Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 7 ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΕΥΑΘ...ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ...

Σωρεία σκανδάλων με υπερτιμολογήσεις έργων, αδιαφανείς διαδικασίες διαγωνισμών, σοβαρές παραλείψεις στις μελέτες κατασκευών, παράτυπες συμβάσεις, που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με ανυπολόγιστα ποσά, βαραίνει την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.
Στον εισαγγελέα βρίσκονται υποθέσεις που χρονολογούνται από το 2001 μέχρι σήμερα, με κατηγορούμενους υψηλά ιστάμενα στελέχη, διευθυντές και μηχανικούς. Για μέρος των υποθέσεων έχει ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση, ενώ άλλες βρίσκονται στο στάδιο της άσκησης ποινικών διώξεων.

Οι αποκαλύψεις των παράτυπων συμπεριφορών, που φαίνεται ότι έχουν επιπτώσεις στην τσέπη όλων των φορολογούμενων, καθώς το δημόσιο συμμετέχει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρεία, έγιναν τόσο από εσωτερικούς ελέγχους των τελευταίων χρόνων όσο και από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.
Δύο στελέχη που βαρύνονται με κατηγορίες στις περισσότερες υποθέσεις επανατοποθετήθηκαν σε διευθυντικές θέσεις από τη νέα διοίκηση της εταιρείας, που ορίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Μιχάλη Βαρδάτσικα και τον διευθυντή δικτύου ύδρευσης Πέτρο Νάστο. Η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ, μόλις έλαβε γνώση των κατηγοριών που τους βαραίνουν και λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, τους αφαίρεσε τις αρμοδιότητες. Ωστόσο, ο πρώην γενικός διευθυντής παραμένει σύμβουλος του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, ενώ ο διευθυντής δικτύου συνεχίζει να υπογράφει ως “αντ’ αυτού” του... διευθύνοντα δικτύου. Πολλοί κατηγορούμενοι, εξάλλου, έχουν συνταξιοδοτηθεί ή απομακρύνθηκαν στις κατά καιρούς αλλαγές της διοίκησης.

Τα κυριότερα σκάνδαλα
Τα κυριότερα σκάνδαλα στην ΕΥΑΘ, που μελετά ο εισαγγελέας, είναι:

1. Κτίριο Εργαστηρίων Χημικού Ελέγχου και Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Πρόκειται για το κτίριο στην Τούμπα, προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ, το οποίο προγραμματίστηκε να κατασκευαστεί από την ΕΥΑΘ πριν από 13 χρόνια, ενώ έγινε και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τις εργασίες του κτιρίου. Η σύμβαση για την κατασκευή του κτιρίου υπογράφηκε στις 20-1-2005 και το κτίριο έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2007. Μετά την παράταση η κατασκευή διακόπηκε, λόγω ατελών μελετών, τον Ιανουάριο του 2008 με αίτηση της αναδόχου κοινοπραξίας και ενώ είχε γίνει μόνο η θεμελίωση.
Το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, σε έκθεσή του στις 3 Ιουλίου 2008, διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρχε καν στατική μελέτη για το κτίριο. Αν και είχαν παρέλθει δύο και πλέον χρόνια κατασκευής του έργου, η υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να παράσχει στην ανάδοχο κοινοπραξία εγκεκριμένα και θεωρημένα κατασκευαστικά σχέδια. Επανατιμολογήθηκε η εργασία με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο κύριος του έργου με 164.104,72 ευρώ. Η αρμόδια υπηρεσία της ΕΥΑΘ υπέγραφε εντολές πληρωμής του έργου, στις οποίες περιλαμβάνονταν εργασίες που δεν είχαν ακόμη εκτελεστεί, τηρώντας αδιαφάνεια. Κύριοι υπεύθυνοι αυτής της εξέλιξης θεωρήθηκαν ο τότε γενικός διευθυντής έργων της ΕΥΑΘ Μιχάλης Βαρδάτσικας και ο επιβλέπων του έργου Πέτρος Νάστος. Η υπόθεση έχει πάει στον εισαγγελέα και έχει σχηματιστεί δικογραφία.

2. Έργο “Κατασκευή συλλεκτήρων ακαθάρτων υδάτων στις περιοχές Ν. Ραιδεστός, Ταγαράδες, Φιλοθέη, Λουτρά και Λανάρι δήμου Θέρμης”
Κατηγορούνται ο επιβλέπων του έργου Πέτρος Νάστος και ο τότε γενικός διευθυντής έργων της ΕΥΑΘ Μιχάλης Βαρδάτσικας “για κατ’ εξακολούθηση διακεκριμένη ψευδή βεβαίωση με σκοπό προσπορισμού αθέμιτου οφέλους με παράνομη βλάβη σε βάρος ΟΤΑ και με συνολικό όφελος και βλάβη άνω των 150.000 ευρώ και κατ’ εξακολούθηση απάτη από κοινού”.
Η αρχική σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε στις 18/3/2003 για δαπάνη 2.029.746 ευρώ. Στις 28/11/2003 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση για πρόσθετες εργασίες με επιπλέον δαπάνη 971.991,53 ευρώ.
Σε έκθεση εσωτερικού ελέγχου που έγινε από επιτροπή της ΕΥΑΘ στις 4/4/2007 υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι “διέλαθε της προσοχής τού επιβλέποντα και ενέκρινε για πληρωμή μελέτης χωρίς καμία έγκριση ποσό 10.620 ευρώ, ενέκρινε για πληρωμή λόγω αντιστηρίξεων που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν ποσό 258.587 ευρώ, ενέκρινε δύο φορές την κατασκευή αγωγού 1.144,50 μ. συνολικού ποσού 432.730 ευρώ αντί 167.846 ευρώ... Είναι σαφές ότι υπήρξε αδιαφάνεια και επιπρόσθετα σημαντική οικονομική ζημιά του κυρίου του έργου (δήμου Θέρμης)”, τονίζεται στην έκθεση.
Η υπόθεση έφθασε στον εισαγγελέα, η σχετική ανάκριση ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2009 και ο φάκελος επιστράφηκε στην εισαγγελία με επιβεβαίωση του κατηγορητηρίου κατά των υπαλλήλων της ΕΥΑΘ. Στην υπόθεση φέρονται εμπλεκόμενοι λόγω ευθύνης και ο πρώην διευθυντής έργων Δημήτρης Μάντζιος, σήμερα συνταξιούχος, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Σάκης Τζακόπουλος.

3. Κατασκευή συλλεκτήρα ακαθάρτων υδάτων ΤΕΕΦΑ και οικισμού “Λήδα Μαρία” περιοχής δήμων Πυλαίας και Θέρμης Θεσσαλονίκης
Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε στις 17-4-2007 με αρχικό συμβατικό προϋπολογισμό 405.908,70 ευρώ και χρόνο περαίωσης έξι μήνες.
Το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων σε έκθεσή του στις 27-11-2008 τονίζει ότι υπήρξε αδιαφάνεια, το έργο, αντί να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου συμβατικού χρόνου (6 μήνες), διήρκεσε τουλάχιστον 11 μήνες, χωρίς να έχει εγκριθεί σχετική παράταση ούτε να έχουν επιβληθεί οι κατά το νόμο ποινικές ρήτρες. Στις εργασίες αντιστήριξης παρειών χάνδακος επιμετρήθηκαν και οι δύο παρειές του σκάμματος, ενώ το τιμολόγιο του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ρητά ότι πρέπει να προσμετράται μόνο η μία παρειά. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί το κόστος του έργου με επιπλέον 111.383,77 ευρώ, δηλαδή ποσοστιαία κατά 24,43%. Η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα με βασικούς κατηγορούμενους τον τότε διευθυντή έργων Μιχάλη Βαρδάτσικα και επιβλέποντες μηχανικούς.

4. Νέες τιμές, 35 φορές πάνω, σε έργα της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Οι νέες τιμές για την ακύρωση παλαιών διακλαδώσεων αγωγών διαμέτρου άνω του Φ50χ είναι 35 φορές μεγαλύτερες από τις συμβατικές. Σε τιμολόγιο της 5ης-2-2007 για εργασίες εγκατάστασης 34.000 μ. αγωγών ύδρευσης περιοχής ανατολικής Θεσσαλονίκης η ακύρωση παλαιών διακλαδώσεων αγωγών διαμέτρου Φ25-Φ50χ τιμολογούνταν προς 21 ευρώ + ΦΠΑ το τεμάχιο, ενώ για την ακύρωση των παλαιών αγωγών διαμέτρου άνω των Φ50χ, δηλαδή λίγο μεγαλύτερων αγωγών, η τιμή ορίστηκε στα 717,47 ευρώ. Η ίδια τιμή ορίστηκε στις 2-2-2007 και για το έργο εγκατάστασης 56.000 μ. αγωγών ύδρευσης περιοχής δυτικής Θεσσαλονίκης.
Η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα με κατηγορούμενους τον τότε προϊστάμενο κατασκευών Δημήτρη Κάντζιο, συνταξιούχο σήμερα, τον επιβλέποντα του έργου και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

5.Αντικατάσταση 18.000 μ. αγωγών ύδρευσης περιοχής κεντρικής Θεσσαλονίκης έτους 2005
Η σύμβαση υπογράφηκε στις 12-9-2005, με προϋπολογισμό 2.067.372,89 ευρώ, και το έργο ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2007. Όπως διαπιστώθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων σε έκθεσή του με ημερομηνία 29-8-2008, στο έργο συμπεριλήφθηκε, μη σύννομα, συμπληρωματική σύμβαση, ποσού 764.163,90 ευρώ, η οποία όμως αφορούσε εργασίες στον ανατολικό και το δυτικό τομέα της Θεσσαλονίκης και όχι στην κεντρική Θεσσαλονίκη, όπως όριζε η αρχική σύμβαση. Επίσης, εφαρμόστηκαν τιμές μονάδος άλλης εργολαβίας.
Η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα με βασικούς κατηγορούμενους τον τότε διευθυντή έργων Μιχάλη Βαρδάτσικα και τον επικεφαλής τεχνικού συμβουλίου Πέτρο Νάστο.

6. Έργα του δήμου Συκεών 2001 - 2002 - 2003 από την ΕΥΑΘ Α.Ε.
Η σύμβαση υπογράφηκε στις 18-4-2001 με αρχικό προϋπολογισμό 521.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό προστέθηκαν συμπληρωματικές εργασίες. Σε έκθεση εσωτερικού ελέγχου του Μαΐου 2005 διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε αδιαφάνεια και νόθευση του ανταγωνισμού και οι σχετικές εργασίες ουσιαστικά ανατέθηκαν απευθείας. Η σύμβαση που τελικά υπογράφηκε ήταν αντίθετη με τη σχετική απόφαση του δ.σ. της εταιρείας. Υπήρξε ζημία της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς υπήρξε πρόσθετη επιβάρυνση 127.341 ευρώ. Επίσης, η σύμβαση κάλυπτε εργασίες που έγιναν πριν από την υπογραφή της.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και διεξάγεται ανάκριση με βασικούς κατηγορούμενους τον τότε διευθυντή έργων Μιχάλη Βαρδάτσικα, τον επικεφαλής τεχνικού συμβουλίου Πέτρο Νάστο και δύο προϊσταμένους της εταιρείας Δημήτρη Μάντζιο και Βουγιατζή, συνταξιούχους σήμερα. Φέρεται εμπλεκόμενος και ο τότε πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Τσόγκας.

7. Αντιστηρίξεις παρειών χάνδακα με μεταλλικά πετάσματα (KRINGS)
Πρόκειται για μελέτες που έγιναν από το Μάιο του 2005 μέχρι τις 2 Απριλίου 2007 και αφορούσαν υδραυλικά έργα που έγιναν από δύο συγκεκριμένες εταιρείες. Στις μελέτες αυτές χρεώθηκαν διπλά ποσά από αυτά που προβλέπει ο νόμος. Σε μελέτες τριών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ, επιμετρήθηκαν στο τιμολόγιο και οι δύο παρειές αντί της μίας που ορίζει η εγκύκλιος, με αποτέλεσμα να χρεώνεται το τετραγωνικό με 56 ευρώ αντί 28 ευρώ. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των εμπλεκόμενων υπαλλήλων. Βασικοί κατηγορούμενοι είναι ο τότε διευθυντής έργων Μιχάλης Βαρδάτσικας, η προϊσταμένη του τμήματος μελετών και η μελετήτρια.

Σε πόλεμο λάσπης εναντίον του αποδίδει τα κατηγορητήρια ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΥΑΘ και σήμερα σύμβουλος του διευθύνοντα συμβούλου Μιχάλης Βαρδάτσικας, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή.
“Ο γενικός διευθυντής, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις της ΕΥΑΘ, δεν έχει καμιά εμπλοκή με την κατασκευή των έργων. Είναι συντονιστικό όργανο, συντονίζει τη λειτουργία των διευθύνσεων, και έχει άλλες τέτοιες αρμοδιότητες. Δεν κατασκευάζει τα έργα ο διευθυντής αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες. Άρα δεν έχω καμία εμπλοκή”, δηλώνει στη “ΜτΚ”.
“Όλες οι άλλες υποθέσεις είναι στα πλαίσια μιας λάσπης που εκτοξεύτηκε εναντίον μου. Είχαν πληρωθεί 2 εκατ. ευρώ για κάποια έργα που εκτελέστηκαν με μια απλή απόφαση του δ.σ. Κλήθηκα στην προανάκριση και κατέθεσα ως βασικός μάρτυρας. Το γεγονός της μαρτυρίας μου και ότι δεν συμμετείχα σε παρατυπίες είχε σαν αποτέλεσμα να γίνω στόχος. Μπορώ να πω ότι φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Οι εκθέσεις των εσωτερικών ελέγχων είναι φτιαχτές, κατασκευασμένες μέσα από την εταιρεία. Προσωπικά δεν έχω να φοβηθώ τίποτα από τη δικαστική διερεύνηση. Δεν έχω κάνει κάτι το μεμπτό και δεν προσπάθησα ποτέ να κρυφτώ”, υπογραμμίζει ο κ. Βαρδάτσικας.
Για το γεγονός της επανατοποθέτησής του στη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΥΑΘ με τη νέα διοίκηση ο κ. Βαρδάτσικας εξηγεί: “Με κάλεσαν να αναλάβω τη θέση ως ο πλέον έμπειρος από τους εναπομείναντες υπαλλήλους. Η εταιρεία με έχει τιμήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια της θητείας μου, με έχουν τιμήσει και οι εργαζόμενοι ψηφίζοντάς με στο παρελθόν για πρόεδρο και εκπρόσωπό τους, και αισθάνομαι την ευθύνη αυτής της τιμής. Σκέφτηκα να βάλω όλες μου τις δυνάμεις για την εταιρεία. Γνώριζα ότι λόγω των δικαστικών εμπλοκών θα υπήρχε λάσπη, δεν πίστευα ότι θα έφτανε να είναι τόσο βρόμικη”.
Ο πρώην διευθυντής δικτύου της ΕΥΑΘ Πέτρος Νάστος δηλώνει μόνο ότι “επί εγγράφων και στοιχείων τα οποία έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα δεν πρόκειται να κάνω οποιαδήποτε δήλωση”.

Φώτης Κουτσαμπάρης

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΑΘ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΙΡΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ...
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;;;;

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εγω φιλε μου ενα ξερω.

αυτο που εζησα εγω δηλαδη.

οταν περιμενα να μου βαλουνε ρολοι στο νερο απο την ΕΥΑΘ, ηρθανε μετα από ενα μήνα απο οταν μου ειχανε πει.

ο τεχνικος οταν ηρθε να το βαλει εσπασε ενα διακοπτη που εχει στην γραμμη, ενω οταν κατεβηκα να δω τι εκανε τελικα, αφου εφυγε σαν καπνος αυτος μολις τελειωσε,

εκτος απο τον σπασμενο διακοπτη κατω ειχε τοσα σκουπιδια και κομμενα πλαστικα, σωληνες και πανια που εγω θα ντρεπομουν να μην τα παρω μαζι μου φευγοντας να τα πεταξω εξω στον καδο, σιγα τη δουλεια.

για κατι τετοιους υπαλληλους λοιπον, εγω ειμαι φανατικα υπερ της ιδιωτικοποιησης να τους μπει το αυγο στον κωλο.