Πέμπτη, Δεκεμβρίου 10, 2009

ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να "προετοιμαστούν από τώρα" για "νέα μέτρα" εναντίον του Ιράν, παράλληλα με τα "μέτρα" του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν δεν συνεργαστεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιέρ Λελούς.
Σε μια δήλωση του προς τους βουλευτές, εξ ονόματος της γαλλικής κυβέρνησης πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής, ο κ. Λελούς προειδοποίησε την Τεχεράνη: "Αν το Ιράν συνεχίσει να αρνείται να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, τότε θα πρέπει να λάβουμε ισχυρότερα μέτρα ανάλογα με την πρόκληση, επείγοντα, και σύμφωνα με τις ανησυχίες των χωρών της περιοχής και τις προσπάθειες διαλόγου που αναλάβαμε".
"Εμείς θα επιδιώξουμε την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά προτεραιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ελπίζουμε ότι η ΕΕ προετοιμάζεται από τώρα», σημείωσε.

Τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που περιέχουν κυρώσεις δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν το Ιράν. Νέες διεθνείς κυρώσεις θα απαιτούσαν την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δυνατότητα υιοθέτησης ευρωπαϊκών κυρώσεων.
"Το Ιράν εξακολουθεί να παραμένει κουφό στις ανησυχίες μας σχετικά με τους στόχους του πυρηνικού του προγράμματος" και "αψηφά τη διεθνή κοινότητα συνεχίζοντας να συσσωρεύει χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς επαληθεύσιμους πολιτικούς στόχους", τόνισε ο Λελούς.
Αναφερόμενος στην προσφορά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον εμπλουτισμό ουρανίου στη Ρωσία και τη Γαλλία, ο κ. Λελούς τόνισε ότι παραμένει «στο τραπέζι». "Αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι αναμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες από το Ιράν και μια βαθιά αλλαγή στην συμπεριφορά του", πρόσθεσε.

ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: