Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2009

54,6ΔΙΣ.ΕΥΡΩ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ,ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ...

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΜΕ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ...
ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ -ΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΟΣ- ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ,
ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ
ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


Μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον για την ελληνική αγορά ομολόγων και την οικονομία εν γένει, το οικονομικό επιτελείο καλείται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου να χαράξει την πολιτική δανεισμού του 2010. Το νέο δανειακό πρόγραμμα έχει αρκετές δυσκολίες, καθώς το Δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 54,6 δισ. ευρώ –σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2010–, που αποτελούν το δεύτερο υψηλότερο ποσό, μετά το φετινό πρόγραμμα που φαίνεται ότι «κλείνει» στην περιοχή των 64 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι γενικές κατευθύνσεις δεν θα αλλάξουν για του χρόνου σε σχέση με φέτος. Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα και επίκεινται οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των βασικών διαπραγματευτών στην ελληνική αγορά ομολόγων, φαίνεται ότι το Δημόσιο θα επιλέξει και για το 2010 να δανειστεί σημαντικό μέρος των αναγκών του μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού.
Το υπόλοιπο ποσό θα αντληθεί από εκδόσεις, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τα 15 χρόνια, ενώ θα είναι και πάλι κοινοπρακτικές για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και να μην «ξεφύγει» περισσότερο το κόστος δανεισμού. Επίσης, η μέθοδος των ιδιωτικών τοποθετήσεων θα συνεχιστεί σε έντονο βαθμό και το επόμενο έτος, και ταυτόχρονα θα εξεταστεί σοβαρά η έκδοση ομολόγων σε διαφορετικά νομίσματα.

Το οικονομικό επιτελείο καλείται να διαχειριστεί ένα επιπλέον πρόβλημα το 2010 σε σχέση με φέτος. Πρόκειται για τον σταδιακό περιορισμό της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το 2009, οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου, καθώς δάνειζαν το κράτος απολαμβάνοντας υψηλό επιτόκιο και ταυτόχρονα έδιναν ενέχυρο τα ομόλογα αυτά στην ΕΚΤ, για να δανειστούν οι ίδιες με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Ετσι, κέρδιζαν από τη διαφορά επιτοκίου, αλλά παράλληλα εξυπηρετούσαν σε σημαντικό βαθμό και τις ανάγκες του Δημοσίου.

ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ...

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: