Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΥΝΕΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...

Προσοχή στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν φυτοοιστρογόνα συνιστούν οι ειδικοί. Τα φυτοοιστρογόνα παρότι ασκούν ευεργετική δράση στην καρδιακή λειτουργία και στην οστεοπόρωση κατά την εμμηνόπαυση και προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη και τον γυναικολογικό καρκίνο, σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να αποβούν τοξικά και πιθανόν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

«Τα συμπληρώματα διατροφής όταν περιέχουν φυτοοιστρογόνα σε μεγάλη συγκέντρωση μπορεί να είναι επικίνδυνα γι΄ αυτό πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή. Επιβάλλεται η γνώμη του γιατρού πριν τη χρήση τους», επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Παρασκευή Παπαϊωαννίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή σχετική ανακοίνωσή της στο διεθνές workshop με θέμα «Εκτίμηση του κινδύνου έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε τοξικούς παράγοντες», που διοργανώνει από σήμερα έως 24 Οκτωβρίου, το Εργαστήριο Ιστολογίας - Εμβρυολογίας και Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

«Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τις θρεπτικές, τις φαρμακολογικές και τις τοξικολογικές ιδιότητες των φυτοοιστρογόνων. Όμως, δεν έχουν διευκρινιστεί με σαφήνεια οι φαρμακολογικοί στόχοι και η βιολογική δράση τους. Δεν έχει τεκμηριωθεί η ευεργετική τους δράση και η ασφάλεια χορήγησής τους, ιδιαίτερα όταν χορηγούνται υπό τη μορφή των διαιτητικών πρόσθετων. Πολλές φορές τα πρόσθετα αυτά περιέχουν φυτοοιστρογόνα σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που περιέχονται στα τρόφιμα. Αν και η δράση των φυτοοιστρογόνων που περιέχονται στα τρόφιμα είναι γενικώς ευεργετική και δεν παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, λόγω της επίδρασής τους στην ανάπτυξη του συστήματος της αναπαραγωγής» εξηγεί η κ Παπαϊωαννίδου.

Η οιστρογονική δράση των φυτοοιστρογόνων έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά όταν παρατηρήθηκαν προβλήματα γονιμότητας σε ζώα εκτρεφόμενα με τριφύλλι πλούσιο σε φυτοοιστρογόνα. Σήμερα είναι γνωστό ότι μέσω της οιστρογονικής τoυς δράσης τα φυτοοιστρογόνα επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του γεννητικού συστήματος τόσο του θήλεος όσο και του άρρενος. Tα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του συστήματος αναπαραγωγής στους άρρενες. Έτσι κάθε χημική ουσία που αντιδρά με αυτούς τους υποδοχείς μπορεί δυνητικά να τροποποιήσει, και στην πράξη να επηρεάσει, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του γεννητικού συστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΠΙΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ!!!

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: