Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2009

ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΗΣ Η ΚΟΜΙΟΝ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ...

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Ζανιάς, συμμετείχε στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC) η οποία προετοίμαζε την ατζέντα του Ecofiτης 2ας Δεκεμβρίου. Η συζήτηση έφτασε και στο θέμα της υπαγωγής της Ελλάδας στο άρθρο 104 παρ. 8 της συνθήκης του Μάαστριχτ. Η εφαρμογή της παραγράφου 8 είναι τυπική διαδικασία αφού απλώς διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του Ecofiγια τη μείωση του ελλείμματος. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας αποφάσισε να μη μείνει στα τυπικά και πρότεινε «να μη δοθεί νέα παράταση για τη δημοσιονομική διόρθωση στην Ελλάδα» είπε. Δηλαδή, πρότεινε να διατηρηθεί η υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα το 2008 να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010. Είναι προφανές πως κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι μπορεί οποιαδήποτε χώρα να επιτύχει προσαρμογή δέκα ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ σε διάστημα ενός χρόνου.

Και ο Ολλανδός είναι ένας σοβαρός άνθρωπος. Η τοποθέτησή του αφενός αντανακλά την οργή κάποιων στην Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας, αφετέρου την καταρρακωμένη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Εάν έως το 2003 η χώρα μας εθεωρείτο το κακομαθημένο παιδί της ΟΝΕ, το 2009 αντιμετωπίζεται ως απατεώνας. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν σοβαρότητα και ειλικρινείς προθέσεις στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στη χώρα και στο πολιτικό σύστημά της. Η παλινωδία με την εισοδηματική πολιτική, που ανετράπη μετά την παρέμβαση Παπουτσή και τις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, ενίσχυσε την καχυποψία. Στη συνεδρίαση της EFC, ο κ. Ζανιάς με την αρωγή και του εκπροσώπου της Κομισιόν έκλεισε το θέμα της παράτασης και των όρων της επιτήρησης που επιχείρησε να ανοίξει ο Ολλανδός ομόλογός του, παραπέμποντάς το στην επόμενη συνεδρίαση της EFC. Ωστόσο, είναι αυτή ακριβώς η έλλειψη εμπιστοσύνης που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμορφώσει ένα ειδικό και αυστηρότερο πλαίσιο παρακολούθησης της δημοσιονομικής προσαρμογής, πέραν αυτού που προβλέπει το άρθρο 104 παρ. 9 της συνθήκης, με τις ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, και το υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε, να καταρτιστεί μια λίστα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Τα μέτρα θα περιγράφονται λεπτομερώς, θα καθορίζεται σαφώς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και θα προσδιορίζεται το δημοσιονομικό όφελος που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο. Αυτός ο «οδικός χάρτης δημοσιονομικής προσαρμογής» θα έχει τριετή διάρκεια, θα περιληφθεί στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση από τις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο και θα αποτελεί το βασικό εργαλείο με το οποίο η Κομισιόν θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έλαβε και θα λάβει η χώρα μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Το υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε την πρόταση της Κομισιόν, εκτιμώντας ότι αφενός μεν θα ενισχύσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής έναντι των αγορών, αφού η υλοποίησή της θα παρακολουθείται στενότερα απ' ό, τι προβλέπουν οι συνήθεις πρακτικές επιτήρησης, αφετέρου δε, ότι θα αμβλύνει τις πιέσεις για άμεσα μέτρα περικοπής δαπανών, πέραν αυτών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010.

Εν τω μεταξύ, στελέχη της ΕΚΤ διαψεύδουν τo σενάριο της Deutsche Bank, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε., προκειμένου να τιμωρήσει την Ελλάδα, θα την αφήσει να «συρθεί» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Το ενδεχόμενο να βρεθεί σε τέτοια θέση ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης είχε συζητηθεί στις αρχές του χρόνου, όταν και τότε τα spreads είχαν διευρυνθεί δραματικά. Τα βασικά συμπεράσματα εκείνων των συζητήσεων ήταν ότι, πρώτον, η Ε.Ε. δεν θα αφήσει αβοήθητο κάποιο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, δεύτερον, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κράτη και, τρίτον, ότι δεν υπάρχει μηχανισμός χρηματοδότησης, άρα πρέπει να δημιουργηθεί. Εάν χρειαστεί, η Ε.Ε. θα βοηθήσει κάποιο κράτος-μέλος σε δυσκολία, μέσω ενός μηχανισμού που θα φτιαχτεί τότε και δεν θα το αφήσει να καταφύγει στο ΔΝΤ. Ωστόσο, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη στήριξη θα είναι πολύ πιο αυστηροί από αυτούς που θέτει το ΔΝΤ.

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΦΡΓΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ...ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ;;;
ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;;;
ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΒΑΛΑΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!!!

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2009


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: