Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2009

Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Η Ε.Ε ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ,ΩΣΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΦΑΓΩΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ...

Για κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, προειδοποίησε χθες- εμμέσως πλην σαφώς- ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στη Βουλή.

Το καμπανάκι του κ. Προβόπουλου ήχησε δυνατά μετά την ανάλογη προειδοποίηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ και οι Βρυξέλλες αναμένεται να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο ΕCΟFΙΝ της ερχόμενης εβδομάδας.
Όπως εξήγησε ο κ. Προβόπουλος, αν συνεχιστεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οργανισμούς θα βρεθούμε σε «ισορροπία τρόμου», γιατί ενδέχεται να μη γίνονται αποδεκτά τα κρατικά ομόλογα ούτε αυτά των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε δεν θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες. Ουσιαστικά ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου θα ανέβουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και στο τέλος το Δημόσιο δεν θα μπορεί να δανειστεί.

Προς το παρόν, είπε, είμαστε σε απόσταση ασφαλείας. Όταν όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης του είπε ότι με αυτά που λέει- πως κινδυνεύουμε με πτώχευση- τροφοδοτεί την άνοδο των επιτοκίων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σχολίασε: «Με ακούσατε να μιλάω για πτώχευση; Είπα εγώ αυτή τη λέξη; Μήπως με μπερδεύετε με τον Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο, που ανέφερε τη λέξη πτώχευση;».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να έχει στόχο από το 2010 τη μείωση του «διαρθρωτικού» δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,5%- 2% του ΑΕΠ ετησίως. Ανέφερε μάλιστα ότι αν επιτευχθεί εξάλειψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής σταδιακά εντός δέκα ετών, το δημοσιονομικό όφελος θα μπορούσε να είναι της τάξεως των 3 έως 5 δισ. ευρώ ή 1,2% έως 2,2% του ΑΕΠ ετησίως. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με τολμηρά βήματα, καθώς μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού θα αποτελέσουν οξύτατο πρόβλημα.

«Καθώς η χώρα μας έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος και τις υψηλότερες αναμενόμενες αυξήσεις των δαπανών για συντάξεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει αντίστοιχα να έχει και τον πλέον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένα βράδυ πριν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για το έλλειμμα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ στη Βουλή, ενώ για το ίδιο θέμα ενημέρωσε στη συνέχεια και τον κ. Παπανδρέου. «Οφείλω να πω ότι είχα ενημερώσει τον πρώην Πρωθυπουργό πως το έλλειμμα, με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου που ήξερα- το 8%-, έβαινε προς διψήφιο ποσοστό», παραδέχθηκε ο κ. Προβόπουλος. «Τον ίδιο προβληματισμό μετέφερα και στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Λούκα Κατσέλη, σημερινή υπουργό Οικονομίας. Μπορούσε όμως κανείς να δει με μια μηχανιστική απλοϊκή ότι αν δεν πάρεις πολύ γενναία μέτρα, θα σου φύγει το πράγμα και θα πας στο 12% και παραπάνω».

Παραλληλα,νεο πιέσεων αναμένεται να υποστεί την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο Υπουργών (ΕCΟFΙΝ) στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει κι άλλα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν «καλύφθηκε» από τα μέτρα του προϋπολογισμού.
Οι πιέσεις κλιμακώνονται, εξάλλου, σε όλα τα μέτωπα, όπως έδειξε και χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το οποίο αναφέρεται στην πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ομολόγων, την περασμένη εβδομάδα, λόγω των φόβων που προκάλεσε η επικείμενη διακοπή των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως είναι γνωστό, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα χαμηλότοκου δανεισμού, με 1%, από την ΕΚΤ, αλλά ταυτόχρονα έχουν εξυπηρετήσει με τον τρόπο αυτό και τις υψηλές δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου, αγοράζοντας ομόλογα τα οποία προσκόμιζαν στην ΕΚΤ ως εγγυήσεις. Όταν η ΕΚΤ κλείσει τις στρόφιγγες, κάτι που αναμένεται να συμβεί από το 2010, τότε θα περιορισθούν και οι δυνατότητές τους να εξυπηρετούν τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου.
Η εφημερίδα επικαλείται τις παραινέσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να αρχίσει να αποδεσμεύεται από την ενέσεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να προσθέσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ευάλωτες, καθώς έχουν δανεισθεί 38 δισ. ευρώ ή 7,9% των κεφαλαίων τους από την ΕΚΤ, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Οι δηλώσεις Προβόπουλου, σημειώνει, φούντωσαν τους φόβους της αγοράς για το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας. Σύμφωνα με αναλυτές, που επικαλείται, η διαφορά των επιτοκίων των ελληνικών με τα γερμανικά ομόλογα θα μπορούσε να μεγαλώσει, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους.
Ωστόσο, προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δανεισθεί πολύ από την ΕΚΤ και ότι το πλήγμα που δέχθηκαν οι ελληνικές αγορές είναι προειδοποίηση για προβλήματα που πιθανώς θα αντιμετωπίσουν και άλλες τράπεζες και οικονομίες στην ευρωζώνη.

Στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βρίσκεται την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου αναμένεται να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις του επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια για τον προϋπολογισμό. Εκτιμάται ότι ο Ισπανός επίτροπος θα εκφράσει επιφυλάξεις, κυρίως για το μέγεθος της περικοπής των δαπανών, το οποίο θεωρεί ανεπαρκές. Οι επιφυλάξεις του κ. Αλμούνια ενδέχεται να διατυπωθούν και στο πλαίσιο του ΕCΟFΙΝ, καθώς στην ατζέντα του ΕCΟFΙΝ περιλαμβάνεται η έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για ένταξη της χώρας στις αυστηρότερες διαδικασίες επιτήρησης του άρθρου 104 παρ. 8 της Συνθήκης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιμείνει στην προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ομολόγων του, παρουσιάζοντας, πιθανότατα, συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία θα περιοριστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Κυρίως, όμως, η προσπάθεια αυτή θα επικεντρωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μέσα από το οποίο θα αποτυπωθεί η μεσοπρόθεσμη στρατηγική της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος με πιο αξιόπιστο τρόπο από τον προϋπολογισμό, που συντάχθηκε σε 40 μέρες και με πολλούς περιορισμούς.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ.
ΟΣΟΙ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ NEWS ΚΑΙ ΤΟ VIDEO ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Ο ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΙ...ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑ ΤΙ ΜΕΓΕΘΗ ΜΙΛΑΜΕ.

Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ,ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ,ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ,ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΑ...
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ Ε.Ε...ΑΛΛΑ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΊΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΜΑΣ,ΕΧΟΥΝ ΒΑΡΕΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ...

ΑΥΤΗ Η 5ΕΤΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΑΠ'ΟΛΕΣ...ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ...

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

a parata mas re preza pia me tin tromolagneia sou
as ptwxesoume na hsixasoume
mas ta eprikses me tin kindunologia aman pia ante na kaneis kamia yoga epitelous k kleisto to mpourdelo..