Σάββατο, Νοεμβρίου 07, 2009

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε Η ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET,ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ...

Με συμβιβαστικές ρυθμίσεις που επιχειρούν να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα, δηλαδή τον σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας των χρηστών του Διαδικτύου και τη μη παραβίαση της ιδιωτικής τους σφαίρας, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. συμφώνησαν στο πακέτο νομοσχεδίων για την αναμόρφωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Οι τροπολογίες που υιοθετήθηκαν ήταν προτάσεις του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου (και μέλους της σχετικής Επιτροπής Συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο) κ. Σταύρου Λαμπρινίδη. Στο τελικό κείμενο προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

«δίκαιη και αμερόληπτη διαδικασία» για την πιθανή διακοπή της σύνδεσης όσων κατηγορούνται για παράνομες πράξεις στο Διαδίκτυο,
εξασφαλίζεται το τεκμήριο της αθωότητας και
απαγορεύεται σε κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες αυθαίρετα να εγκαθιστούν λογισμικά παρακολούθησης των κινήσεων όλων των πολιτών στο Διαδίκτυο, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές παράνομες πράξεις.

Η επικύρωση του συμβιβασμού από τα 2 συ-νομοθετικά όργανα της Ε.Ε. αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου. Οι εξελίξεις αυτές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται να επηρεάσουν και όσα συμβαίνουν εντός Ελλάδας. Ηδη εκκρεμεί στα δικαστήρια δίκη κατά εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, επειδή αρνήθηκαν να δώσουν στην αστυνομία, χωρίς την τήρηση του νόμου για την άρση του απορρήτου, δεδομένα κίνησης και θέσης πελατών τους.

Το νομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κυρίως μετά τις γνωμοδοτήσεις των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου (Γ. Σανιδά και Ι. Τέντε), αφορά την προσπάθεια να εντοπισθούν όσοι συκοφαντούν ή δυσφημούν άλλους μέσω του Ιντερνετ. Οι εισαγγελείς δεν θεωρούν ότι τα εξωτερικά δεδομένα μιας επικοινωνίας δηλαδή ο τόπος και ο χρόνος κλήσης, ο αριθμός του καλουμένου, τα στοιχεία e-mail, οι επισκέψεις σε ιστοσελίδες, είναι απόρρητα προσωπικά δεδομένα που προστατεύονται από το Σύνταγμα. Επομένως επιζητούν να παρακάμψουν τις αυξημένες προϋποθέσεις άρσης του απορρήτου που απαιτούνται.

Αντιθέτως, η ευρωπαϊκή νομοθεσία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) θεωρούν
ότι και τα στοιχεία αυτά προστατεύονται συνταγματικά.

Η νέα ευρωπαϊκή ρύθμιση που αυξάνει το επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας των χρηστών του Διαδικύτου, ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ,ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ...

ΠΡΕΖΑ TV
7-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: