Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ...

"Ασάφεια και στρεβλώσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά", επισημαίνει στη γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Υιοθετώντας μεγάλο μέρος από τις αιτιάσεις των ελληνικών τραπεζών η Ευρωτράπεζα διατυπώνει επιφυλάξεις για μια σειρά απο άρθρα του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, ζητά να οριστεί επακριβώς πώς θα αποδεικνύουν οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου ότι μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Ακόμα επισημαίνει ότι ελλοχεύει κίνδυνος για τις τράπεζες η μη εγγραφή στον "Τειρεσία" όσων επιχειρήσεων αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέσα σε τρεις μηνες από την ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Η ΕΚΤ ζητά να μην συμπεριληφθούν τα τιτλοποιημένα δάνεια στο πεδίο της υπό εξαίρεση ρύθμισης, καθώς θα δυσχεραίνει την δυνατότητα των τραπεζών να αντλούν ρευστότητα.
Τέλος, κάνει λόγο για πιθανό επηρεασμό των αρμοδιοτήτων της τράπεζας της Ελλάδος από το νομοσχέδιο.
Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομίας προχώρησε σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Μεταξύ άλλων, μειώνεται στο 1,5 από 3 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ύψος των καθυστερούμενων δανείων των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά τις ενήμερες οφειλές το ποσό μειώνεται στις 350 χιλιάδες ευρώ από 1 εκατ. ευρώ και για τις μικρές επιχειρήσεις 200 χιλιάδες ευρώ από 350.

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: