Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2010

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ...ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ...

Ανοιχτή Επιστολή προς τα υπουργεία Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και Πολιτισμού και τον τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.
Η Άνδρος κινδυνεύει…

Με αυτή την επιστολή μου, θέλω να σας ενημερώσω για το χρονίζον θέμα της περιοχής μας, δηλαδή τον σκουπιδότοπο της Άνδρου. Ουσιαστικά ένεκα αυτού του προβλήματος, το νησί μας έχει σημαντικά υποβαθμισθεί. Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα, ότι η Άνδρος εξ’ αιτίας αυτού θεωρείται, «ένας τόπος προς αποφυγή».
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανικανότητα των τριών Δήμων, να συμφωνήσουν για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού, κατάλληλου χώρου, για την δημιουργία του Χ.Υ.Τ.Α. η Χ.Υ.Τ.Υ. Για παράδειγμα σας λέγω μόνο τούτο: Πέρυσι προσπάθησαν να μας προκαταλάβουν, δημιουργώντας τετελεσμένα, για την μεταφορά του σκουπιδότοπου σε περιοχή στρατηγικής σημασίας, πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού. Μάλιστα για την περιοχή, υπήρχε προ εξαμήνου επίσημη έκθεση του ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ., κοινοποιημένη στον κ. Έπαρχο. Η έκθεση λοιπόν αυτή απεκρύφθη από τον κ. Έπαρχο, ενώ παράλληλα ανετέθη σε ιδιώτη περιβαλλοντολόγο να εκπονήσει μελέτη, με υπέρογκο μάλιστα τίμημα-από δικά μας λεφτά –,αφού νόμισαν πως έπρεπε να ενεργήσουν έτσι , να βγάλουν δηλαδή περιβαλλοντική μελέτη στα κρυφά και χωρίς αυτοψία.

Περιληπτικά τα πράγματα έχουν ως εξής: Εδώ και χρόνια τα απορρίμματα πέφτουν στο κέντρο του νησιού, σε περίοπτη θέση, δίπλα στον Επαρχιακό δρόμο που ενώνει τους τρείς Δήμους και εντός αρχαιολογικού χώρου ( του 4500 π.χ., μοναδικού στην Ευρώπη). Παρά τις αγωνιστικές προσπάθειες των κατοίκων, τις αποφάσεις της κοινότητας, της Νομαρχίας και άλλων τοπικών φορέων, καθώς και τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. από το 1997 τα απορρίμματα πέφτουν εκεί. Οι Δήμαρχοι ευρισκόμενοι σε ευθεία αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα, την υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστική μας κληρονομιάς αδιαφορούν αλλά και αντιτίθενται στην εξεύρεση λύσης κατάλληλης, που να μην μολύνει την ζωή και το περιβάλλον.
Να συμπληρώσω ακόμη, πως πέραν του γεγονότος ότι η περιοχή είναι παντελώς ακατάλληλη, συχνά πυκνά τα σκουπίδια καίγονται και η κάπνα που σκεπάζει το νησί, μολύνει ζωή και περιβάλλον ανεπανόρθωτα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι 9 στους 10 θανάτους οφείλονται στον καρκίνο.


Επίσης να σας ενημερώσω, ότι όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί πολιτισμού προσπάθησαν να μετακυλούν το πρόβλημα, με εξαίρεση τον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος θεώρησε ότι τα πράγματα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν ….επ’ αόριστον ( βέβαια αυτή η υπουργική απόφαση έχει ακυρωθεί από το Σ.τ.Ε. Τον Ιούνιο του 2008-κι΄αυτό μένει να το δούμε, γιατί ενάμιση χρόνο μετά, η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί).
Σας ζητώ λοιπόν να δείτε το μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, διότι χωρίς ίχνος υπερβολής, το νησί και οι ζωές που βρίσκονται επάνω σ’ αυτό κινδυνεύουν.

Με εκτίμηση και με την πίστη, ότι θα πράξετε αυτό που πρέπει.
Δημήτρης Περτέσης

ΠΡΕΖΑ TV
6-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: