Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2010

ΤΡΙΕΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΑΣ ΚΡΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ...

Τριετές και όχι τετραετές θα είναι τελικά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, όπως αποφασίσθηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους οικονομικούς υπουργούς, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι πίεζαν για μείωση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους οικονομικούς υπουργούς άμεσες αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αλλαγών σε τρία χρόνια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα για τη διετία 2011-2012 στην κατεύθυνση της περικοπής δαπανών και της ενίσχυσης των εσόδων. Η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί στην ανάγκη εξεύρεσης επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο, το 2011 και το 2012.
Το στίγμα αυτών των μέτρων αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση παρουσιάζοντας το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που καταφθάνει την Τετάρτη στην Αθήνα.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τονώσει την αγορά και θα ενισχύσει τις επενδύσεις ώστε ο πολίτης να νιώσει πιο ασφαλής και ταυτόχρονα να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αναθέρμανση της οικονομίας.

Στο μεταξύ, σε δανεισμό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη συνεργασία τραπεζών ενδέχεται να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο τον Ιανουάριο επεσήμανε στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής του οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Σπύρος Παπανικολάου. Η απόφαση, όπως είπε θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της αγοράς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τελος,η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, επικαλούμενη βρετανό οικονομολόγο, γράφει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για την πιο αδιάκριτη επιτήρηση κράτους μέλους της ευρωζώνης στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος και η εφημερίδα Financial Times εκτιμά ότι χωρίς αποφασιστικά μέτρα το χρέος της Ελλάδας μπορεί να φτάσει στο 150% του ΑΕΠ στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα περί εκτίναξης του ελλείμματος, επιμένοντας στην αρχική εκτίμηση ότι διαμορφώθηκε στα τέλη του 2009 στο 12,7%.

ΠΡΕΖΑ TV
6-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: