Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΛΑΤΗΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ...

Την ωρα που ασφαλιστικές εταιρείες και υπουργείο Οικονομικών ερίζουν για το ποιος θα κληθεί να καλύψει τις όποιες «μαύρες τρύπες» προκύψουν στην Ασπίς Πρόνοια, οι πελάτες της υπό εκκαθάρισιν εταιρείας ανησυχούν για το πότε και πώς θα πάρουν τα λεφτά τους.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόπτης χαρτοφυλακίων, Σπ. Γριβογιάννης, υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά την παραίτησή του.

Την ίδια στιγμή τις τελευταίες εβδομάδες κοντά στους πεντακόσιους ασφαλισμένους φέρονται να έχουν καταθέσει στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι (εκεί όπου ήταν εγκατεστημένος ο επόπτης χαρτοφυλακίων) αιτήσεις εξαγοράς συμβολαίων και αποδείξεις από κλινικές, ζητώντας να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Επί του παρόντος, το μόνο που είναι σε θέση να τους πουν οι υπάλληλοι -και αυτό χωρίς πολλή σιγουριά, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις- είναι «από Φλεβάρη και βλέπουμε».
Στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνήσει τη θέση της απέναντι στο θέμα, ουδείς γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει να πληρώνει η Ασπίς. Παρ' όλα αυτά, οι υπάλληλοι της εταιρείας -πριν έρθει βέβαια η παραίτηση Γριβογιάννη- διαβεβαίωναν ότι επρόκειτο πολύ σύντομα να σταλούν στους πελάτες της εταιρείας ειδοποιητήρια για να καταβάλουν τα ασφάλιστρα, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να παραμείνουν σε ισχύ τα συμβόλαιά τους -δηλαδή, θα κληθούν οι πελάτες να πληρώσουν, χωρίς να ξέρουν πότε θα πληρωθούν οι ίδιοι και, κυρίως, ποιος θα καλύψει τελικά τα «σπασμένα» της Ασπίδος, το Δημόσιο ή οι ασφαλιστικές εταιρείες. Τώρα, ακόμη και η είσπραξη ασφαλίστρων πάει πίσω μέχρι να βρεθεί νέος επόπτης.

Ιδού μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις ασφαλιστικής... ανασφάλειας:
Ο Ε.Χ., συνταξιούχος, σύναψε τον Δεκέμβριο του 2006 αποταμιευτικό συμβόλαιο διάρκειας επτά ετών, με εφάπαξ καταβολή ασφαλίστρου 95.170 ευρώ. Η εταιρεία τού υποσχόταν ότι θα έπαιρνε κάθε χρόνο «εγγυημένα» 4.139 ευρώ, πληρωτέα στις επετείους του ασφαλιστηρίου. Πρόκειται για μια απόδοση 4,3%, δηλαδή μία μονάδα πάνω από το λεγόμενο τεχνικό εγγυημένο επιτόκιο, που είναι στο 3,35%. Τα πρώτα δύο χρόνια της επένδυσης ο ασφαλισμένος δεν είχε δικαίωμα εξαγοράς. Ωστόσο, εισέπραξε τις ετήσιες προσόδους: το 2007 άμεσα, το 2008 μετά από 42 ημέρες, γεγονός που δείχνει ότι η εταιρεία είχε ήδη αρχίσει να «στριμώχνεται» οικονομικά. Στις 24/12/2009 ο Ε.Χ. απέκτησε δικαίωμα εξαγοράς του συμβολαίου του.
Σύμφωνα με τον πίνακα εξαγοράς που αυτό περιλαμβάνει, δικαιούται το 94% του αρχικώς καταβληθέντος ασφαλίστρου, δηλαδή των 95.170 ευρώ. Στις 28/12/2009 κατέθεσε αίτημα εξαγοράς στην εταιρεία, στον επόπτη χαρτοφυλακίων δηλαδή, πήρε αριθμό πρωτοκόλλου και τώρα θα... περιμένει πότε θα είναι σε θέση ο νέος επόπτης να ξεκινήσει τις πληρωμές αλλά και με ποιον τρόπο θα υπολογιστούν τα χρήματα που θα πάρει, από τη στιγμή που έχει εισπράξει περί τα 8.280 ευρώ, υπολογισμένα, όμως, με επιτόκιο 4,3%.

Το παιδί του Θ.Ν. χρειάστηκε να νοσηλευθεί πριν από λίγες ημέρες. Η κλινική χρέωσε νοσήλεια ύψους 4.000 ευρώ, τα οποία ο πατέρας -και κάτοχος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου με το νοσοκομειακό πρόγραμμα- δεν είχε να πληρώσει, με αποτέλεσμα να προσφύγει στη λύση του δανεισμού. Τώρα, έχει προσκομίσει στα γραφεία της Ασπίδος την απόδειξη πληρωμής που του έδωσε η κλινική, το αίτημά του για αποζημίωση έχει πρωτοκολληθεί, αλλά είναι παντελώς άγνωστο πότε θα πάρει τα λεφτά του.

Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση είναι η Α.Π., η οποία έχει χρόνια προβλήματα υγείας. Αφ' ενός χρειάστηκε να νοσηλευθεί πρόσφατα καταβάλλοντας 4.500 ευρώ, τα οποία διεκδικεί από την εταιρεία με την ίδια διαδικασία που ακολούθησε και ο Θ.Ν. Αφ' ετέρου καμία άλλη ασφαλιστική εταιρεία δεν πρόκειται να συνάψει συμβόλαιο μαζί της και να την καλύψει για τα χρόνια πρόβληματά της. Το μόνο που της απομένει είναι να εξακολουθήσει να πληρώνει κανονικά τα ασφάλιστρα του συμβολαίου της όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία και να περιμένει κάθε φορά το πότε θα αποζημιώνεται.
Αγνωστο είναι και το μέλλον της ασφάλισής της, αφού ακόμη και ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι δεν καλύπτει νοσοκομειακά προγράμματα σε περίπτωση μεταφοράς του χαρτοφυλακίου.

ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ;;;;

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: