Τρίτη, Αυγούστου 04, 2009

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ DNA ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Κατώτερη του πολιτικού θορύβου και των προσδοκιών της ΕΛ.ΑΣ. για δημιουργία ισχυρού όπλου στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος αποδεικνύεται η τροπολογία για τη θεσμοθέτηση τράπεζας DNA, που κατετέθη μέσα Ιουλίου, στη Βουλή. Πηγές από την Αστυνομία υποστηρίζουν ότι ο νόμος, όπως διαμορφώθηκε, έχει τόσες ασάφειες και ελλείψεις που ουσιαστικά καθίσταται αναποτελεσματικός. Από την άλλη πλευρά προβάλλεται το γεγονός ότι με την τροπολογία επιτρέπεται η λήψη DNA ακόμα και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις. Αρμόδιοι αξιωματικοί επισημαίνουν ότι στην τράπεζα που θα δημιουργηθεί δεν θα καταχωρίζεται το γενετικό αποτύπωμα όλων όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων, αλλά μόνο των ενόχων, εκείνων δηλαδή των οποίων το DNA ταυτοποιείται με υπόλειμμα γενετικού υλικού που εντοπίζεται στο σημείο του εγκλήματος. Η τροπολογία ορίζει πως «όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, οι διωκτικές αρχές λαμβάνουν υποχρεωτικά γενετικό υλικό(...) προς τον σκοπό της διαπίστωσης της ταυτότητας του δράστη του εγκλήματος αυτού». Σε περίπτωση που η ανάλυση αποβεί θετική, το γενετικό αποτύπωμα αποθηκεύεται σε αρχείο για τη διερεύνηση άλλων εγκλημάτων, διαφορετικά καταστρέφεται.

Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο κατηγορείται για ανθρωποκτονία, το γενετικό του αποτύπωμα θα αρχειοθετηθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών εφόσον «συσχετιστεί» με τα πειστήρια, ταυτοποιηθεί δηλαδή με υπολείμματα DNA που θα βρεθούν στον τόπο του εγκλήματος. Αντίθετα, εφόσον στο σημείο δεν βρεθεί δικό του DNA, το γενετικό του αποτύπωμα θα καταστραφεί. «Το κρίσιμο στοιχείο θα ήταν το γενετικό αποτύπωμα να μπορεί να συσχετίζεται και με άλλες εκκρεμείς υποθέσεις. Η κατά περίπτωση λήψη δείγματος DNA προβλεπόταν και από τη μέχρι πρότινος ισχύουσα νομοθεσία» λέει ο πραγματογνώμονας εγκληματολογικών ερευνών κ. Γιώργος Ραφτογιάννης. Η ψήφιση πάντως της τροπολογίας συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ παρατηρήσεις σχετικά με τη συνταγματικότητα της τροπολογίας έχει καταθέσει και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΟΣΟ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ...ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΗΔΙΕΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2009

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: