Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 07, 2009

ΘΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ,ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...

ΕΚΘΕΤΟΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ..ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΒΟΥΛΩΣΕΙ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΓΚΡΊΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ...ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

"Στις 4/5 με επιστολή μας και στις 25/6 με συνέντευξη τύπου, επισημάναμε:
- την μη εφαρμογή, επί σειρά ετών και κυβερνήσεων, του ισχύοντος νόμου για τον κινηματογράφο,
- την πέρα από κάθε φαντασία πρακτική αδιαφορίας της πολιτείας που στοχεύει στην πλήρη απαξίωση του Ελληνικού Κινηματογράφου και την εξόντωση του είδους.

Σήμερα καταγγέλλουμε:
Τις πρακτικές υπόγειων διαπραγματεύσεων ενός ΥΠΠΟ δίχως συνέπεια και όραμα. Καλέσαμε το ΥΠΠΟ ώστε να συμβάλουμε και εμείς με την γνώση και την εμπειρία μας σε ένα καινούργιο νόμο, αλλά δεν μας δόθηκε καμιά απάντηση.

Λυπούμαστε:
- Για τα βραδυκίνητα αντανακλαστικά της διοίκησης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κινηματογραφικού κόσμου και την προσπάθεια του να εκσυγχρονίσει την ελληνική κινηματογραφία με προσωπικό κόστος.
- Για την σιωπή και την αδράνεια, μέχρι και τους βυζαντινισμούς απέναντι στην κίνησή μας, μέρους των σωματείων του κινηματογραφικού χώρου.
Αντίθετα χαιρετίζουμε τα σωματεία που άμεσα μας στήριξαν.
Eδώ και πολλά χρόνια ένα ολόκληρο ΥΠΠΟ προσπαθεί να συντάξει κινηματογραφικό νόμο, αλλά ΝΟΜΟΣ ακόμη δεν υπάρχει.

Συνεπείς στις μέχρι τώρα διατυπωμένες αποφάσεις μας:
- Απέχουμε από τα κρατικά Βραβεία και αποσύρουμε τις ταινίες, αλλά και κάθε άλλη συμμετοχή μας (balkanfund, crossroads κλπ) από τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η δέσμευση αυτή ισχύει για κάθε μελλοντική διοργάνωση κρατικών βραβείων και ΦΚΘ μέχρις ότου ψηφιστεί και εφαρμοστεί Νόμος, όποτε και εάν αυτό επιτευχθεί.
- Διοργανώνουμε εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου γιατί χρέος μας είναι οι ταινίες να συναντηθούν με το κοινό τους.
- Υποσχόμαστε στον Υπουργό Πολιτισμού που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ότι θα τον επισκεφθούμε την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του και ότι δεν θα τον αφήσουμε ήσυχο να κόβει κορδέλες την στιγμή που ο Πολιτισμός πεθαίνει.
Καλούμε τους επίσημους φορείς του χώρου μας να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους και να ασκήσουν επιτέλους, αποφασιστικά, την επιρροή τους για τα αυτονόητα.
Θεωρώντας, ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός δεν σταματά στον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι η ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού είναι ευθύνη όλων μας, καλούμε την πολιτιστική και καλλιτεχνική κοινότητα της χώρας, πέραν της κινηματογραφικής, να μας στηρίξει και να συνταχθεί μαζί μας στο αυτονόητο αίτημά μας:
Θέλουμε ένα ΥΠΠΟ που να στηρίζει έμπρακτα την παραγωγή πολιτισμού με όραμα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα".

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ.

ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: