Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 04, 2009

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ...ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Εξέπνευσε το τελεσίγραφο 34 σκηνοθετών προς τον Αντώνη Σαμαρά. Νόμο κινηματογραφικό δεν είδαν και κάνουν αποχή από φεστιβάλ και Κρατικά Βραβεία. Ωραία 50ά γενέθλια θα γιορτάσει τον Νοέμβριο (13-22) ο θεσμός. Χωρίς ελληνικές ταινίες. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο νόμος ήταν, δήθεν, έτοιμος από πέρυσι!

Θα ζήσουμε, λοιπόν, στην Ελλάδα και μια κινηματογραφική «απεργία». Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη», σκηνοθέτες και παραγωγοί, αποφάσισαν ομόφωνα το βράδυ της Τετάρτης να μη στείλουν τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (13-22 Νοεμβρίου) και να μην υποβάλουν υποψηφιότητες στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία, που απονέμονται στις 23 Νοεμβρίου, πάλι στη Θεσσαλονίκη. Σε λίγες μέρες θα δώσουν στη δημοσιότητα και κείμενο, στο οποίο θα αναλύουν το γιατί και πώς της απόφασής τους.

Είχαν, όμως, προειδοποιήσει ήδη από τις 25 Ιουνίου ότι αν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς δεν παρουσιάσει νέο κινηματογραφικό νόμο, τριάντα τέσσερις (34) ταινίες θα γυρίσουν την πλάτη τους σε φεστιβάλ και κρατικά βραβεία. Η προθεσμία πέρασε, το ΥΠΠΟ όχι νόμο, ούτε άρθρο νόμου δεν είχε έτοιμο, παρ' όλο που ο Μιχάλης Λιάπης τον είχε περιγράψει περήφανος στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2008. Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» έπρεπε να ξανακουβεντιάσουν τη θέση τους.

Δεν κούνησαν ρούπι από αυτήν. Δεν τους κλόνισε το γεγονός ότι ήδη προκηρύχθηκαν εκλογές και ότι νομοθετικό έργο για ένα μεγάλο διάστημα δεν μπορεί να παραχθεί. Θεωρούν, προφανώς, ότι το πρόβλημα ανυπαρξίας σύγχρονου, αναπτυξιακού κινηματογραφικού πλαισίου αλλά και μιας πιο διαφανούς και δημοκρατικής διαδικασίας απονομής των Κρατικών Βραβείων αφορά όλα τα κόμματα εξίσου.
Ακόμα και στην περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση και ο επόμενος υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ τούς καλέσει να πάνε τις ταινίες τους στη Θεσσαλονίκη, υποσχόμενος γρήγορα έναν νέο και καλό νόμο, οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» δεν θα υποκύψουν. «Πρώτα νόμος, μετά όλα τα όλα», είναι η αμετακίνητη θέση τους.


Είναι, μάλιστα, τόσο οργισμένοι, που δεν θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ ούτε καν με κάποιο πρότζεκτ τους στο Balkan Fund. Οσο για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, η Δέσποινα Μουζάκη θα έχει μεγάλο πρόβλημα να βρει γι' αυτό ελληνική ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» σκέφτονται, επιπλέον, να οργανώσουν τον Οκτώβριο μια Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου (με τις ταινίες τους εννοείται) στην Αθήνα. Ενα «αντι-φεστιβάλ», πάντως, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια του κανονικού, δεν είναι στις προθέσεις τους.

Δεν είναι όλος ο κινηματογραφικός χώρος σύμφωνος με την κίνησή τους. Και δεν εννοούμε την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, που έτσι κι αλλιώς όλο αυτόν τον καιρό δεν δήλωσε συμπαράσταση στους «κινηματογραφιστές στην ομίχλη». Ο Κυριάκος Κατζουράκης, όμως, δήλωσε με άρθρο του πως διαφωνεί με την αποχή από το φεστιβάλ και θα στείλει την ταινία του «Μικρές εξεγέρσεις». Ενδεχομένως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα εμφανιστούν κι άλλες ταινίες που, για διάφορους η καθεμία λόγους (προβολής κ.λπ.), θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ και στα Κρατικά. Οσες, όμως, κι αν είναι αυτές, οι 34 ταινίες των «κινηματογραφιστών στην ομίχλη» είναι το βαρύ πυροβολικό της σεζόν.

Ετσι, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει φέτος τα πενήντα του χρόνια, δεν θα μοιραστεί τη χαρά του με τον σημερινό, νέο, ζωντανό ελληνικό κινηματογράφο. Θα πρέπει να αρκεστεί στους βετεράνους, που η Δέσποινα Μουζάκη θα σκεφτεί, ενδεχομένως, να τιμήσει και καλέσει. Στις οθόνες του θα παιχτούν παλιές ταινίες, που σημάδεψαν το φεστιβάλ και τον ελληνικό κινηματογράφο τα τελευταία πενηντά χρόνια, αλλά καμία νέα, φρέσκια, σπαρταριστή ελληνική ταινία.

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΝΟ...ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ...ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ,ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ...ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ,ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ;;;ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ...ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2009


enet.gr

5 σχόλια:

alekaki είπε...

Το τελευταιο σας σχολιο ήταν καθόλα μηδενιστικο κατα τη γνώμη μου. Το αν ο συνδικαλισμός απο τη φύση του χρειαζόταν χρονο για να ωριμασει στους κολπους ενος τόσου ελευθερου απο πολιτικες αποψεις χωρου δεν σημαινει ότι κανεις πρεπει διαρκως σε αυτη τη χωρα να αντιδρα με το "γιατι το κανεις τωρα αφου δεν το εκανες πριν." Οι κινηματογραφιστες το κανουν τωρα, μεχρι στιγμης το κανουν πιστα και με δεδομενα αυτα θα επρεπε να εχετε - κατα τη γνωμη μου παντα- λιγη υπομονη πριν να υποπεσετε κι εσεις στη διασπαστικη λουμπα που παντα κατατρωει τα κινηματα. Γενικα ειμαι της αποψης οτι η δεικτικη αυτή σταση και μαλιστα μετα απο ενα ενημερωτικο τετοιο αρθρο, 3 μολις μηνες μετα τη συσταση αυτης της κινησης, ειναι μαλλον ανωριμη.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Δες το ποιοι παιρνουν λεφτα τοσα χρονια απο το ΕΚΚ...δες το ποιοι ειναι αυτοι που κερδιζουν τα βραβεια και με ποιους τροπους τα κερδιζουν και μετα τα ξαναλεμε...
Εκτος και αν θελετε να αρχισουμε να βγαζουμε διαφορες καταγγελιες για τον τροπο με τον οποιο λειτουργει το συστημα που λεγεται Νεος Ελληνικος Κινηματογραφος,το ποιοι ειναι μελη επιτροπων,τι θεσεις εχουν,ποιοι παιρνουν παντα χρηματοδοτησεις κτλ....

alekaki είπε...

Συμφωνω σε ολα αυτα. Μονο που η κίνηση στρεφει εναντια σε αυτή ακριβώς την συνήθη ρουσφετολογική πολιτική. Και όσο για την τελευταία σας προκληση, ναι θα ήθελα να τις βγαλετε αυτές τις καταγγελίες.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Περισυ ολα τα βραβεια του Φεστιβαλ τα ειχε παρει ο El Greco...κι ομως δεν υπηρξε αντιδραση απο κανεναν...
Τις προηγουμενες χρονιες τα βραβεια μοιραζονταν σε 1 ή 2 το πολυ ατομα και γραφεια παραγωγης...αλλα και παλι δεν υπηρξε καμια αντιδραση...
Επισης καποιοι σκηνοθετες οπως Βουλγαρης ,Αγγελοπουλος κτλ...ειναι απο τους σταθερους πελατες του κεντρου...ενω καποιοι αλλοι δεν εχουν παρει ποτε εγκριση...

Τελος παντων...θα κανουμε τα τηλεφωνηματα μας και συντομα θα βγουν και οι καταγγελιες...

Οσο αφορα στον αγωνα σας ειμαστε μαζι σας.ΑΠΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥΣ...ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΛΑΚΙΑ....ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΑΛΙΑ.
ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ...

alekaki είπε...

Θεωρώ την κριτική σας λιγο απλουστευμένη. Θα περιμένω βεβαίως τις συγκεκριμένες σας καταγγελίες. Σας θυμίζω βέβαια αυτό που σας είπα νωρίτερα. Η κίνηση αυτή στόχο έχει να σαμποτάρει ακριβώς αυτή την οποια πελατειακή διαδικασία. Θεωρώ άκαιρη την κριτική κυρίως αν δεν είχε γίνει νωρίτερα. Γιατί με την ίδια λογική, όλοι στην ίδια κοινωνία ζούμε. Εσείς στηλιτεύσατε με την ίδια σφοδρότητα τον κλάδο των κινηματογραφιστών όταν αυτός τρεφόταν απο την μαλακία του να μην αντιδρά;

Τέλος, πέρυσι απο όσο γνωρίζω, όλο το χαρτί (δέκα βραβεία ποιότητας - όπως βλέπω και στην αφίσα) το είχαν μαζέψει οι Σκλάβοι στα δεσμά τους. Επιπροσθέτως το Without του Αβρανά. Δηλαδή ο ίδιος παραγωγός, o Νίκος ο Σέκερης. Και οχι ο El Greco. Αυτός ήταν πρόπερσι.