Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2009

ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣΙΝΟΥ ΜΑΚΕΛΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ...

Οι επιθέσεις που έγιναν χθες, Τρίτη, στη Βαγδάτη και προκάλεσαν το θάνατο 77 ανθρώπων, σύμφωνα με νέο απολογισμό ο οποίος μειώνει τον αριθμό των νεκρών, χρηματοδοτήθηκαν από τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα ο ιρακινός στρατηγός της αστυνομίας Τζιχάντ αλ Τζαμπίρι.
"Η επιχείρηση αυτή χρειάζεται πολλά χρήματα, τα οποία προήλθαν από τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία και οι χώρες αυτές γνώριζαν" για τις μεταβιβάσεις χρημάτων, σημείωσε ο Τζαμπίρι.
"Όλες οι επιθέσεις χθες έγιναν με πλαστικό εκρηκτικό. Αυτή η εκρηκτική ουσία δεν παρασκευάζεται εδώ και προέρχεται επομένως από το εξωτερικό", εξήγησε, σημειώνοντας ότι "αν θέλει κανείς να γεμίσει ένα μικρό αυτοκίνητο, χρειάζεται 850 κιλά πλαστικού εκρηκτικού και αυτό στοιχίζει 100.000 δολάρια".
"Χθες οι επιθέσεις έγιναν με ένα φορτηγάκι κι ένα ημιφορτηγό. Η εκρηκτική αυτή ουσία είναι πολύ ακριβή και πολύ ισχυρή", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χθεσινές επιθέσεις έγιναν από Μπααθιστές πιστούς στον πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν σε συνεργασία με την σουνιτική Αλ Κάιντα και "τους βοήθησαν οι γειτονικές χώρες".
Παράλληλα ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις αυτές ήταν χαμηλότερος από αυτόν που ανακοινώθηκε χθες.
Ορισμένες αστυνομικές πηγές δήλωσαν χθες στο Ρόιτερ ότι τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 425 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις σε δικαστήριο, μορφωτικό κέντρο δικαστών, κτίριο που στεγάζει προσωρινά το υπουργείο Οικονομικών και σημείο ελέγχου της αστυνομίας.
Άλλα διεθνή και τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνταν παρόμοιες αστυνομικές πηγές, έκαναν λόγο για 127 νεκρούς.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος για την ασφάλεια της Βαγδάτης, υποστράτηγος Κασίμ αλ Μουσάουϊ, δήλωσε σήμερα ότι 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις τουλάχιστον 4 επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα.
Πρόκειται για την τρίτη συντονισμένη επίθεση που γίνεται στην ιρακινή πρωτεύουσα σε τέσσερις μήνες και πιστεύεται ότι είχε στόχο την υπονόμευση των προσπαθειών του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι να αυξηθεί η ασφάλεια στη χώρα.

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: