Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2009

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ..

Δεν αναμένεται σύντομα αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων δήλωσαν κεντρικοί τραπεζίτες της Ε.Ε. στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
Τόσο ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας όσο και ο Γερμανός ομόλογός του τόνισαν πως το παρόν επίπεδο του 1% είναι "κατάλληλο για τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στην ευρωπαϊκή οικονομία".
Οι δηλώσεις γίνονται δύο ημέρες πριν από την επίσημη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, όπου ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων του οργανισμού.

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες υπογραμμίζουν ότι μπορεί η ελεύθερη πτώση της ευρωοικονομίας να έχει σταματήσει, όμως ακόμα τα σημάδια ανάκαμψης δεν είναι σταθερά ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων. "Οι παγκόσμιες ανισορροπίες έχουν μεγεθυνθεί και η κρίση έχει δείξει ότι τα 'όπλα' για την αντιμετώπισή τους είναι περιορισμένα. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε τις κινήσεις μας πολύ προσεκτικά" δήλωσε ο Κριστιάν Νουαγιέ, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας. Οι κεντρικοί τραπεζίτες υπογράμμισαν ότι στόχος της ΕΚΤ παραμένουν η σταθερότητα των τιμών και η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 2%.

Η ΕΚΤ θα δώσει σαφή σημάδια στις αγορές πριν ξεκινήσει την απόσυρση της ρευστότητας από την αγορά, ώστε να μην αυξηθούν απότομα τα κόστη δανεισμού, δήλωσε στο enet.gr ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Νουτ Γουέλινκ. Στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ σημείωσε πως ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας να πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του 2010 και ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ να εμφανίσει θετικό, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, πρόσημο στο τέλος του ίδιου χρόνου. Διαχώρισε τη στρατηγική εξόδου από τη νομισματική πολιτική, λέγοντας πως υπάρχει περίπτωση η ΕΚΤ να ολοκληρώσει την απόσυρση της επιπλέον ρευστότητας και σε δεύτερο χρόνο να ανοίξει τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ παρουσιάζεται χωρισμένη στα δύο, καθώς εκτός από την άποψη που διατυπώνει και ο Ολλανδός τραπεζίτης υπάρχουν και φωνές που ισχυρίζονται πως δεν απαιτείται να προηγηθεί η απόσυρση της ρευστότητας του κύκλου ανόδου των επιτοκίων και πως αυτές οι δύο ενέργειες μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα. Οσον αφορά στον πληθωρισμό ο Ν. Γουέλινκ δήλωσε πως "κανείς δεν θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό. Η πορεία του θα εξαρτηθεί από μια πιθανή απότομη αύξηση στις τιμές των αγαθών και του πετρελαίου ενόψει του χειμώνα αλλά και ενόψει της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας".

Σχετικά με την ανάπτυξη παρατήρησε ότι "σίγουρα τα πράγματα βελτιώνονται, υπάρχουν όμως αρκετές αβεβαιότητες και περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία είναι κρίσιμη για την πορεία της ανάκαμψης. Κατά κάποιον τρόπο μπορώ να πω υπάρχει λόγος να είμαι λίγο πεσιμιστής, διότι η άνοδος της ανεργίας που μας περιμένει τους επόμενους μήνες θα πιέσει τα εισοδήματα και προφανώς την κατανάλωση. Ετσι, η ανάκαμψη μάλλον θα είναι σχετικά αργή".

Οι στρατηγικές εξόδου από την κρίση, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και οι νέες αρμοδιότητες του ΔΝΤ βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου του διεθνούς οργανισμού και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι χώρες που μετέχουν έχουν συμφωνήσει πως είναι πολύ νωρίς για την απόσυρση των πακέτων στήριξης των οικονομιών τους δηλώνοντας πως η παγκόσμια οικονομία είναι σε "πολύ εύθραυστη κατάσταση". Η Ε.Ε. παρουσιάστηκε ενωμένη πιέζοντας τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στη στήριξη του αμερικανικού νομίσματος ώστε να σταθεροποιηθεί η ισοτιμία του με το ευρώ. Σημειώνεται πως στα αποτελέσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομίας του Ecofin που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία την περασμένη εβδομάδα, τονίζονταν πως ο Λευκός Οίκος πρέπει να τηρήσει τις σχετικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της Συνόδου των G20 στο Πίτσμπουργκ.
Οσο για τις αρμοδιότητες του ΔΝΤ, οι οποίες έχουν ενισχυθεί λόγω της κρίσης, μετά και από ομόφωνη απόφαση της ομάδας του G20, συζητούνται με πολλές από τις λεγόμενες φτωχές χώρες να διαμαρτύρονται πως το νέο πλαίσιο και τα χρονοδιαγράμματα δανεισμού τους από τον οργανισμό είναι ασφυκτικά.

ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ...ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Ο,ΤΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ.

ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: