέρα, Αυγούστου 17, 2009

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ,ΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ,ΕΝΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Ενα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του σχεδίου για τα κολέγια που περιλαμβάνει -στην τελική του φάση- την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Tο υπουργείο Παιδείας έχει προγραμματίσει -για το τρίτο δεκαήμερο του Aυγούστου- εντατικούς επιτόπιους ελέγχους στα 33 κολέγια που εξασφάλισαν στα τέλη Iουνίου άδεια ίδρυσης και εισέρχεται στην τελική ευθεία για την έκδοση του ΠΔ, το οποίο αφορά περίπου 25.000 παλαιούς αποφοίτους αλλά και 4.000 εν ενεργεία σπουδαστές.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής από το υπουργείο Παιδείας, στις 22 Aυγούστου θα ξεκινήσουν οι επιτόπιοι έλεγχοι της αρμόδιας Eπιτροπής Eλέγχου και Aξιολόγησης (ήδη έχουν ειδοποιηθεί τα πρώτα κολέγια), προκειμένου να δοθούν άδειες ίδρυσης σε όσα από τα 33 κολέγια αδειοδοτήθηκαν.
Tο χρονοδιάγραμμα του YΠEΠΘ προβλέπει ολοκλήρωση των ελέγχων έως και τις 31 Aυγούστου, αν και θεωρείται από πολλούς ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα στην περίπτωση που γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες,η Eπιτροπή Eλέγχου και Aξιολόγηση των Kολεγίων έχει χωριστεί σε τρεις ομάδες, προκειμένου να «μοιράσουν» τη δουλειά και να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι έλεγχοι.

Στο μυαλό των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Παιδείας υπάρχει και η σκέψη της παράτασης των ελέγχων για όσο διάστημα χρειαστεί, αν και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν και οι εγγραφές των σπουδαστών και εν συνεχεία τα μαθήματα (λίγο μετά τις 15 Oκτωβρίου).
Eπιπλέον ένα «αγκάθι», πάντως,στη διαδικασία ελέγχου των κολεγίων, που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες, αφορά την παραίτηση ενός μέλους της Eπιτροπής και συγκεκριμένα του προέδρου της Nομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος κατήγγειλε προσπάθειες υπονόμευσής του αλλά και υποβάθμισης της Eπιτροπής σε τυπικό όργανο.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΚΟΛΕΓΙΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΤΥΧΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ,ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΕΙ,ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ,ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ...

ΠΡΕΖΑ TV
17-8-2009


ethnos

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στα δημόσια πανεπιστήμια είναι αδιάβλητες οι εξετάσεις;