Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2009

ΧΩΡΙΣ ΜΕΘ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ...ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ...

Ένα στα τέσσερα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα 3.400 άνθρωποι να χάνουν κάθε χρόνο την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους.
Oι εντατικολόγοι, ορμώμενοι από τις εκτιμήσεις των ειδικών που αναμένουν έξαρση της νέας γρίπης, ζητούν να ανοίξουν οι 150 κλειστές κλίνες διαφορετικά το ΕΣΥ κρίνεται ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Η σύγκριση της χώρας μας με τις λοιπές χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ είναι θλιβερή. Στην Ε.Ε. το 20% επί του συνόλου των κρεβατιών στα νοσοκομεία είναι Εντατικής Θεραπείας, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 30%. Στην Ελλάδα, έπειτα από μελέτη που διενήργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις πληθυσμικές ανάγκες της χώρας μας, 8%- 10% των νοσοκομειακών κλινών έπρεπε να ανήκει στις ΜΕΘ. Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 2%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, από κάθε 1.000 πολίτες που θα νοσήσουν ένας- δύο θα παρουσιάσουν βαριά συμπτωματολογία και άρα θα διακομιστούν σε νοσοκομείο. Από αυτούς 15%- 20% θα πρέπει να διασωληνωθούν και να κάνουν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Αυτών δοθέντων, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εμφανίζονται ανέτοιμες να υποδεχθούν το κύμα των ασθενών.
Είναι ενδεικτικό πως «πέρυσι τον χειμώνα παρότι δεν υπήρχε η απειλή της πανδημίας υπήρξαν περίοδοι όπου 30- 40 ασθενείς παρέμεναν στις λίστες αναμονής μέχρις ότου εκκενωθεί κρεβάτι στις ΜΕΘ της χώρας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) κ. Απόστολος Αρμαγανίδης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εντατικολόγοι ζητούν επίμονα να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια μέχρι τα τέλη του έτους, παρότι υπογραμμίζουν πως αν επαληθευθούν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων, οι πραγματικές ανάγκες για νοσηλεία των ασθενών μεταφράζονται σε 470 κλίνες.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΚΗΝΙΚΟ;;;

ΚΑΙ ΠΟΤΕ...;;;
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
6-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: