Δευτέρα, Ιανουαρίου 04, 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΚ,ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ Α.Τ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ...--ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ--

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΣΟΚ,ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΠΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ,ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Οι ανατριχιαστικές καταγγελίες για βασανισμούς μεταναστών στο Α.Τ. Ακροπόλεως δεν έχουν τέλος. Συναντήσαμε τον Τζίλι στην οδό Ερμού. Σηκώνει το μανίκι και δείχνει τα σημάδια: «Μ' έγδυσαν και μου έδεσαν τα χέρια. Ενώ με χτυπούσαν πέντε αστυνομικοί, τραβούσαν βίντεο από το κινητό τους. Με πήγαν στον εισαγγελέα με κατηγορία: αντίσταση κατά της αρχής...».

Ο 25χρονος μικροπωλητής Τζίλι Ντάου από τη Σενεγάλη καταγγέλλει στην «Ε» ότι συνελήφθη «από αστυνομικούς στην οδό Ερμού στις 29 Δεκεμβρίου. Με βρήκαν στην πλατεία Καπνικαρέας. Εκείνη τη στιγμή δεν κρατούσα εμπορεύματα. Ηταν γύρω στις 8 το βράδυ, γύριζα στο σπίτι.

Μ' ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΕΝΟ ΚΑΙ Μ' ΕΡΙΞΑΝ ΚΑΤΩ. ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΚΛΟΤΣΑΝΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, Σ' ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΜΕ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΟ Α.Τ. ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ. ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ 12 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ. ΠΕΝΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΚΑΙ ΜΕ ΧΤΥΠΗΣΑΝ. ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΡΟΥΧΑ. ΜΟΥ ΕΔΕΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ. ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΧΤΥΠΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΛΟΜΠ ΚΑΙ ΓΡΟΘΙΕΣ. ΦΩΝΑΖΑΝ "ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ Σ' ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ" ΚΙ ΕΠΑΙΖΑΝ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΜΟΥ ΜΟΡΙΟ. Ο ΕΝΑΣ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΑ ΟΠΙΣΘΙΑ ΜΟΥ, ΑΛΛΟΣ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ...».

Προσθέτει πως «με δεμένα τα χέρια έμεινα ολόκληρο το βράδυ στο κρατητήριο. Την επομένη, με μετέφεραν στα δικαστήρια με την κατηγορία: αντίσταση κατά της αρχής. Το δικαστήριο με άφησε ελεύθερο, θα γίνει δίκη στις 12 Δεκεμβρίου. Κάποιοι φίλοι με μετέφεραν στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός».
Ο Σενεγαλέζος μικροπωλητής Τζο Ουσμάν λέει: «Πουλούσα τσάντες στην οδό Ερμού. Εκεί με συνέλαβαν κάποιοι αστυνομικοί στις 23 Δεκεμβρίου, γύρω στις 6 το απόγευμα.
Μ' ΕΒΑΛΑΝ Σ' ΕΝΑ ΣΤΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΩΣ. ΜΕ ΚΛΟΤΣΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ. Μ' ΕΠΙΑΣΑΝ ΑΠ' ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ. ΠΟΝΑΓΑ ΠΟΛΥ ΚΙ ΕΒΓΑΛΑ ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ. ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ Α.Τ. ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ. ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΜΕΤΟΥΣ, ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΖΩ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ. ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ Μ' ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ. ΕΚΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ».

ΑΛΛΑ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΚΕΙ: «ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑΝ ΣΤΟ Α.Τ.: ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ. ΜΕ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΚΤΩ ΜΕΡΕΣ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΜΕ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΗΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΤΟΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ».

ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΠΩΣ «ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΟ ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΤΖΙΛΙ, ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΕΓΑΛΗ. ΑΚΟΥΓΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΤΥΠΟΥΝ. ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΑ ΠΟΥ ΟΥΡΛΙΑΖΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι μέλη της Κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» έξω από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται κρατούμενος ο Χιλιανός μετανάστης. Ο Π. Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Κίνησης, κατήγγειλε ότι «η επιχείρηση δίωξης μικροπωλητών που ξεκίνησε πήρε διαστάσεις ρατσιστικού πογκρόμ. Στην οδό Ερμού πουλούσε βραχιολάκια για να επιβιώσει ο Χιλιανός που βασανίστηκε. Συνέβησαν κι άλλοι εξευτελισμοί, ξυλοδαρμοί και βασανισμοί Αφρικανών μικροπωλητών στο ίδιο Αστυνομικό Τμήμα. Σημασία έχει αν ο αρμόδιος υπουργός ζητήσει ευθύνες από τον επικεφαλής της επιχείρησης και επιληφθεί όλων αυτών των περιστατικών».

ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΣΟΥ...

ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2010


Ελευθεροτυπια

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια, για πολίτες από χώρες που θεωρείται ότι έχουν ισχυρότερους δεσμούς με την τρομοκρατία, εισάγονται από την 4η Ιανουαρίου, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Αφορούν ταξιδιώτες από τη Νιγηρία, την Υεμένη, το Πακιστάν, την Κούβα, το Ιράν, το Σουδάν και τη Συρία.

Οι κανόνες ασφαλείας αυτοί ισχύουν από σήμερα 4η Ιανουαρίου, γράφει η εφημερίδα της Ουάσινγκτον "Πολίτικο", επικαλούμενη "δηλώσεις συμβούλου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα".Σύμφωνα με το BBC, οι έλεγχοι θα περιλαμβάνουν άνοιγμα των αποσκευών που οι επιβάτες έχουν μαζί τους εν πτήσει αλλά και σωματικό έλεγχο.
Όλες οι αεροπορικές εταιρείες που κάνουν δρομολόγια προς τις ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν για τα νέα μέτρα ασφάλειας, τα οποία είναι ενισχυμένα μετά την αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό αεροπλάνο με προορισμό το Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα, από έναν νεαρό Νιγηριανό.
Προηγούμενα τα μέτρα αυτά αφορούσαν στους επιβάτες που ταξίδευαν αεροπορικώς στις ΗΠΑ από το Ιράν, την Κούβα, το Σουδάν και τη Συρία, ενώ "επεκτείνονται" πλέον και στους επιβάτες που ταξιδεύουν από το Πακιστάν, την Υεμένη και τη Νιγηρία, σχολιάστηκε στην Ουάσινγκτον από τους παρατηρητές.

Σημειώνεται ότι μετά την αποτυχημένη επίθεση, που έδειξε ότι ο κίνδυνος από την Αλ Κάιντα δεν έχει αποσοβηθεί για τους Αμερικανούς, ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχτηκε ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και δεσμεύτηκε ότι θα επανορθωθούν γρήγορα.

Ανώνυμος είπε...

Κυβέρνηση: Η Ελλάδα θα γίνει πολυπολιτισμική είτε τό θέλετε είτε όχι. Γιά αρχή θά μετατρέψουμε 250.000 μετανάστες σέ Ελληνες...

Zwh ateleiwth είπε...

Εξοργιστικό. Με κάτι τέτοια είναι να απορεί κανείς τι εστί αστυνόμευση. Φυσικά δεν συμβαίνει μόνο στους αλλοδαπούς, συμβαίνει και σε Έλληνες κρατούμενους. Έχουμε ακούσει πολλά περιστατικά κατά καιρούς. Τι να πεις....μπάτσοι. Τα λέει όλα το όνομά τους

Ανώνυμος είπε...

Καλα του κανανε! να παει στην πατριδα του ΚΑΙ μαζι του να παρει και οσα λαμογια θελουν την ελλαδα πολυπολιτισμικη.....ρε ΟΥΣΤΤΤΤΤΤ...!!!!!ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΡΕ....ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν γίνεται ο καθένας να κάνει ότι γουστάρει.Υπάρχουν νόμοι.Ο μάγκας απο την Σενεγάλη ίσως έκανε μαγκες που στην χώρα του θα του στοίχιζαν ενα χερι ή ένα πόδι,Δεν ξέρουμε όλη την αληθεια...Στην τελικη να πάει πίσω...

Ανώνυμος είπε...

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟ ΠΛΕΟΝ.
ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ 20ΧΡΟΝΩΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ ΜΕ 2 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ "ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΦΡΑΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΒΑΛΕ".

ΟΥΣΤ ΣΕ ΣΑΣ ΠΡΩΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΩΡΙΜΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΡΕΖΙΛΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΑ.
ΑΝΤΕ ΜΙΖΕΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΙΛΕΙ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ Η ΜΑΓΚΙΑ ΚΑΙ Η ΦΡΑΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΑΖΙ...

ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΡΕΖΙΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΗ ΜΑΓΚΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ. ΑΝΩΡΙΜΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ... Ε ΑΝΩΡΙΜΑ, ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ.

melpo είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ..ΕΛΕΟΣ... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.. ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ- ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ?? ΤΟ 2010? ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΙΤΑΣ ,ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ? ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ... ΤΙΜΩΡΟΙ? ΕΛΕΟΣ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΤΣΙ....? ΜΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ....