Τετάρτη, Νοεμβρίου 18, 2009

ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ,ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΑΝΕ ΣΥΝΝΕΦΟ...

Το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης λόγω ασθένειας των τριών γιατρών είναι μόνο η αρχή, λένε οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών.
Στα περιφερειακά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, που εφημερεύουν καθημερινά, οι περισσότερες κλινικές λειτουργούν με έναν ώς τρεις γιατρούς. Εφημερεύουν από 10 ώς 30 μέρες το μήνα, ενώ πληρώνονται λιγότερες από τις εφημερίες που κάνουν, κι αυτές με καθυστέρηση.

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς, οι τρεις γιατροί δεν επαρκούν για να βγει το πρόγραμμα των εφημεριών. Για να γίνουν οι εφημερίες, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Ιωακείμ Σιγάλας, αναγκάστηκε να «δανειστεί» έξι γιατρούς από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 3 από το «Ιπποκράτειο» και 3 από το «Αγιος Παύλος», για να κάνουν εφημερίες στο Κιλκίς, όποιες μέρες θελήσουν αυτοί. Οπως λέει, εκκρεμεί στο υπουργείο Υγείας αίτημα του νοσοκομείου για έναν επικουρικό γιατρό, αλλά κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον, γιατί οι επικουρικοί δεν επιλέγουν πού θα τοποθετηθούν. «Οπότε, κανείς δεν δηλώνει ενδιαφέρον», τονίζει ο Ι. Σιγάλας.

Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν κινητοποιήσεις, καθώς έχουν να πληρωθούν εφημερίες από τον Ιούνιο. Στα Γρεβενά, την ερχόμενη εβδομάδα προχωρούν σε επίσχεση εργασίας για απλήρωτες εφημερίες από τον Ιούλιο. Στη Δράμα και στην Εδεσσα προχωρούν σε συνελεύσεις για να καθορίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, ενδεικτικά σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, μερικές από τις κλινικές με 1 ώς 3 γιατρούς είναι:

Παιδιατρική Πολυγύρου: κανένας γιατρός. Λειτουργεί και εφημερεύει με 4 γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας του νομού.
Νοσοκομείο Βέροιας: η Καρδιολογική λειτουργεί με 2 γιατρούς, που κάνουν από 15 εφημερίες το μήνα, αλλά πληρώνονται τις 4.
Γιαννιτσών: οφθαλμολογική 2 γιατροί, ουρολογική 2, ΩΡΛ 1,
νευρολογική 1.

Γρεβενών: χειρουργική 3, καρδιολογική 3, παιδιατρική 1 (έρχεται από Κοζάνη), ψυχιατρική και τεχνητός νεφρός από 1 επικουρικό.
Φλώρινας: παιδιατρική 2, μικροβιολογικό 2, τεχνητός νεφρός 1.
Δράμας: οφθαλμολογική 3, ΜΕΘ 3, ουρολογική 2 συν 1 επικουρικός.
Εδεσσας: η παιδιατρική λειτουργεί με έναν γιατρό από Κέντρο Υγείας. ΩΡΛ 2, ΜΕΘ 2 συν επικουρικό, οφθαλμολογική 3, ακτινολογικό 3 συν 1 από Κέντρο Υγείας, νεφρολογικό με τεχνητό νεφρό 2.
Καβάλας: Δύο πνευμονολογικές από 25 κρεβάτια από 3 γιατρούς η καθεμιά. ΤΕΠ 3, ΩΡΛ 2 συν επικουρικό.
Κοζάνης: παιδιατρική 3 από Κέντρα Υγείας, που λόγω ασθένειάς τους έκλεισε η κλινική. Καρδιολογική 2, παθολογική 3 για 40 κλίνες, μαιευτική 3 αλλά από τον Δεκέμβριο 2 λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή, ουρολογική 3, ψυχιατρική 2, μικροβιολογικό 3, τεχνητός νεφρός 1.
Πτολεμαΐδας: παιδιατρική (όπου προωθήθηκαν τα παιδιά που νοσηλεύονταν στην παιδιατρική του νοσοκομείου Κοζάνης) 2 γιατροί, παθολογική 2, καρδιολογική 2, ακτινολογικό 2, τεχνητός νεφρός 2, ΩΡΛ 2, χειρουργική 2 συν 2 επικουρικοί.
Ξάνθης: νευρολογική 2. Συνολικές ελλείψεις, βάσει του νέου νόμου, 110 γιατροί.
Κομοτηνής: οφθαλμολογική 2, νευρολογική 3, ΩΡΛ 3, ορθοπεδική 3.
Αλεξανδρούπολης: α' παιδοχειρουργική 2, β' παιδοχειρουργική 3.
Διδυμότειχο: τεχνητός νεφρός 1 γιατρός.
Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης: 1 χειρουργός και 1 γενικός γιατρός, ενώ προβλέπονται 10 γιατροί.

ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2009


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: