Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 7,3 ΡΙΧΤΕΡ...ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ...

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών, την οποία ακολούθησε μετασεισμός 5,9 βαθμών, συγκλόνισαν χθες την Αϊτή λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάρα πολλά μεγάλα κτίρια ισοπεδώθηκαν προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για «χιλιάδες» νεκρούς και τραυματίες στα συντρίμμια.
Το Κέντρο Πρόβλεψης Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι προς τις περισσότερες χώρες της Καραϊβικής, όπως η γειτονική Δομηνικανή Δημοκρατία, η Κούβα και οι Μπαχάμες.
«Καταστροφικά κύματα τσουνάμι δεν έχουν καταγραφεί ιστορικά μετά από σεισμούς στην περιοχή και στα σχετικά στοιχεία που τηρούμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κέντρου.
«Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα της πρόκλησης τοπικού τσουνάμι που μπορεί να πλήξει τις ακτές που εκτείνονται σε απόσταση το πολύ 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.
«Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε» δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. «Είδα επτά με οκτώ κτήρια, γραφεία, ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα να έχουν καταρρεύσει. Νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα» πρόσθεσε.Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πορτ Ο Πρενς, Τσαρλς Λουόμα Όβερστριτ, οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και η πρωτεύουσα παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
«Τα πάντα άρχισαν να κουνιούνται, ο κόσμος ούρλιαζε, σπίτια κατέρρεαν... επικρατούσε το απόλυτο χάος» δήλωσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters Τζόζεφ Γκίλερ Ντέλβα, σημειώνοντας: «Είδα ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, ανθρώπους νεκρούς».

Ένας υπάλληλος στην οργάνωση αρωγής των Ηνωμένων Εθνών «Τρόφιμα για τους Φτωχούς» δήλωσε ότι είδε ένα πενταώροφο κτίριο να καταρρέει στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αϊτής, ενώ ένας άλλος υπάλληλος του ΟΗΕ υποστήριξε πως τα περισσότερα κτήρια στην οδό Νταλμάς, τον μεγαλύτερο δρόμο του Πορτ Ο Πρενς, έχουν καταστραφεί.
«Μεγάλο μέρος των γραφείων της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) έχει καταστραφεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί και ζωντανοί» δήλωσε στέλεχος της Αποστολής. Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι «η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής», αλλά «και στα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί».
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της κατέρρευσαν, αλλά ότι είναι ασφαλείς «οι περισσότεροι» εργαζόμενοί της. Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές
και να σχεδιάσει την «ανοικοδόμηση» της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική ετοιμάζονται να παράσχουν βοήθεια στην Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα της ηπείρου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να βοηθήσει το λαό"»της χώρας της Καραϊβικής και τη Νότια
Διοίκηση του αμερικανικού στρατού να έχει ήδη κινητοποιηθεί.
Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι η Γαλλία «εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη» της στην Αϊτή, προσθέτοντας ότι το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της χώρας άρχισε να εργάζεται για «να κινητοποιηθεί και να αποστείλει χωρίς καθυστέρηση κατεπείγουσα βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς».
Ο Καναδάς -όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί- εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση μετά το σεισμό στην Αϊτή. Ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι αξιωματούχοι της χώρας του «έρχονται σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπιστευόμαστε και έχουν παρουσία στην περιοχή για να εντοπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες μετά το σεισμό αυτό».
«Ανησυχία» εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα μετά το σεισμό στην Αϊτή, όπου υπηρετούν 1.200 Βραζιλιάνοι υπό την MINUSTAH του ΟΗΕ.
Η Βραζιλία ηγείται της Αποστολής, το αρχηγείο της οποίας καταστράφηκε κατά μεγάλο μέρος του.
Στην Μποκοτά, η προεδρία ανακοίνωσε ότι η Κολομβία έχει τεθεί «σε συναγερμό και [είναι] έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών της Αϊτής για βοήθεια», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ετοιμάζονται να συντονίσουν τις προσπάθειες αρωγής.
Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή «ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Αϊτή μέσα στιςεπόμενες ώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η ομάδα θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς Αϊτινούς. Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αϊτή ή
τις αρχές της Αϊτής μετά το πλήγμα του σεισμού.
Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε. Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι «ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για Μεξικανούς που αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη χώρα αυτή.
Στην Δομινικανή Δημοκρατία -που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα-, ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την «πραγματική τραγωδία» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη» να στείλει βοήθεια. Στην Κούβα ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική
επαρχία Σαντιάγο δε Κούμπα και αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν από την ανατολική παράκτια πόλη Μπαρακόα σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο για το φόβο τσουνάμι παρότι το προειδοποιητικό σήμα για τον κίνδυνο σεισμικών κυμάτων ήρθη λίγη ώρα μετά την έκδοσή του, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: