Τρίτη, Νοεμβρίου 17, 2009

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ολοκληρώθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία η πορεία για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το μπλοκ των αντιεξουσιαστών συνέχισε προς τη ΓΑΔΑ, όπου πραγματοποιήθηκαν 2 προσαγωγές. Παράλληλα, συμπλοκές σημειώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ μεταξύ αντρών της ομάδας Δέλτα και μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ενώ πραγματοποιούνται ρίψεις κρότου λάμψης και δακρυγόνων.

Ομάδα περισσότερων από 50 αστυνομικών έχει περικυκλώσει περίπου 50-60 διαδηλωτές στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Σπ. Τρικούπη, τους οποίους έχει αναγκάσει να καθίσουν στο πεζοδρόμιο και τους εξετάζει έναν έναν.

Νωρίτερα, είχε φτάσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ η κεφαλή της, στην οποία βρίσκονται τα μέλη του ΔΣ της ΕΦΕΕ, κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Βασικό τους σύνθημα: «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή».
Πραγματοποιήθηκε το συμβολικό πέρασμα της σημαίας πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ ακούστηκε και το "Πότε θα κάνει ξαστεριά".
Ακολούθησε ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί σύλλογοι με επικεφαλής το πανό του ΕΜΠ, όπου αναγράφονταν τα βασικά αιτήματα των φοιτητών και η παρότρυνση «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».
Οι διαδηλωτές έκαναν ολιγόλεπτη στάση στο Σύνταγμα, όπου το Νοέμβριο του 1980 σκοτώθηκαν οι Κουμής και Κανελλοπούλου.

Μεταξύ της κεφαλής και των υπόλοιπων μπλοκ υπήρξε μεγάλο κενό. Το μπλοκ των ΚΚΕ, ΚΝΕ και ΠΑΜΕ αποκόπηκε νωρίτερα από την υπόλοιπη πορεία και σταμάτησε επί της οδού Πανεπιστημίου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ουρά της πορείας, στο ύψος του Ευαγγελισμού.
Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν το "Είμαστε η γενιά των 700, ας γίνουμε ο εφιάλτης των 300".

Μικρής έκτασης επεισόδιο προκλήθηκε πριν από το Χίλτον μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με αποτέλεσμα τη ρίψη ενός δακρυγόνου και μίας χειροβομβίδας κρότου λάμψης.
Λίγο πριν την έναρξη της πορείας, οι διοργανωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην έντονη παρουσία των ΜΑΤ, την οποία χαρακτήρισαν προκλητική. Προχώρησαν μάλιστα σε διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή τους, προκειμένου να ξεκινήσει η πορεία.
Πριν από την πορεία πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12 "προληπτικές" προσαγωγές και 1 σύλληψη. Στις 4.30 συνελήφθη στην οδό Ακαδημίας ένας νεαρός, στην κατοχή του οποίου φέρεται να βρέθηκαν μία βόμβα μολότοφ, μία κροτίδα, μάσκα και σπίρτα.

Οι υπόλοιπες προσαγωγές έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας, με την κατηγορία είτε της προληπτικής ή επιθετικής συμπεριφοράς εναντίον αστυνομικών είτε της κατοχής αντιασφυξιογόνων μασκών.
Οι προσαχθέντες και ο συλληφθείς οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία αποκόπηκε στα δύο. Στο κύριο μέρος της, υπό το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, στο οποίο συμμετέχουν το Εργατικός Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο ΕΔΟΘ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και μαθητικές κοινότητες έχει σταματήσει απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου.
Το υπόλοιπο κομμάτι, στο οποίο συμμετέχουν τα ΕΑΚ, θα επιστρέψει στο Πολυτεχνείο για να πραγματοποιήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην πορεία της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν περίπου 6.000 διαδηλωτές.

ΠΡΕΖΑ TV
17-11-2009


tvxs.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

2 α το εαακ.....