Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11, 2009

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ,ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ;;;;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ;;

Κοινό μέτωπο αντίδρασης εναντίον της δημιουργίας ΧΥΤΑ στις περιοχές τους συγκρότησαν οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα Λευκίμμης, Καρβουναρίου, Ελληνικού Θεσπρωτίας, Γραμματικού και Κερατέας.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των πέντε περιοχών ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν εκλεγεί.

Με τα όπλα παρά πόδα και με δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες από τον κάθε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, καθώς και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων η... νεοσυσταθείσα «επιτροπή» ανέλυσε για πολλοστή φορα τα επιχειρήματά της. Κάλεσαν δε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές αντιδράσεις για τους ΧΥΤΑ είναι εντονότατες, ενώ έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις και τραυματισμούς με αποκορύφωμα τον θάνατο μιας γυναίκας στη Λευκίμμη.

Βασική θέση όλων είναι ότι οι ΧΥΤΑ είναι παρωχημένη μέθοδος που δεν χρησιμοποιείται πλέον στην Ε.Ε. και ότι απαιτείται η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει διαχωρισμό, ανακύκλωση κ.λπ. «Εχουν χωροθετήσει το ΧΥΤΑ στο κέντρο 12 χωριών, στην πιο τουριστική περιοχή της Κέρκυρας, δίπλα σε ποτάμια, χωρίς καμία μελέτη» είπε η Μαρία Κοντομάρη, εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα Λευκίμμης ενώ επικαλέστηκε μελέτη του ΙΓΜΕ: «Ο επίσημος κρατικός φορέας σε μελέτη του αναφέρει ότι κάτω από τον ΧΥΤΑ υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας που συνδέεται υδραυλικά με πηγάδια. Υπάρχει κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για γη υψηλής γεωργικής καλλιέργειας».

Παρόμοιο είναι το πρόβλημα και στο Καρβουνάρι σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, εκπρόσωπο της επιτροπής αγώνα της περιοχής, αφού, όπως τόνισε, δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες με 14.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή βρίσκονται δίπλα στον ΧΥΤΑ. «Αν νομίζουν ότι το πρόβλημα αφορά μόνο εμάς, είναι γελασμένοι. Κάποιες από τις γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν φρέσκο γάλα για όλη τη χώρα περνούν και από μας. Πολλά από τα αμνοερίφιά μας πωλούνται. Δεν νομίζω κανείς να θέλει μολυσμένη τροφική αλυσίδα».

Οι δήμαρχοι Γραμματικού και Κερατέας Νίκος Κουκης και Σταύρος Ιατρού κατήγγειλαν για ακόμη μία φορά οικονομικά συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών ενώ, όπως είπαν χαρακτηριστικά, το κόστος φύλαξης των ΧΥΤΑ από τα ΜΑΤ κοντεύει να ξεπεράσει το κόστος κατασκευής τους. «Εφόσον τα έργα έχουν σταματήσει λόγω των προσφυγών μας, δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται εκεί ούτε τα μηχανήματα ούτε τα ΜΑΤ. Να τα μαζέψουν γιατί έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Μέρες που είναι μην έχουμε πάλι τα ίδια...».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ
ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ;;;


ΠΡΕΖΑ TV
11-9-2009


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: