Τρίτη, Ιανουαρίου 05, 2010

ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΑΥΣΜΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΧΙΛΙΑΝΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΟ Α.Τ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ;;;;

Αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής του ξυλοδαρμού του 30χρονου Χιλιανού κρατούμενου ομολογούν ότι έγιναν δύο νεαροί ειδικοί φρουροί αλλά θεωρώντας ότι οι συνάδελφοί τους χτυπούσαν... νόμιμα τον κρατούμενο, αντί να παρέμβουν, επέλεξαν να αποχωρήσουν επικαλούμενοι... έλλειψη αρμοδιότητας!
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες- σοκ που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την υπόθεση βασανισμού με θύμα τον Χιλιανό, ο οποίος νοσηλεύεται με πολλαπλές κακώσεις και συμπτώματα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, δύο από τους πέντε κατηγορούμενους που απολογούνται σήμερα, μιλούν ξεκάθαρα για χτυπήματα που δέχθηκε ο κρατούμενος από τους συναδέλφους τους. Αποποιούνται όμως ότι είχαν οποιονδήποτε αξιόποινο ρόλο στις βίαιες σκηνές που- καθ΄ ομολογία τους- διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια τους στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Επικαλούνται μάλιστα την άγνοιά τους και τη μηδαμινή εμπειρία τους στην τήρηση δικονομικών κανόνων θέλοντας να δικαιολογήσουν την αποχώρησή τους, ενώ υποστηρίζουν πως όσα έγιναν ήταν ενδεδειγμένες ενέργειες εκ μέρους των αστυνομικών!

«Μπαίνοντας στον προθάλαμο των κρατητηρίων σε ένα παγκάκι καθόταν ένας κρατούμενος, αν θυμάμαι καλά φορώντας χειροπέδες, και δύο αστυνομικοί τον χτυπούσαν με κλωτσιές, γροθιές και με μία ελαστική ράβδο σε διάφορα σημεία του σώματός του. Σε ερώτησή μας γιατί τον χτυπούν, απάντησαν ότι επιτέθηκε στον σκοπό, ήταν αντιδραστικός και προσπάθησε να φύγει. Μετά από αυτό με τον συνάδελφό μου αποχωρήσαμε διότι δεν είχαμε άλλη αρμοδιότητα εκεί θεωρώντας ότι όλες οι ενέργειες των αστυνομικών ήταν οι ενδεδειγμένες. Θέλω να διευκρινίσω ότι υπηρετώ στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μόλις τρεις μήνες και ως εκ τούτου η εμπειρία μου είναι μηδαμινή και δεν έχω γνώσεις δικονομίας», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ένας από τους ειδικούς φρουρούς.

Την ίδια τακτική της... αποχώρησης ακολούθησε και ο συνάδελφός του ο οποίος, κατά τα λεγόμενά του, «είδα κάποιον άνθρωπο να φωνάζει προκλητικά και τον ειδικό φρουρό να τον χτυπάει με τη αστυνομική του ράβδο. Ρώτησα τι έγινε και μου είπε ότι του επιτέθηκε προσπαθώντας να αποδράσει και τον δάγκωσε στο χέρι. Είχαν μάλιστα αναφέρει σχετικά στον αξιωματικό υπηρεσίας. Αποχώρησα γιατί δεν είχα κάποια αρμοδιότητα θεωρώντας ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με τον νόμο». Άλλοι συγκατηγορούμενοί τους ισχυρίζονται ότι δεν χτύπησαν τον κρατούμενο, αλλά όταν επιτέθηκε εναντίον τους δαγκώνοντας στο χέρι έναν από τους αστυνομικούς με σκοπό να αποδράσει, εκείνοι του πέρασαν χειροπέδες και τον έβαλαν να καθήσει σε μία καρέκλα χωρίς να ασκήσουν ίχνος βίας.

Εκ διαμέτρου αντίθετη εκδοχή αποτυπώνεται στην κατάθεση που έδωσε ο Χιλιανός κρατούμενος και περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει: «Τις πρώτες μέρες της κρατήσής μου κάθε φορά που ζητούσα κάτι, επειδή κανείς δεν μπορούσε να τους εξηγήσει τι ήθελα, με έβγαζαν από το κρατητήριο, μου έδιναν μία- δύο σφαλιάρες και με ξαναέβαζαν εκεί. Αυτό το θεωρούσα φυσιολογικό διότι έχοντας περάσει από διάφορες χώρες είχα παρόμοια αντιμετώπιση, λόγω και της δυσκολίας στην επικοινωνία. Την ημέρα εκείνη με τα λίγα αγγλικά που γνωρίζω επειδή ήταν χαλασμένο το καρτοτηλέφωνο ζητούσα να πάρω από αυτό που είχαν στο γραφείο οι αστυνομικοί. Το ζήτησα δύο- τρεις φορές και άκουσα ότι με έβριζε. Μπήκε στο κρατητήριο ο φρουρός, μου έδωσε δύο χαστούκια, με πήγε στο γραφείο απέναντι από το κελί, έκλεισε την πόρτα και έβγαλε το κλομπ. Αντέδρασα και έσπρωξα τον αστυνομικό στον τοίχο όπου τον κράτησα εκεί και τον ρώτησα στα ισπανικά γιατί με χτυπούσε. Τότε σηκώθηκαν άλλοι τρεις αστυνομικοί και με χτυπούσαν με κλομπ, κλωτσιές και μπουνιές. Όσο χρόνο με χτυπούσαν φορούσα χειροπέδες. Πριν με ξαναπάνε στο κελί, αυτός που με είχε βγάλει από εκεί μου φόρεσε ένα κράνος και με χτυπούσε με τα χέρια του στο κεφάλι πάνω από το κράνος». Πολλαπλές κακώσεις
Οι πολλαπλές κακώσεις περιγράφονται και στην ιατροδικαστική έκθεση, ενώ όπως αναφέρει η ιατροδικαστής κ. Χ. Σπηλιοπούλου που τον εξέτασε, «το πρόβλημα εντοπίζεται στους νεφρούς, λόγω της εκτεταμένης μυικής καταστροφής και ο ασθενής παρουσιάζει οξεία νεφρική ανεπάρκεια». Και προσθέτει ότι «τα θλαστικά τραύματα έχουν προκληθεί με πολλαπλές πλήξεις και έχει χρησιμοποιηθεί επιμήκης ράβδος».

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ....ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΕ,ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΤ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ....
ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΤΥΠΑΓΑΝ ΜΕ ΤΟΣΗ ΜΑΝΙΑ ΕΝΑΝ ΜΠΑΤΣΟ...ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΤΥΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΝΤΕ-ΤΕ...ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ,ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ;;;;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΚ,ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ Α.Τ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: