Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

ΚΡΥΒΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΤΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ...

«ΓΑΛΑ 100% ελληνικό», «Γάλα που παράγεται στη Γερμανία» ή στις μακρινές Ισπανία, Ολλανδία κ.λπ. γράφουν τα προϊόντα γάλακτος και γιαουρτιού που πωλούνται στην Ελλάδα από 1/1/2010. Αιτία, η εφαρμογή αγορανομικής διάταξης που υποχρεώνει τις γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των προϊόντων τους (προς το παρόν σε γάλα και γιαούρτι).

Ομως, όπως προκύπτει από το επιτόπιο ρεπορτάζ σε μεγάλα και μικρότερα σουπερμάρκετ των Αθηνών, ορισμένες εταιρείες δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί. Παραλείπουν να αναφέρουν συγκεκριμένη χώρα προέλευσης (ή συγκεκριμένες, όταν το γάλα προέρχεται από δύο ή περισσότερες χώρες) όπως προβλέπει ο νόμος, εμφανίζοντας στις συσκευασίες ως «χώρα» προέλευσης την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τη σχετική διάταξη, καθώς ως χώρα της Ε.Ε. μπορεί να εννοείται οποιαδήποτε από τις 27 χώρες που τη συγκροτούν (δηλαδή από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία, δηλαδή τις έξι-χώρες ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε., μέχρι Βουλγαρία, Ρουμανία, που εισήλθαν στο κλαμπ τελευταία). Τα προϊόντα γάλακτος των περισσοτέρων ελληνικών βιομηχανιών (Vivartia, Μεβγάλ, Αγνό, Ολυμπος, Δωδώνη, Ροδόπη, Κολλιός κ.λπ.) παρασκευάζονται από γάλα ελληνικό, σύμφωνα με τις συσκευασίες τους.
Εξαίρεση η ΦΑΓΕ Α.Ε, που ανήκει στους αδελφούς Φιλίππου, τα προϊόντα της οποίας (ενδεικτικά αναφέρονται τα «ΦΑΓΕ ΑΒΓ» για παιδιά, «ΦΑΓΕ ΦΑΡΜΑ», «ΦΑΓΕ 10» κ.λπ.) αναγράφουν ότι το γάλα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα σουπερμάρκετ υπάρχουν και προϊόντα γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας, με γάλα 100% ελληνικό όπως γράφει η συσκευασία τους. Τα περισσότερα από τα προϊόντα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ της πολυεθνικής Friesland Campina Hellas φέρουν σήμανση ότι το γάλα προέρχεται από τη Γερμανία (ΝΟΥΝΟΥ Family, Calci Plus, Kid). Επίσης, από την Ισπανία προέρχεται το ημιαποβουτυρωμένο γάλα με τα χαμηλά λιπαρά που χρησιμοποιείται από την πολυεθνική Unilever για την παραγωγή του προϊόντος Becel Pro-Activ.

Στο γιαούρτι, οι περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν «ευρωπαϊκή» πρώτη ύλη. Τα προϊόντα «Total» και «Αγελαδίτσα» της ΦΑΓΕ παράγονται με γάλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ίδιο γράφει και στη συσκευασία των γιαουρτιών Complet της ΔΕΛΤΑ (Vivartia).

Τα προϊόντα της Friesland, όπως το ΝΟΥΝΟΥ Yotopia, αναφέρουν ότι η πρώτη ύλη γάλακτος προέρχεται από τρεις διαφορετικές χώρες -Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία- με το ελληνικό γάλα να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή (87%).

Από 100% ελληνικό γάλα γίνονται τα γιαούρτια της Ολυμπος, της Μεβγάλ, της Δωδώνης και της Κρι-Κρι, όπως αναφέρουν οι συσκευασίες...

ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ,ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε.,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ;;;;
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΕΝΟ Ή ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ;;;;

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ. ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ!!!!ΑΜΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΣΕ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΑ ΔΕΙς ΚΑΙ ΘΑ ΦΡΙΞΕΙΣ Μ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ