Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2009

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΟ ΤΟΥ 2010...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ...

Τρεις ενστάσεις αναμένεται να διατυπώσει η Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2010, εν αναμονή πάντα του τριετούς προγράμματος Σταθερότητας, οι οποίες αφορούν τα εξής:

1. Ο στόχος για τη μείωση των δαπανών βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές δυνατότητες. Η Επιτροπή πιστεύει ότι μόνιμη εξοικονόμηση δαπανών μπορεί να γίνει μόνο μέσω περαιτέρω συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. «Η κατάργηση και η συγχώνευση των δημοσίων οργανισμών είναι το πρώτο βήμα, όμως υπάρχουν και άλλες δυνατότητες όπως η μείωση των υπουργείων, των γενικών γραμματέων, και των αμυντικών εξοπλισμών κατά 50% και όχι μόνο για τέσσερα χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, η Κομισιόν προτείνει να βρεθούν τα νομικά πλαίσια για τη μείωση θέσεων εργασίας από το 2011 σε αναλογία 1:8. Δηλαδή, για καθεμία πρόσληψη, προϋπόθεση θα είναι οκτώ συνταξιοδοτήσεις.
Προτείνει την αντικατάστασή τους με εποχικούς εργαζομένους, ηλικίας κάτω των 30, που θα έχουν ευέλικτα ωράρια αλλά και μειωμένο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος.

2. Ο στόχος των εσόδων θεωρείται απ' τις Βρυξέλλες υπερβολικά αισιόδοξος, καθώς ο εισπρακτικός μηχανισμός παραμένει ο ίδιος. Επίσης, η κυβέρνηση υπέβαλε προυπολογισμό που δείχνει ύφεση το 2010, «γεγονός που δυσκολεύει την είσπραξη εσόδων».

3. Διαφωνία υπάρχει και στην υπαναχώρηση για το πάγωμα μισθών και συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ. Η Κομισιόν ζητά γενικευμένο και όχι επιλεκτικό πάγωμα των αυξήσεων το 2011, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται μονίμως πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όποιο πλεόνασμα προκύψει η Επιτροπή είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει να διοχετευτεί στη μείωση του ελλείμματος.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ...
ΜΙΛΑΜΕ ΠΩΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ...Ή ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΙ...

ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: