Κυριακή, Ιανουαρίου 03, 2010

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΡΘΡΟΥΝ...


Η συζήτηση που άνοιξε μετά την τάχα μου δήθεν «οικολογική» ληστεία «ευαισθησίας» των τελών κυκλοφορίας χρονιάρες μέρες, σε συνδυασμό με τα «mea culpa» του Γ.Α.Π. και τις φανφαρόνικες επισκέψεις υπουργών και άλλων φερωνύμων σε νοσοκομεία και ιδρύματα, είναι το άκρως επικίνδυνο πακέτο του πρωτοχρονιάτικου πραγματικού μηνύματος.
Η ουσία του είναι τόσο βίαιη και τόσο επιθετική όσο οι βόμβες που θερίζουν τους λαούς όπου το μακρύ δυτικό ιμπεριαλιστικό χέρι απλώνεται ν' ανοίξει αγορές. Θέλουν να πουν πότε με διαβουλευτικό, πότε με διορθωτικό, πότε με απολογητικό περιτύλιγμα λόγων πως θα κληθούμε να πληρώνουμε σε λίγο τέλη ύπαρξης.

Δεν είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε εργαζόμενοι, δεν είμαστε παρά μηχανές παραγωγής ενός αόρατου πλούτου που χάνεται στη χοάνη του καπιταλιστικού συστήματος, αφήνοντας ένα ίζημα χρεών, υποχρεώσεων, αδυναμιών, φτώχειας για την πλειονότητα. Θέλουν να πουν πως είμαστε συλλήβδην εισόδημα προς σύλληψη, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσον. Εκείνο το προεκλογικό ΚΚΕδικο «έρχεται θύελλα», τόσο σαφές και ειλικρινές, μετατρέπεται ως δήθεν πολιτικός αντίλογος σε «ερχόμαστε καταπάνω σας εργαζόμενοι για να σας... σώσουμε αφανίζοντάς σας...».

Κι ύστερα σου λένε πως είναι γιορτές. Κι είναι «δώρο» η δεκαπενθήμερη παράταση για τα τέλη. Κι είναι κοινωνική συνεισφορά της κρατικής τηλεόρασης να λέει (στο δελτίο ειδήσεων των 6, 30.12.2009) πως οι, άκουσον άκουσον, ειδικοί συστήνουν προς αποφυγή της εορταστικής μελαγχολίας... «να βάζετε στόχους μικρούς και εφικτούς»! Ελεος. Αυτή η χειραγώγηση δεν καταπίνεται με τίποτα. Την πληρώνουμε κι από πάνω. Πρέπει να ζητάμε το ελάχιστο ή το τίποτα για να μην απογοητευτούμε που δε θα το αποκτήσουμε, γιατί η κυρίαρχη τάξη πρέπει να καθορίζει και τα όρια και τα όνειρα και τα τέλη της ύπαρξής μας.
Ετσι ξαναγυρίζουμε, κι αυτό πρέπει να το θεωρούμε πρόοδο, στην προμαρξιστική διαχωριστική γραμμή που θέλει να κόβει τον κοινωνικό ιστό στα δύο.

Επιβίωση - Ζωή. Την πρώτη, τώρα την πλασάρουν ως μοναδικό σκοπό της εργατικής τάξης. Η άλλη, η ζωή, είναι προνόμιο των αστών. Που για να ζουν όπως θέλουν καθορίζουν και την επιβίωση ως εκμεταλλευτές, των ταξικών τους αντιπάλων.
Αυτό το καλεντάρι που ανοίγει κάθε 365 μέρες είναι στην πραγματικότητα μια προκαθορισμένη ημερομηνία ετήσιας τακτοποίησης συμφερόντων, προθεσμιών, κίνησης της αγοράς, υπενθύμισης του ποιος έχει το πάνω χέρι στη μετεξέλιξη πανάρχαιων εορτών συνδυασμένων με τη φύση και την οργανωμένη ζωή.

Είναι οι μέρες που πλουτίζουν οι πωλητές ονείρων, οι διαχειριστές της επιβίωσης και οι επενδυτές της συναισθηματικής ανάγκης του ανθρώπου να γιορτάζει και να θυμάται σε παρέες, σε ευρύτερα από τον πυρήνα της επιβίωσης σχήματα. Κυριαρχεί η ψευδαίσθηση του νέου, του καινούριου, της έμφυτης ελπίδας που μπορεί να υπάρχει χωρίς τη μετατροπή της σε εμπορεύσιμο είδος με ημερομηνία έκλυσης επιθυμιών.
Για τους πολλούς, που επιβιώνουν για να ζήσουν όμως εν τέλει, κι αυτός είναι ο μόχθος του έλλογου όντος, η Πρωτοχρονιά είναι ένα ξόρκι των περασμένων κακών. Οχι αμνησία. Ούτε λήθη. Ούτε άγνοια της κοινής εμπειρίας. Είναι συμβολική ευχή, μια επανέναρξη αγώνων και κόπων. Κι αυτή είναι η βαθιά ανθρώπινη σημασία της. Μια κοινή μέρα ελεύθερης πλοήγησης στο άπαν ως πιθανό και διεκδικήσιμο. Πάντως όχι και ποτέ μια μέρα για ν' αγοράζει κανείς διαφημίσεις ονείρων συσκευασμένων ή για να κατεβάζει τα όνειρά του στο επίπεδο του εφικτού.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2010

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kapitalismos apo dw, kapitalismos apo kei.
To KKE omws kanei swsta pramata etsi? einai to kalo komma gia thn xwra pou 8elei to kalo gia olous e?
Kala kala... ta akousame kai apo allous auta.

Pragmatika, 8elw kapoios na mou pei ti skopous exei gia thn xwra kai gia tous polites auto to komma.

An mporei kapoios, as to kanei. :-)

Happy New Year from LonDon Thunderbolt

Ανώνυμος είπε...

Καπιταλισμός απο δώ καπιταλισμός απο εκεί. Πες μας εσύ που ξέρεις τι σκοπό έχουν τα καπιταλιστικά κόμματα και ποιανού το καλό θέλουν. Ποιάς χώρας και ποιών πολιτών το καλό επιζητούν οι νόμοι της αγοράς; Ανάλογα τη προσφορά και τη ζήτηση ξεπουλιούνται χώρες και άνθρωποι. Ξέρω τι είναι κομμουνισμός δεν ξέρω τους σκοπούς κανενός κόμματος. Αν ξέρεις κάτι για το ΚΚΕ πές το θα μας βοηθήσεις. Πάντως εδώ στην Ελλάδα απο τον πολύ καπιταλισμό χορτάσαμε απολύσεις, ανεργία, μεροκάμματα των 700-400 Ευρώ, ακρίβεια, κερδοσκοπία διαφθορά και το κακό συναπάντημα. Για ρώτα και στο London school of econmics ποιανού τεχνητό δημιούργημα είναι η παγκόσμια κρίση των τραπεζιτών ή του καζινοκαπιταλισμού ? Xapi New Year δεν λές τίποτα. Και κλίσμα και υπόθετο αρχικά...

Ανώνυμος είπε...

Oxi re pousti mou kai i Kanelli i kratikodiaiti (min xexnas Liana tin epoxi stin ERT etsi?me poious ntalaverizosouna) pou xafnika sta geramata anakalipse tis aristeres tis taseis
Re Kanelli an den to xereis o Stalin kai i CCCP exoune pethanei edo kai kairo vreite kana allo tropo na mas xanaplisiasetai kai pro panton na me peisetai gia to sosto ortholigismo sas

Ανώνυμος είπε...

Eipa egw oti 3erw? Egw apla rwtisa kai zhtw suggnwmh gia thn eirwneia mou, epithdes to ekana (sorry).

Den uposthrizw ton Kapitalismo tous, alla oute kai ton Kommounismo, mono me kapoia aithmata sumfwnw mazi sas.
Alla den empisteuomai kanena komma, giati ola ta kommata thn e3ousia 8eloun.

Sthn Ellada boleuontai file mia Pasok mia ND kai meta fwnazoun gia allagh kai malakies.
Akribeia, kerdoskopia, diaf8ora, anergia uparxoun pantou kai uphrxan kai prin thn perifhmh krish pou thn dhmiourghsan kapoioi epithdes gia na fane me xrusa koutalia.
Oloi 3eroume ti ginetai me tis trapezes kai pws 3efutrwse h "KRISH" tous. :-)
Den shmainei epeidh zw sto Londino den 3erw ti ginetai. Kai genika o kosmos katalabainei pleon ti ginetai.
Kai file efoson exete kala aithmata ( to ennow auto, xwris eirwneies kai malakies) giati to KKE den einai h Kubernhsh?
Giati den to pshfizoun oloi?

Kati ftaiei kai den 3erw an exeis skeftei ti ftaiei. Kai den milaw gia to 1945-49 me ton emfulio kai tis alles istories, milaw gia twra.

Kai nai, ena eutuxismeno new etos. Dhladh ti allo na pei an8rwpos?
Ola maura 8a ta blepoume, xwris aisiodo3ia kai elpida?.... Anyway.

Thunderbolt

Ανώνυμος είπε...

Φίλε δεν σε μάλωσε κανένας. Με το happy - χάπι έκανα λογοπαίγνιο για το τι μας περιμένει. Μη περιμένουμε κανένα να μας σώσει αν δεν πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να μη την αφήνουμε στους "συνδικαλιστές" εκπροσώπους της εργοδοσίας και στο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Όσο για το ΚΚΕ δεν ξέρω αλλά στο σημείο που φτάσαμε λόγω της διαφθοράς, της αδικίας , της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης καλύτερο μου φαίνεται ενώ τα αστικά κόμματα τα ξέρουμε καλά. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα και μπορεί να πετύχει. Καλή χρονιά φίλε.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, οντως δεν εχει να χασει κατι η Ελλαδα, αλλα φιλε εφοσον οι περισσοτεροι δεν εχουν αλλαξει νοοτροπια και δεν εχουν διωξει απο μεσα τους τα κομπλεξιματα τους λογικο ειναι οτι η Ελλαδα δεν θα αλλαξει ποτε και δεν θα παει ποτε μπροστα, απο την μεταπολιτευση και μετα ολη την ωρα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ΠΑΣΟΚ, λες και αυτη η χωρα εχει αμυαλα ανθρωπακια... αλλα τι να πεις; αμα αυτο το κομματικο το πραμα ξεκιναει απο την οικογενεια και τους παππουδες και προπαππουδες που τα ξερουν ολα καλυτερα απο τους νεους....τι να πεις; Σκατα στα μουτρα τους, που οι περισσοτεροι δουλευουν για 700 και 800 ευρω και οι συνταξεις ειναι 400 και 500 αντε 600 ευρουλακια.
Οταν βαλουν μυαλο και αλλαξουν νοοτροπιες και τροπο σκεψεως ισως να αλλαξει κατι, ευχομαι ομως να μην ειναι αργα....

Επισης καλη χρονια
Thunderbolt