Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ,ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΣΤΗ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ...

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ Ή ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...Ή ΔΟΛΟΦΟΝΕΊΤΑΙ...Ή ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ...

Ένα μεγάλο ερωτηματικό συνοδεύει τη δολοφονία κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα έξω από το σπίτι του στην Τεχεράνη. Ο νεκρός καθηγητής ήταν υποστηρικτής των μεταρρυθμιστών. Οι σκληροπυρηνικοί του καθεστώτος, ωστόσο, κατηγορούν το Ισραήλ και τη Δύση για τη δολοφονία ενός «μάρτυρα της επανάστασης».
Τριγμούς στο ιρανικό καθεστώς αλλά και στις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση προκαλεί ο θάνατος του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα Μασούντ Αλί Μοχαμαντί από έκρηξη βόμβας, η οποία είχε τοποθετηθεί σε μοτοποδήλατο έξω από το σπίτι του. Από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές και έσπασαν τζάμια σε απόσταση αρκετών μέτρων. Ο 50χρονος Μοχαμαντί δολοφονήθηκε την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του σε μια βόρεια συνοικία της Τεχεράνης για να μεταβεί στο πανεπιστήμιο όπου δίδασκε. Ιστοσελίδες που ελέγχονται από τους μεταρρυθμιστές αλλά και φοιτητές περιγράφουν τον καθηγητή ως έναν θερμό υποστηρικτή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα: ο Μοχαμαντί είχε υποστηρίξει σθεναρά τους φοιτητές του που συμμετείχαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Αχμαντινετζάντ. Πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου το όνομα του καθηγητή είχε εμφανιστεί σε μια λίστα 240 πανεπιστημιακών που υποστήριζαν τον Μουσαβί. Τη λίστα αυτή είχαν δημοσιεύσει αρκετές ιστοσελίδες που ελέγχονταν από τους μεταρρυθμιστές.

Ο Μοχαμαντί, πάντως, δεν ήταν από τις πλέον γνωστές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στο Ιράν. Η ελεγχόμενη από το καθεστώς κρατική τηλεόραση περιέγραψε το θύμα ως «επαναστάτη καθηγητή πανεπιστημίου που μαρτύρησε από τρομοκρατική επίθεση πρακτόρων της αντεπανάστασης σε συνεργασία με τη Δύση». Σκληροπυρηνικοί αξιωματούχοι του καθεστώτος κατηγόρησαν αμέσως το Ισραήλ και τη Δύση για τη δολοφονία, την οποία συνδέουν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το καθεστώς απέδωσε την ευθύνη σε μια ιρανική οργάνωση της αντιπολίτευσης, τους Μουτζαχεντίν του Λαού, η οποία υποτίθεται ότι ενήργησε υπό τις οδηγίες του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Κατά την αρχική έρευνα, ενδείξεις του τριγώνου της ανομίας που αποτελείται από το σιωνιστικό καθεστώς, την Αμερική και τους μίσθαρνους πράκτορές τους είναι φανερές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν. Άμεση ήταν η αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία απέκρουσε τις κατηγορίες ως παράλογες.

Ως προς τις σχέσεις του πυρηνικού επιστήμονα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι ο Μοχαμαντί δεν είχε καμία ανάμειξη στο επίμαχο πρόγραμμα. Στην ίδια άποψη συνηγορούν και Αμερικανοί ειδικοί, επισημαίνοντας ότι η εργασία του καθηγητή φαίνεται να μη συνδέεται με τη στρατιωτική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας. Ο Αλί Μοχαμαντί είχε γράψει αρκετά θεωρητικά άρθρα σε διάφορες επιστημονικές επιθεωρήσεις και ήταν μέλος ακαδημαϊκών ενώσεων. Ο Αμερικανός συνάδελφός του Μίκιο Κακού δήλωσε ότι οι δημοσιεύσεις του Μοχαμαντί «δεν θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε κανέναν πυρηνικό επιστήμονα που ενδιαφέρεται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων».

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: