Πέμπτη, Ιανουαρίου 07, 2010

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ KΑΤΑ 7% ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΜΑΣ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΥΚΟΥΜΙ!!!

Συνταγή- σοκ για τη μείωση του ελλείμματος, που περιλαμβάνει μείωση μισθών στο Δημόσιο κατά 7% αλλά και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση, με ενημερωτικό σημείωμα που της απέστειλαν προ ημερών.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητά από χθες με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιά, το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο άλλαξε την τελευταία στιγμή, μετά την προχθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τις διαδικασίες με ορίζοντα τριετίας, αντί τετραετίας. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται 24 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν είτε από περικοπές δαπανών, όπως οι μισθολογικές, είτε από αύξηση φορολογικών εσόδων, μέσα σε 3 χρόνια, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα από 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 2,7% του ΑΕΠ το 2012.

Πριν όμως αφιχθεί στην Αθήνα η αντιπροσωπεία και πριν αποφασιστεί η επίσπευση του προγράμματος, που συνεπάγεται υποχρεωτικά σκληρότερα μέτρα, οι κοινοτικοί είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση, με «άτυπο» σημείωμά τους, ποια θεωρούν ότι είναι η ενδεδειγμένη συνταγή για τη μείωση του ελλείμματος. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαιναν την ανάγκη μείωσης των μισθολογικών αποδοχών κατά 7%. Επίσης, τόνιζαν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της φορολογίας ενέργειας, η οποία, μάλιστα, είναι άμεσης απόδοσης και μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του ελλείμματος από φέτος κιόλας. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, διαψεύδει ότι υπάρχουν σχέδια για την αύξηση της φορολογίας καυσίμων επί του παρόντος, αλλά δεν το αποκλείει για αργότερα.

Για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο σημείωμα των Βρυξελλών δεν υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά. Ωστόσο, πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμαιναν προχθές ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση του ορίζοντα του Προγράμματος, αυτή καθίσταται μάλλον αναπόφευκτη.

Σχετικά με τους μισθούς, δεν ήταν σαφές αν η μείωση που ζητούσαν οι Βρυξέλλες αναφερόταν στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου συνολικά, η οποία περιλαμβάνει και τις προσλήψεις, ή στη μείωση των ονομαστικών μισθών. Ουσιαστικά το ποσοστό 7% ισοδυναμεί με κατάργηση του 14ου μισθού που είναι πάγια «κρυφή» επιθυμία των Βρυξελλών. Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, αυτή μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της κατάργησης του 14ου μισθού, είτε μέσω της μείωσης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, είτε με συνδυασμό των δύο! Η πρώτη λύση πιθανότατα θα συνιστούσε το μεγαλύτερο σοκ, δεδομένου ότι μια σχετική νομοθετική ρύθμιση θα επηρέαζε και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα, η λύση των επιδομάτων ίσως είναι η πιο ανώδυνη και, άλλωστε, ήδη σκοπεύει να την εγκαινιάσει η κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό, έχει ανακοινώσει μείωση των επιδομάτων φέτος κατά 10% κατά μέσο όρο. Για να επιτευχθεί, όμως, η μείωση των μισθών κατά 7% μόνο μέσω των επιδομάτων, αυτά θα χρειαστεί να περικοπούν πολύ περισσότερο από το 10% του 2010.

ΚΑΙ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΨΕΙ ΟΣΟ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ...ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΑ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΤΟ 2010 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ...
ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ ΕΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Ή ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ...

ΠΡΕΖΑ TV
7-1-2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ουσιαστικά το ποσοστό 7% ισοδυναμεί με κατάργηση του 14ου μισθού που είναι πάγια «κρυφή» επιθυμία των Βρυξελλών


Preza den thelo n akouo malakies apo sena
xestikane oi Bruxelles gia ton 14 mistho ti nomizeis oti se alla krati den yparxoun aftou tou eidous oi paroxes alla me alli morfi? p.x yparxei ena systima pou legetai Check de Repas diladi sou dinei kapoio poso ana 3 mino me tin dikaiologia oti to xrisimopoiis gia fagito kai malista den forologite apo to Velgiko kratos
aplos emeis me tis toses remoules pou kaname sto dimosio xrima exoume ftasei eki pou ftasame
ti epomeni fora prin grapseis tetoies malakies rota na matheis den eine oi kakaoi oi koutofragkoi kai emeis oi Ellinarades oi magkes pou zoume me daneika kai apo tis trapezes kai apo ta europaika kondylia
Eleos paia me aftin tin paparologia oti gia ola ftaine panta oi alloi kai oxi emeis

κανελλα καζακοπούλου είπε...

Ερώτημα για συνταγματολόγους. ο ελληνικός λαός στις 4 Οκτωβρη απέρριψε τα επώδυνα μέτρα με συντρηπτική πλειοψηφία και είπε με απλά λόγια αρνούμαι να πληρώσω τα σπασμένα της κρίσης. Πως λοιπόν νομιμοποιείται σήμερα το ΠΑΣΟΚ να προωθεί αυτά τα μέτρα και ακόμα χειρότερα? δέν παραβιάζει την λαϊκή ετυμηγορία? δέν κάνει πραξικόπημα? και παρακαλώ μην απαντήσετε με τα γνωστά περί υπερβολικού ελλείμματος κλπ. μπαρούφες γιατί αυτά ήταν γνωστά προεκλογικά και πολύ δραματοποιημένα από τον νύν πρωθυπουργό. Με βάση αυτά λοιπόν τα δεδομένα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΠΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ. Είναι ή δέν ειναι κυρίαρχος σύμφωνα με το συνταγμα?

Ανώνυμος είπε...

Telika Kanella
poioi eine oi MALAKES?
mipos o Ellinikos Laos pou xronia kai xronia dinei aftodynamia stous idious pou tou pinoume to aima apla alazontas onoma kai xroma kommatos?

κανελλα καζακοπούλου είπε...

τελικά το είπες μόνος σου ανώνυμε συνσχολιαστή με τα συμφραζόμενα. Πρέπει να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που δέν ανήκουμε στην κατηγορία εκείνη των πολιτών που ό,τι και να τους κάνουνε πάλι στα ίδια γυρνάνε. Πολύ βαρύ καρμα έχουν αυτοί οι λαοί βρε παιδί μου... πόσα ακόμα πρέπει να ξεχρεώσουν? μήπως σε προηγούμενες ζωές είμασταν όλοι αφεντικά που καταπιέζαμε τους δούλους και ήρθε η ώρα να το πληρώσουμε? βέβαια αυτή η ώρα κρατάει χρόνια γιατί ο χρόνος στα συμπαντικά δρώμενα μετράει αλλιώς. τι να πούμε πιά. Θα φτάσουμε να αναζητούμε τη λύση του ανεξήγητου της επιβίωσης του δικομματισμού είτε σε βίτσιο είτε στη μεταφυσική.... το μυστικό του πάντως ειναι κατά την γνώμη μου ειναι και στην ανανέωση των γενεών, διότι οι νεότεροι δέν γνωρίζουν τα παληότερα και κρίνουν με βάση αυτά που βλέπουν τώρα, αλλά και στο πατροπαράδοτο έθιμο του οικογενειακού ψήφου πάπου πρός πάπον, κάτι σαν γονική παροχή άς πούμε. μέχρι να σπάσει αυτή η παράδοση τράβα κουπί και βλέπουμε. πάντως επειδή δέν προβλέπω να λάβω απάντηση επί του ερωτήματος μου περί συνταγματικότητας ή μή της λήψης σκληρών μέτρων, που έχουν απορριφθεί πρόσφατα με λαϊκή ψήφο, σκέπτομαι να απευθυνθώ στους επωνυμους συνταγματολόγους, και ειδικά στον κ.Λοβέρδο, που γνωρίζει καλά το ΔΙΚΑΙΟ....