Πέμπτη, Ιανουαρίου 07, 2010

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ...

Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΞΕΝΙΤΙΑ,ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΣΧΗΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ...

Μετεξεταστέα μένει η Ελλάδα όσον αφορά τη χορήγηση ιθαγένειας: σύμφωνα με έρευνα στις χώρες της Ε.Ε., βρίσκεται στην προτελευταία θέση βάσει των επιδόσεών της για το καθεστώς και τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών.
Κλειστή και περιοριστική πολιτική ιθαγένειας και απουσία ευνοϊκών όρων πολιτογράφησης για τους μετανάστες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είναι μερικές μόνον από τις διαπιστώσεις που έκανε το Εθνικό Παρατηρητήριο για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, με αφορμή τους δείκτες πολιτικών ένταξης των μεταναστών που περιλαμβάνει η τελευταία ευρωπαϊκή έρευνα του 2007.

Έτσι, ενόσω ο πόλεμος για το νομοσχέδιο που αφορά την πολιτογράφηση μεταναστών συνεχίζεται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης- λήγει σήμερα και από τα περίπου 3.000 σχόλια, τα 2.100 αφορούν το άρθρο της ιθαγένειας- όπως προκύπτει από την έρευνα, σε κανέναν από τους τομείς που εξετάστηκαν η Ελλάδα δεν εμφανίστηκε να εφαρμόζει ευνοϊκά μέτρα ενσωμάτωσης των μεταναστών, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις.
Ειδικά στο θέμα της ιθαγένειας, με άριστη επίδοση το 100 η χώρα βαθμολογήθηκε μόλις με 25 κι ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. έφτανε στο 43.
Οι προωθούμενες αλλαγές από την κυβέρνηση αποτελούν ως εκ τούτου μονόδρομο για τη χώρα, προκειμένου να φθάσει τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ενδεικτικό είναι πως παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τη δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας ύστερα από πενταετή νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα και όπου η κυβέρνηση επικρίθηκε για τη θέσπιση μικρού χρονικού διαστήματος, η πρόβλεψη αυτή ισχύει περίπου στις μισές χώρες της Ε.Ε.

«Έχει σημασία η κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει σε πιέσεις που ήδη ασκήθηκαν για λιγότερο φιλελεύθερες λύσεις, αλλά να επιμείνει με αυτοπεποίθηση στην πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που όντως πρέπει να διορθωθούν στην κατεύθυνση της εδραίωσης του κράτους δικαίου» σχολιάζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία χαρακτηρίζει το σημερινό σύστημα χορήγησης ιθαγένειας «ένα από τα πιο αναχρονιστικά και παρωχημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΠΡΕΖΑ TV
7-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: