Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

ΜΟΝΟ 6 ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ...ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΨΕΜΑ...

Ταξίδι-αστραπή θα κάνει στη Βρετανία η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου για τα κολέγια, έπειτα από την ανακοίνωσή της ότι θα πιστοποιούνται οι σπουδές τους από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης, ενώ κατατάσσονται στη μεταλυκειακή εκπαίδευση όπως τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και τα άλλα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ).
Η Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος «τροφοδότης» παραρτημάτων πανεπιστημίων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μεγαλύτερη «διείσδυσή» τους διαπιστώνεται στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Πριν από λίγα χρόνια, ανάλογα προβλήματα είχε και η Πορτογαλία, όπου όμως επετράπη η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και αμέσως άνοιξαν και λειτούργησαν πάνω από εκατό. Σε μία πενταετία έκλεισαν τα περισσότερα, με μεγάλες κοινωνικές συνέπειες, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες σπουδαστές.

Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ FRANCHISE, ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ. ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΛΕΓΙΑ, ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ FRANCHISE ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΞΕΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Η υπουργός Παιδείας θέλει να ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο και να θέσει αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία τους, σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στον τομέα των σπουδών που παρέχουν αλλά και των προσόντων των καθηγητών που διδάσκουν εκεί.
Ολα αυτά θα τα συναποφασίσει με τους αρμόδιους παράγοντες της Βρετανίας, καθώς ήδη έχει κάνει τις πρώτες συζητήσεις μαζί τους, με στόχο τα αγγλικά πανεπιστήμια να αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα με μεγαλύτερη αυστηρότητα και κυρίως να εξετάζεται λεπτομερώς με ποιους κάνουν συμφωνίες και σε ποιούς δίδουν άδειες για παραρτήματα, αλλά και πώς αυτές οι άδειες τηρούνται.

ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΑ «ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΟ» ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Ο ΙΔΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ 33 ΚΟΛΕΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΦΑΚΕΛΟΥΣ, ΜΕ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ Η ΕΞΙ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΕΛΕΓΧΟ.

Το υπουργείο Παιδείας έχει συστήσει ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 25 Φεβρουαρίου και θα κατατάσσει τις σπουδές σε επίπεδα, σύμφωνα με οκτάβαθμη κλίμακα.
Στο πρώτο επίπεδο ανήκουν τα γυμνάσια, στο δεύτερο η β' τάξη γενικού λυκείου και το πρώτο έτος των επαγγελματικών λυκείων.
Στο τρίτο επίπεδο οι απόφοιτοι γενικού λυκείου και του δεύτερου έτους των επαγγελματικών (ΕΠΑΛ).
Τα επίπεδα 4 και 5 είναι κενά στη χώρα μας, και σ' αυτά αναμένεται να καταταγούν τα κολέγια και τα ΙΕΚ.
Το έκτο επίπεδο αφορά τα πτυχία των πανεπιστημίων, το έβδομο τα μεταπτυχιακά και το όγδοο τα διδακτορικά.
Η σημαντικότερη όμως αλλαγή που θα ανατρέψει τη μέχρι σήμερα κατάσταση στη χώρα μας, στον τομέα της απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων, είναι ότι θα παρέχεται κάθε δυνατότητα ώστε να έχουν πρόσβαση σε ανώτερες σπουδές, ακόμη και όσοι θα είναι πτυχιούχοι ΙΕΚ, ΚΕΣ ή Κολεγίων.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ικανοποιηθεί και το αίτημα των Πολυτεχνείων της χώρας να εξομοιωθούν οι πενταετείς σπουδές τους με master. Ηδη το Μετσόβιο παρέκαμψε το υπουργείο Παιδείας και παρέχει στους αποφοίτους του βεβαιώσεις ότι το πτυχίο τους ισοδυναμεί με master, όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες για τα ιδρύματα με πενταετείς σπουδές.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ...ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ...
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ 6 ΚΕΣ-ΚΟΛΕΓΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΣΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΙΣΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ...

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: