Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2009

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΤΥΠΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΜΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΈΣ

Τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, καταδεικνύει η ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, φαίνεται ότι οδήγησε σε μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου.
Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ζαν-Φρανουσά Ζιλιάρ, τονίζει ότι η ελευθερία του Τύπου πρέπει να προστατεύεται το ίδιο σε όλα τα μέρη του κόσμου και προσθέτει ότι είναι ενοχλητικό να βλέπει κανείς ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Σλοβακία να πέφτουν σταθερά στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα, λέγοντας ότι η άνοδος των ΗΠΑ (από την 40η θέση που ήταν το 2008 στην 20η φέτος) στην παγκόσμια κατάταξη είναι μεν θετική, αλλά όχι ικανοποιητική για να μιλάει ο Οργανισμός για ένα συνολικά θετικό αποτέλεσμα.
Η λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα καταρτίζεται με βάση ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται από εκατοντάδες δημοσιογράφους και ανθρώπους των media, παγκοσμίως.

Πέρυσι οι 18 από τις 20 πρώτες χώρες ήταν ευρωπαϊκές, ενώ φέτος στην πρώτη 20άδα είναι 15 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 35η θέση, υποχωρώντας από την 31η που βρισκόταν στην κατάταξη του 2008.
Η Γαλλία υποχώρησε οκτώ θέσεις, στην 43η, ενώ η Σλοβακία έπεσε 37 θέσεις στην 44η και η Ιταλία πέντε θέσεις φθάνοντας την 49η.
Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως σε νομοθετικές ρυθμίσεις που περιορίζουν τις κινήσεις των δημοσιογράφων, ενώ αυξάνουν την κρατική παρέμβαση.

Επίσης η RSF τονίζει ότι μέχρι και σήμερα στην Ιταλία, την Ισπανία (που βρίσκεται στην 44η θέση) και ειδικά στην Κροατία (78η θέση) οι δημοσιογράφοι δέχονται ακόμα και απειλές για τη ζωή τους. Στην Κροατία μάλιστα, ο ιδιοκτήτης μίας εφημερίδας σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2008.
Η ελευθερία του Τύπου περιορίστηκε ακόμα περισσότερο τον τελευταίο χρόνο στο Ισραήλ, το οποίο υποχώρησε στον κατάλογο κατά 47 θέσεις φθάνοντας στην 93η, πίσω από το Κουβέιτ (60ή), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (86η) και το Λίβανο (61η).
Οι πρώτες πέντε χώρες στον κατάλογο της RSF είναι η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Η Τουρκία χάνει 20 θέσεις και κατατάσσεται στην 122η.
Τον Ιράν βρίσκεται στην 172η.
Τις τρεις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν το Τουρκμενιστάν (173), η Βόρεια Κορέα (174) και η Ερυθραία (175).

Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΤΥΠΟ...ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΜΕ ΗΤΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ,ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ Η ΑΤΥΠΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΕΙΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ,ΟΥΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΡΑΜΜΗ...

ΤΡΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΜΜΕ,ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ....Η ΟΠΟΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ...ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΟΡΙΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
22-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: