Κυριακή, Ιανουαρίου 03, 2010

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ,ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ...

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες κτηνοτρόφοι της ακριτικής Φλώρινας, που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς βρέθηκαν χρεωμένοι με υπέρογκα χρηματικά ποσά στη γαλακτοβιομηχανία με την οποία συνεργάζονταν.

Σύμφωνα με τις αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος τους και συζητούνται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Φλώρινας, οι κτηνοτρόφοι είχαν καταρτίσει συμβάσεις ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού στο οποίο καταγράφονταν οι δοσοληψίες τους υπό τύπο κονδυλίων πιστώσεων και χρεώσεων.
Στην αγωγή της γαλακτοβιομηχανίας υπογραμμίζεται πως οι παραγωγοί θα την προμήθευαν με το γάλα που παρήγαγαν τα ζώα τους και αυτή θα τους κατέβαλε έναντι λογαριασμού διάφορα χρηματικά ποσά είτε ως δάνειο είτε σαν προκαταβολή για μελλοντικές παραδόσεις γάλακτος και θα τους πουλούσε απευθείας ζωοτροφές και απολυμαντικά.
Έτσι, όταν πριν τρία περίπου χρόνια διακόπηκε η συνεργασία της γαλακτοβιομηχανίας με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, όλοι βρέθηκαν να χρωστούν τεράστια χρηματικά ποσά
από 90.000 έως και 200.000 ευρώ.

Οι αγρότες από την πλευρά τους αρνούνται το χρέος αυτό και δεν καταβάλλουν τα χρήματα που απαιτεί η γαλακτοβιομηχανία ισχυριζόμενοι ότι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πλήρωναν κανονικά την αξία των ζωοτροφών και των απολυμαντικών που τους προμήθευε.
Έτσι η γαλακτοβιομηχανία στράφηκε δικαστικά σε βάρος τους καταθέτοντας αγωγές, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα που απαιτεί.
Στις προτάσεις που κατέθεσαν στο δικαστήριο οι αγρότες κάνουν λόγο για “επιχείρηση” που είχε στηθεί μέσα στη γαλακτοβιομηχανία από υπάλληλό της που ήταν υπεύθυνος στην περιοχή και τον οποίο απομάκρυνε η γαλακτοβιομηχανία, γιατί “είχε προβεί σε οικονομικές ατασθαλίες”.
Μάλιστα επισημαίνουν πως “ο συγκεκριμένος υπάλληλος, μετά την εκδίωξή του από τη γαλακτοβιομηχανία, έχει εξαφανισθεί και η εταιρεία, αφού ανακάλυψε πως ο υπάλληλος της σφετεριζόταν τους δικούς της πόρους και διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να διεκδικήσει τα χρήματα από αυτόν, στράφηκε εναντίον πολλών κτηνοτρόφων του νομού Φλώρινας, για να βγάλει τα σπασμένα”.

Κτηνοτρόφος από το Σκλήθρο Φλώρινας, που φέρεται να οφείλει το ποσό των 96.360 ευρώ, περιγράφει πώς γινόταν η συναλλαγή με τη γαλακτοβιομηχανία από το 1998 μέχρι και το Νοέμβρίο 2006, οπότε διακόπηκε.
“Είμαι κτηνοτρόφος και πωλούσα γάλα στην αντίδικο, η οποία είναι μία από τις μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και στον νομό Φλώρινας. Η αντίδικος είχε αναθέσει σε υπάλληλό της να έχει επαφή μαζί μου και με όλους τους άλλους παραγωγούς του νομού μας. Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν αυτός που στο όνομα και για λογαριασμό της γαλακτοβιομηχανίας ρύθμιζε τα της αγοράς γάλακτος από εμένα. Κατά καιρούς με έβαζε και υπέγραφα διάφορα έγγραφα, χωρίς να γνωρίζω περί τίνος επρόκειτο. Το ίδιο έκαμνε με όλους τους κτηνοτρόφους από τους οποίους η αντίδικος ζητάει χρήματα. Όλοι το κάναμε δείχνοντας εμπιστοσύνη και στον υπάλληλό της και στην αντίδικο.
Ο υπάλληλος της γαλακτοβιομηχανίας ισχυριζόμενος ότι ήθελε να με βοηθήσει με συνέστηνε σε προμηθευτές ζωοτροφών, φαρμάκων και αγροτικών μηχανημάτων, εξαρτημάτων και εν γένει πρώτων υλών, για να προμηθεύομαι από αυτούς ό,τι χρειαζόμουν. Το ίδιο έκανε με όλους τους κτηνοτρόφους, από τους οποίους η αντίδικος σήμερα ζητάει χρήματα. Δεν γνωρίζω εάν ο υπάλληλος ενεργούσε στο όνομα και για λογαριασμό δικό του ή στο όνομα και για λογαριασμό της αντιδίκου ως εκπρόσωπός της. Όπως επίσης δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι δεν είχε στήσει μία δική του επιχείρηση μέσα στην επιχείρηση της αντιδίκου, παρέχοντας δάνεια ως παρατράπεζα ή τοκογλύφος, συνάπτοντας συμβάσεις πωλήσεως διαφόρων κινητών πραγμάτων κτλ. Επίσης δεν μπορώ να είμαι βέβαιος εάν τις ‘επιχειρηματικές’ του δραστηριότητες ο υπάλληλος αυτός δεν τις χρηματοδοτούσε από κονδύλια της αντιδίκου, τα οποία διαχειριζόταν και τα οποία προέρχονταν από τα ποσά που έπρεπε να καταβάλει η αντίδικος σε κτηνοτρόφους ως τίμημα πωλήσεως γάλακτος”.

Ο κτηνοτρόφος από το Σκλήθρο αρνείται οποιαδήποτε οφειλή και παραδέχεται ότι “πράγματι είχε προμηθευθεί ορισμένα πράγματα μετά από διαμεσολάβηση του υπαλλήλου της γαλακτοβιομηχανίας”. Κατηγορηματικά ισχυρίζεται: “Ό,τι έχω προμηθευθεί το έχω πληρώσει και δεν οφείλω κανένα ποσό ούτε στην αντίδικο ούτε σε κανέναν άλλον”.
“Αναρωτιέμαι”, επισημαίνεται στις προτάσεις του κτηνοτρόφου που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, “εάν οι μεγαλομέτοχοι της αντιδίκου γνωρίζουν τι έχει συμβεί, ή υπάλληλοί της έχουν μηχανευθεί αυτήν τη βιομηχανία αγωγών σε βάρος φτωχών κτηνοτρόφων, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να σώσουν τα δικά τους κεφάλια;”.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Φλώρινας, που εξέτασε την αγωγή, στην απόφασή του, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2009, επισημαίνει πως από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων των διαδίκων, που εξετάσθηκαν στο ακροατήριο και όλα τα έγγραφα που προσκομίσθηκαν, δεν μπορεί να οδηγηθεί σε ασφαλή κρίση για την κατάρτιση μεταξύ των διάδικων σύμβασης αλληλόχρεου λογαριασμού και την ύπαρξη του αναφερόμενου στην αγωγή καταλοίπου και διατάσσει την επανάληψη της συζήτησης στο ακροατήριο προκειμένου να προσκομισθούν από τη γαλακτοβιομηχανία όλα τα απαραίτητα έγραφα που θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: