Πέμπτη, Δεκεμβρίου 31, 2009

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΠΕΙΝΑΕΙ...ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ LEOPARD ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ...

Η προμήθεια βλημάτων για τα άρματα μάχης Leopard 2 Hel θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει το ΚΥΣΕΑ στις αρχές του νέου έτους. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόταση, την οποία θα υποβάλει προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ, ενώ για το περιεχόμενό της θα ενημερωθεί και η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Το ζήτημα εξετάστηκε κατά προτεραιότητα, καθώς τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης παραμένουν χωρίς βλήματα, ουσιαστικά ανενεργά και καθηλωμένα, έπειτα από μπλοκάρισμα των διαδικασιών προμήθειας των βλημάτων, κυρίως λόγω της αντιπαλότητας εταιρειών, που εμφανίσθηκαν ως ενδιαφερόμενες για ανάληψη του συγκεκριμένου έργου.
Η πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο ΚΥΣΕΑ αποτελείται από δύο σκέλη: την άμεση προμήθεια μικρού, σχετικά, αριθμού βλημάτων, ώστε να αντιμετωπισθεί η επιχειρησιακή αναγκαιότητα και, ακολούθως, τη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια της υπόλοιπης ποσότητας, για την οποία η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι θα προτιμήσει τη λύση της συμπαραγωγής, ώστε να προκύψουν οφέλη και για την εγχώρια πολεμική βιομηχανία.

Για την αρχική, άμεση προμήθεια, προκρίνεται η λύση της διαστρατιωτικής συμφωνίας, μεταξύ του ΓΕΣ και του αντίστοιχου επιτελείου της χώρας που θα επιλεγεί. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επισημαίνει ότι, χωρίς να είναι οριστικό, πιθανότερη επιλογή θα είναι η προμήθεια αυτή να γίνει από τη Γερμανία, όπου είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πιστοποιημένα τα βλήματα αυτά. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα εξετασθούν και οι υπόλοιπες λύσεις. Το ίδιο στέλεχος, μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι η προμήθεια της μικρής παρτίδας βλημάτων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, ενδεχομένως να μη γίνει με αγορά, αλλά με κάποια φόρμουλα «διευκόλυνσης», όπως, για παράδειγμα, με δανεισμό.

Πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ανταπόκριση της γερμανικής πλευράς θα είναι θετική, καθώς μια διευκόλυνση στην πρώτη φάση θα μπορούσε να εκτιμηθεί και να αξιολογηθεί ως προβάδισμα για τη δεύτερη φάση, όταν αυτή δρομολογηθεί. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εκτιμούν ότι με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίλυση της χρόνιας εκκρεμότητας και του παραλογισμού να έχουμε προμηθευθεί άρματα μάχης, τα οποία παραμένουν ουσιαστικά σε αχρησία, καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα πυρομαχικά.
Οσον αφορά το πρόβλημα που είχε παρατηρηθεί με ρωγμές σε ορισμένα από τα άρματα μάχης και με αποφλοίωση του εσωτερικού της κάννης, η κατασκευάστρια εταιρεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη δεσμευθεί για επιδιόρθωση.

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ,ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΔΝΤ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ..ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ.ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ...

ΠΡΕΖΑ TV
31-12-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kala re preza, edw kai dyo xronia ta armata pou einai gia tin asfaleia tis xwras (axreiasta na einai), den exoun pyromaxika. ti proteineis? na poulisoume to strato ,na fylas ta synora esy?
to exeis xasei magkako...
krima giati se kapoies anartiseis sou ta themata pou evazes itan swsta, alla me toso aristeristiko laikismo, den antexese re sy... ftaneis mexri ta oria tis vlakeias