Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2009

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ;;;

Σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εγκυμονεί το είδος των τοξικών αποβλήτων που μετέφερε παρανόμως το απορριμματοφόρο του Δήμου Ασπροπύργου στον ΧΥΤΑ της Φυλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 15 τόνους καρκινογόνου σκόνης από σακόφιλτρα, τα οποία τοποθετούνται στις καπνοδόχους των βιομηχανιών χάλυβα για να συγκρατούν βαρέα μέταλλα, όπως αρσενικό, υδράργυρο και κάδμιο. Σήμερα το απόγευμα αναμένονται τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης στην οποία υπεβλήθη δείγμα του υλικού προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής σύστασή του.
Η τοξική σκόνη αν μεταφερθεί στον υδροφόρο ορίζοντα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, στο συκώτι και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης
του «Δημόκριτου», Ν. Κατσαρός

Η τοξική σκόνη αν μεταφερθεί στον υδροφόρο ορίζοντα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, στο συκώτι και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του
«Δημόκριτου», Ν. Κατσαρός.


Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς, όπως επισημαίνει ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Αριστείδης Αρκουδάρης, κατά τις εκτιμήσεις δεν επρόκειτο για το μοναδικό φορτίο τοξικών αποβλήτων που εναποτέθηκε στον ΧΥΤΑ στη θέση αστικών απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του «Δημόκριτου» Νίκο Κατσαρό, σε περίπτωση εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με τα τοξικά αυτά -ή και εισπνοής τους- οι επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία είναι ανυπολόγιστες. «Μπορεί η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι συνέπειες από τη μεταφορά τους στην τροφική αλυσίδα να φαίνονται μετά 4 ή 5 χρόνια, όμως η σκόνη αυτή ενοχοποιείται για σειρά επιπλοκών: Βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά, προβλήματα στο ορμονικό σύστημα και νευροτοξικές βλάβες, δηλαδή βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα», εξηγεί.

Οι εν λόγω ουσίες θεωρούνται από την ΕΕ τοξικές και επικίνδυνες και απαγορεύεται με αυστηρότητα να μεταφέρονται και να διοχετεύονται ανεξέλεγκτα.
Πρέπει να εναποτίθενται προσωρινά στον χώρο της βιομηχανίας στην οποία ανήκουν και μετά -επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει μονάδα επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων- να εξάγονται με ασφαλείς συσκευασίες στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο σε εξειδικευμένες μονάδες», σημειώνει ο κ. Κατσαρός.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η μεταφορά και μόνο βιομηχανικών αποβλήτων συνιστά παράνομη ενέργεια, αφού τα δημοτικά φορτηγά έχουν την αρμοδιότητα να μεταφέρουν αστικά απορρίμματα και σε ορισμένες περιπτώσεις με ειδική άδεια υλικά κατεδάφισης οικοδομών, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η μεταφορά αποβλήτων.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής, όταν υπάλληλοι του ΧΥΤΑ ανακάλυψαν ότι δημοτικό απορριμματοφόρο ετοιμαζόταν να εναποθέσει στις εγκαταστάσεις αντί για οικιακά απορρίμματα τσουβάλια με τοξικό φορτίο καμουφλαρισμένο με χώμα.
Οταν οι εργαζόμενοι εξέτασαν το υλικό, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον οδηγό, και η Νομαρχία Δυτικής Αττικής.
Οπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας, τα τοξικά κατά πάσα πιθανότητα συλλέχθηκαν απευθείας από την πηγή.

ΠΡΕΖΑ TV
2-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: