Τρίτη, Ιανουαρίου 05, 2010

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΟΛΓΟΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ...

“Γολγοθά” για τους ασθενείς με προβλήματα καρδιάς αποτελεί η υποβολή τους σε στεφανιογραφία. Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν μόνο τρεις στεφανιογράφοι, στις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων “ΑΧΕΠΑ”, “Παπανικολάου” και “Παπαγεωργίου”, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να απευθύνονται σ’ αυτά.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που τα συγκεκριμένα μηχανήματα δεν αντέχουν τον φόρτο των εξετάσεων και χαλάνε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς ο οποίος εισήχθη στο “Παπαγεωργίου” την περασμένη Δευτέρα, αλλά δεν κατάφερε να υποβληθεί σε στεφανιογραφία, διότι το μηχάνημα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.
“Σίγουρα υπήρξε ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά έπειτα από δέκα χρόνια ο στεφανιογράφος εμφανίζει προβλήματα. Το συγκεκριμένο μηχάνημα κατασκευάστηκε το 1995 και εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο μας το 2001. Κάνουμε περίπου 15-20 στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές την ημέρα. Εξάλλου, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία προμήθειας αξονικού τομογράφου 64 τομών. Αλλά φυσικά χρειάζεται η εξασφάλιση πιστώσεων”, δηλώνει στη “Μ” ο διευθυντής του “Παπαγεωργίου”, Γιώργος Χριστόπουλος.

Με έναν στεφανιογράφο του 2005 εξυπηρετούνται οι ασθενείς που φτάνουν απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα στο “Παπανικολάου”. Όπως εξηγεί ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, Βασίλης Καλπακίδης, το μηχάνημα εξυπηρετεί τις δύο καρδιολογικές κλινικές του νοσοκομείου και συχνά υπεραπασχολείται, ενώ καθημερινά γίνονται 7-10 στεφανιογραφίες ή αγγειοπλαστικές. Πρόταση των καρδιολόγων του “Παπανικολάου” είναι η προμήθεια και δεύτερου στεφανιογράφου.

Μόνο ένας στεφανιογράφος, που εξετάζει 15-20 ασθενείς ημερησίως, λειτουργεί πλέον στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, καθώς ο δεύτερος που υπήρχε σταμάτησε να λειτουργεί λόγω παλαιότητας. Σύμφωνα με τον διοικητή Δημήτρη Γάκη, έχει ήδη ζητηθεί η προμήθεια ενός υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου 64 τομών, ώστε να μπορεί να γίνει και αναίμακτη στεφανιογραφία. Ωστόσο, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθειά του θα γίνει από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΟ ΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"
Όνειρο θερινής νυκτός παραμένει για το “Ιπποκράτειο” η προμήθεια στεφανιογράφου. Αποτέλεσμα είναι οι περίπου 350 ασθενείς που διακομίζονται κάθε χρόνο στο νοσοκομείο με έμφραγμα όχι μόνο να μην μπορούν να κάνουν άμεσα στεφανιογραφία, αλλά ούτε να υποβληθούν σε διαδερμική αγγειοπλαστική, ώστε να μη νεκρωθεί πλήρως το τμήμα της καρδιάς που έχει υποστεί έμφραγμα. Συνεπώς, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό κέντρο.
Όπως αναφέρει ο διοικητής του “Ιπποκράτειου”, Παναγιώτης Παντελιάδης, ο διαγωνισμός για την προμήθεια στεφανιογράφου-αγγειογράφου είχε αρχικά προκηρυχθεί μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης. Τελικά ακυρώθηκε και πλέον αναμένεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού είτε από το υπουργείο Υγείας είτε από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή, “χρυσάφι” καλούνται να πληρώσουν τη στεφανιογραφία οι ασθενείς που αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Η αναίμακτη στεφανιογραφία, η οποία δεν γίνεται σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, κοστίζει σε ιδιωτικά κέντρα της πόλης μας από 550 έως και 850 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής του γιατρού.
Αντίθετα, τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς που υποβάλλονται στην κλασική στεφανιογραφία εξαρτώνται από το ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ανήκουν. Σύμφωνα με στοιχεία από ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, το ΙΚΑ καλύπτει πλήρως τη συγκεκριμένη εξέταση, ενώ οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 50 ευρώ και χωριστά την αμοιβή του γιατρού, ενώ το κόστος ανεβαίνει αν προστεθούν και τα νοσήλια.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΉΞΕΙ ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ...
ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ...ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ...
ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΡΓΙΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ,ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΎΝ ΤΟ ΘΕΜΑ...
ΕΞΑΛΛΟΥ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ...ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ;;;
ΚΛΕΦΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ;;;

Νικολέτα Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

As tous 3anabgaloun "Kubernhsh" kai ton ena komma kai to allo.... gia na zoun kalutera ta epomena xronakia. :-p

Otan o an8rwpos den bazei mualo, den allazei nootropies, tote ti 8es kai asxolhse kai esu re man me to 8ema?
Afou blepoun oti me kapoia kommata (xwris pare3hghseis kai malakies) den ginete tipota, h Elladitsa pou oneireuetai ena kalutero mellon den paei mprosta, kai pali omws ta pshfizoyn, giauto lew "amuala an8rwpakia pote den allazoun", kai to xeirotero einai oti oi hlikiwmenoi an8rwpoi ths Elladas den allazoun, exoun fanatistei toso polu me auta ta kommmata pou to exoun 3eftilisei to prama mexri ekei pou den paei, kai den mas eleipe mono auto, alla metadidoun auton ton "fanatismo kai kommatismo" sthn upoloiph oikogeneia.
Kai oi pio neoi (35-55etwn) den pane pisw, enw blepoun oti den paei allo, ekei oi perissoteroi... to idio programma.

As fane twra oloi ta "deina tou polemou" 'h kalutera ta "skata".
Egw toulaxiston an pshfisw pote mou gia to kalo ths Elladas, 8a pshfisw ena apo ta mikra kommata.... edw pera o pateras mou leei oti den paei allo.
Aporw ti kanoun alloi toso kairo kai xronia, den exoun skasei? :-P
Anyway
LonDonerThunDer