Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΝΙΦΕΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΑΛΑΒΑΝΟ...

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ...ΛΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΤΥΠΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ...

Στον αστερισμό των «μανιφέστων» κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το αναμενόμενο του Α. Αλαβάνου και ο Α. Τσίπρας ετοιμάζει το δικό του «οργανωτικό μανιφέστο», σε μια προσπάθεια να «σπάσει» την αδράνεια και να επανακαθορίσει τις σχέσεις της οργανωμένης βάσης με την ηγεσία.
Στο υπό διαμόρφωσιν κείμενο που ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα καταθέσει στα τέλη Ιανουαρίου θα αναλύονται οι αιτίες της χρόνιας «κακοδαιμονίας» και θα δίνεται το στίγμα της επόμενης ημέρας, ώστε ο ΣΥΝ να μετατραπεί σε δυναμικό κόμμα. Ισως γι' αυτό ο Α. Τσίπρας να μην έχει διαγράψει τη σκέψη για έκτακτο συνέδριο, με πιθανότερο χρόνο διεξαγωγής τον προσεχή Μάιο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα προτείνει σειρά αλλαγών που θα αφορούν τα όργανα του κόμματος. Θα ζητήσει την αλλαγή της λειτουργίας της Κεντρικής Επιτροπής, με την ενεργοποίηση επιτροπών που θα φέρνουν σ' αυτήν επεξεργασμένες προτάσεις.

Προσανατολίζεται επίσης σε ευρεία ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, αφού θα προτείνεται οι γραμματείς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε ποσοστό 40% να είναι ηλικίας μέχρι σαράντα χρόνων.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στη λειτουργία των τάσεων. Στις προθέσεις του Α. Τσίπρα είναι να «σπάσει» τις υπόγειες διασυνδέσεις των δύο μεγάλων ρευμάτων («Αριστερό Ρεύμα» - «Ανανεωτική πτέρυγα»).
Θα επιθυμούσε οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών και όχι ως «μπλοκ εξουσίας» και φέρεται να σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να περιγράφεται λεπτομερώς η λειτουργία τους απειλώντας με κυρώσεις αν αυτές κινούνται εκτός του πλαισίου.
Ισως ένα πρώτο βήμα να είναι η ενιαία λίστα για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, όπως και η αλλαγή εκλογής μελών της Πολιτικής Γραμματείας, για την οποία θα προτείνεται τα μέλη της σε ποσοστό περίπου 40% να εκλέγονται από τη βάση.

Οι κόντρες όμως στο εσωτερικό του ΣΥΝ καλά κρατούν. Οι υψηλοί τόνοι που επικράτησαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανάμεσα στον Α. Τσίπρα και τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος επέμενε για τη διεξαγωγή συνεδρίου ώστε να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί προσωρινά να έληξαν με εκατέρωθεν συμβιβασμό, αλλά είναι βέβαιο ότι το ζήτημα αυτό θα επανέρχεται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως.
«Οσο ο πρόεδρος δεν παίρνει θέση, η συζήτηση θα σέρνεται και θα μας δηλητηριάζει όλους» λένε στελέχη της «Ανανεωτικής πτέρυγας», τα οποία χρεώνουν την αναβολή σε στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος».
Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΝ υποστηρίζουν ότι «ο Α. Τσίπρας επιδιώκει να αυτονομηθεί από τον σφικτό εναγκαλισμό των τάσεων και γι' αυτό επιλέγει να απευθυνθεί στη βάση, ώστε να καταδείξει τη δυσαρμονία των μελών με τους ηγέτες της Κουμουνδούρου, και να μπορεί να κινηθεί έχοντας μαζί του μια νέα πλειοψηφία».

ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: