Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2009

ΣΤΟ 30% ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΕ 21 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ...

Στον... αναπνευστήρα βρίσκεται η ελληνική κτηματαγορά, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα συνεχίσει να είναι σε κώμα και το 2010. Η χρονιά φαίνεται να κλείνει με αρνητικό ρεκόρ πωλήσεων ακινήτων και χορηγήσεων στεγαστικών δανείων.
Οπως όλα δείχνουν, πανελλαδικά θα πουληθούν γύρω στα 80.000 ακίνητα όταν τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός έφτανε τα 120.000. Ο ρυθμός αύξηση των δανείων θα κλείσει στο 4%, απόδειξη ότι τίποτε δεν πουλιέται και τίποτε δεν αγοράζεται παρά μόνο υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ομίλου Panhol, Ιωάννη Παναγιωτίδη, οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2009 μειώθηκαν κατά 30% ενώ ελάχιστη ήταν η πτώση των τιμών, κάτω από 10%.

Κι όμως, μέσα στην καταιγίδα της αγοράς έχει αρχίσει κάτι να κινείται χωρίς, βέβαια, να αλλάζει δραματικά το σκηνικό. Πρόκειται για συμβόλαια που κλείνονται
σε συγκεκριμένες περιοχές και κατά περίπτωση.

Μάλιστα έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι στις συνοικίες που υπάρχει κινητικότητα οι τιμές πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και αυξάνονται ορισμένες φορές και σε διψήφιο ποσοστό.

Οι 21 περιοχές που ξεχωρίζουν σαν διαμάντια στον... βούρκο της κτηματαγοράς είναι διαφορετικές μεταξύ τους.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τρία είναι τα στοιχεία που δείχνουν τη μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί.
Καταγράφεται μεγάλη πτώση της ζήτησης για ακίνητα που κοστίζουν από 200 χιλιάδες ευρώ έως 500 χιλιάδες ευρώ.
Τα λεγόμενα μεσαία σπίτια αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση και, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, 2 στα 3 σπίτια που δεν πωλούνται την περίοδο αυτήν αφορούν την παραπάνω κατηγορία. Η δυσκολία λήψης στεγαστικών δανείων είναι η βασική αιτία της ραγδαίας υποχώρησης του ενδιαφέροντος για τις κατοικίες μεσαίου μεγέθους.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική είναι οι Αμπελόκηποι, το Μεταξουργείο, το Περιστέρι, ο Πειραιάς, το Πασαλιμάνι, ο Χολαργός, το Κρυονέρι, τα Μελίσσια.
Είναι περιοχές που το τετραγωνικό κοστίζει λίγο πάνω από 2.000 ευρώ και φτάνει τα 3.500 ευρώ για τα καλά ακίνητα.
Παρατηρείται μια σχετική κινητικότητα στα φθηνά σπίτια, από 100.000 έως 150.000 ευρώ.
Πρόκειται κυρίως για ακίνητα νεόδμητα μικρών επιφανειών, για ακίνητα ηλικίας από 10 χρόνια και άνω, καθώς για κατοικίες σε φθηνές περιοχές, στα δυτικά προάστια, στον Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας. Ανάλογη είναι η εικόνα στην επαρχία μόνο που εκεί τα σπίτια που πωλούνται είναι 20-40 τ.μ. περισσότερα, στην ίδια πάντα τιμή.

Τις τελευταίες εβδομάδες στα μεσιτικά γραφεία έχουν φτάσει αρκετές εντολές πώλησης ακριβών ή πολύ ακριβών ακινήτων. Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για αγορά τέτοιων σπιτιών που κοστολογούνται από 800.000 έως και 3 εκατ. ευρώ σε Κηφισιά, Εκάλη, Κεφαλάρι, Διόνυσο, Φιλοθέη, Βουλιαγμένη, Βούλα, Γέρακα, Καστέλα, Μετς.

ΠΡΕΖΑ TV
25-12-2009


ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: